Göbek Granülomu Nedir? » Tedavi Yöntemleri 2024
"Gülümseyin, buradasınız!"

Göbek granülomu genel olarak doğum anında göbek bağına bağlı kordonun kesilmesi ardından gelişen iyileşme durumu olarak bilinmektedir. Aşırı iyileşme olarak adlandırılan granulasyon durumu göbek düşme sonrasında yaşanan sıvı akışı olarak ifade edilmektedir. Oluşan sıvı akışının kordon kesilme şekli ile bir ilgisi olmadığı gibi aynı zamanda kesilme süresiyle de bir ilgisi bulunmamaktadır.

Göbek düşmesi sonrasındaki süre içinde yaşanan bu durumla birlikte göbekten sarımtırak şekilde bir sıvı akışı oluşabilmektedir. Bu sıvının rengi kimi zaman kırmızı renkte de olabilir. Sinir dokusu içermeyen bu hücrelerin alınması halinde herhangi bir ağrı ya da sızı oluşmamaktadır. Bu nedenle alınmaları oldukça kolay ve gerekli olduğu düşünülmektedir.

Göbek granülomu bebeğin göbeği düşmesi sonrasında ilk 2 hafta içinde meydana gelebilen bir durumdur. Ortalama 1mm ya da 2 mm şeklinde gelişen doku büyümesi ile oluştuğu görülmektedir. Çeşitli hücre ve damar yığınıyla meydana gelen bu durumda göbekten sıvı akışı başlamaktadır.

Henüz ilk kez bebek sahibi olmuş ebeveynlerde bu durum oldukça endişeli bir süreç başlatabilmektedir. Fakat kendiliğinden oluşan bu durum hekim tarafından kontrol edildiği vakit ufak bir cerrahi işlemle çözülecek nitelikte değerlendirilmektedir. Bu nedenle aşırı bir stres yapmadan gerekli tıbbi kontrol ihmalini geciktirmeden erken davranmak gerekmektedir. Aksi halde sıvı akışı devam edebilmektedir.

Göbek Granülomu Nedir?

Göbek granülomu bebeğin doğum anında kordon bağının kesilmesinden sonraki iki hafta içinde yeni bir hücre ve damarlar içeren doku parçası olarak bilinmektedir. Oluşan bu doku parçası genellikle yuvarlak şekilde olup görüntü olarak pembe veya kırmızıya dönük şeklinde olduğu bilinmektedir. Ayrıca sarıya dönük bir sıvı akışına sebep olmaktadır.

Oluşan bu sorunun tam olarak neyden kaynaklandığı bilinmemektedir. Fakat durum takibi yapılırken uzun süre akan bir sıvı durumu varsa mutlaka tıbbi muayene gerektirdiği gibi tedavi de gerektirmektedir. Çünkü akan sıvı bebeğin cilt yapısını da tahriş etmekte ve farklı sorunlara da yol açabilmektedir. Anne karnında bulunan bebek açısından göbek kordonu çok önemli rol oynamaktadır. Gelişimi ve beslenmesi açısından anne karnında iken kordon yardımı ile büyüyen bebeğin doğum sonrasında kordona ihtiyacı olmamaktadır. Bu nedenle doğum anında kesilen kordonla ilgili durumların kapanması beklenmektedir.

Göbek granülomu bir bebekte en fazla 45 gün kalabildiği görülmüştür. Fakat doğru düşme ve kapanma zamanı ortalama 2 hafta olarak bilinmektedir. Bu süre zarfında kapanmayan hücre yapısından sürekli sıvı akmaktadır. Aynı zamanda oluşan bu durum bebeğin bağışıklık sisteminin zayıf olduğunu gösterebilen bir durum olarak yorumlanmaktadır. Bu konuda tıbbi kontroller esnasında önerilen ilk şey belirli aralıklarda göbek kordon kısmının dezenfekte edilmesi gerektiğidir.

El ile bir temasta bulunulmamalı ya da hareket ettirilmemesi önerilmektedir. Daha net bir ifade ile göbeğin etrafındaki sıvı temizlendikten sonra oluşan durum kendi haline bırakılarak ortalama 2 hafta beklenmesi gerekmektedir. Alkol ile temizlemesi gereken bu alanda en tehlikeli durum omfalit oluşmasıdır. Omfalit göbeğin iltihap kapması olarak ifade edilen bir tıp terimidir. İltihap oluşmaması açısından düzenli temizleme önemli rol oynamaktadır. Bu durum aynı zamanda bebeğin bakımına dair yapılan uygulamalardan biri olarak bilinmektedir.

Göbek Granülomu Tedavi Yöntemleri

Göbek granülomu genel olarak doğum sonrasında her bebekte oluşabilecek bir durum olarak bilinmektedir. Göbek kordonunun doğum anında kesilmesi ile birlikte anne sütü ile yaşama başlayan bebeğin ilk 2 hafta içinde göbek bağı düşmesi beklenmektedir. Bu durum kimi zaman hiçbir sıvı akıtmadan oluşabildiği gibi kimi zamanda sarı ve kırmızı renk arasında sıvı akışı oluşturduğu bilinmektedir. Kordon kesilme anında tıbbi bir araç ile bağlanan bu kısım önce kahverengi gözükmektedir.

Yaklaşık iki hafta içinde morarıp küçülerek kendi kendine düşmektedir. Bu süreç tamamen normal bir süre olarak bilinip oluşması gereken durum olarak gözetilmektedir. Fakat bazı durumlarda sıvı akışı devam edebilmektedir. Böyle bir durumda göbek granülomu sorununun iltihap oluşturabilme potansiyeli de mevcut haldedir. Bu yüzden tıbbi kontrollerde hemşireler veya hekimler tarafından anneye söylenen önemli adımlar vardır.

Kullanılması gereken malzemeler genellikle temizleyici mendiller ve alkol olarak bilinmektedir. Kimi zaman gazlı bez kullanımları da yapılmaktadır. Göbeğin etrafında oluşan ve akan sıvının belirli aralıklarla temizlenmesi şarttır. Çünkü göbek etrafında çeşitli tahrişler meydana getirebilmektedir. Genel bakımdan göbek granülomu tedavi yöntemleri birkaç şekilde yapılmaktadır. Bu uygulamalar şu şekilde sıralanmaktadır.

  • Gümüş nitrat çubuklar eşliğinde kurutulması sağlanmaktadır.
  • Alkol ile temizlenmesi eşliğinde 2 haftalık süreçte kuruması beklenir.
  • Sabun ile yıkama yapılması önerilmektedir.

Genel olarak göbek granülomu küçülmesi açısından kurutma işleminde kullanılan gümüş nitrat çubuklar önemli rol oynamaktadır. Bu uygulama ortalama 2 gün boyunca yapılabilmektedir. Böylece doğal hayata geçiş desteklenmiş olmaktadır. Çünkü göbek granülomu anne karnında bebeğin beslenmesine yarayan bir parçadır. Bu parçanın açık kalması halinde bağışıklık sistemine dayalı hasarlar oluşabilmektedir.

Gümüş nitrat ile yapılan uygulama sonrasında bebeğin cilt rengi biraz koyulaşabilmektedir. Bu durum korkutucu olmayıp göbek granülomu uygulamasının bir adımı olarak bilinmektedir. Ayrıca kısa sürede etkisi kaybedecek bir durumdur. Bu uygulama ortalama 2 haftalık süreçten göbek bağı düşmeyen bebeklerde kullanılmaktadır.

Göbek bağı düşmemiş ve sürekli akıntı halinde olan bebeğin yaşayacağı sorunların başında ilk olarak akıntının sebep olacağı durumlar gözetilmektedir. Akan sıvı nedeniyle yapılan göbek bakımı yeterli gelmeyebilir ve beraberinde göbek kısmında iltihap oluşabilmektedir. İkinci olarak kullanılan ilacın sıvı akışı nedeniyle hiçbir faydası görülmediği durumlarda bulunmaktadır. Bu nedenle bebek bakımı yaparken bu durum düzenli bir şekilde takip edilmeli ve göbek kısmı temiz tutulmalıdır. Yapılan bu uygulama beraberinde oluşan sorun kısa sürede giderilecek bir sorundur. Bu nedenle endişeye kapılmadan gerekli tedbirleri alarak bebeğinizin bakımını doğru şekilde yapmanız önerilmektedir.

Göbek Granülomu Neden Oluşur?

Göbek granülomu oluşumunun nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ayrıca net bir sebebi olmayan granülom ile ilgili annelerin doğum anında kordon kesilme yöntemine bağlı düşündüğü konular tamamen yersiz olan durumlar olarak bilinmektedir. Çünkü göbek kordonunun nasıl, ne ile kesildiği veya ne zaman kesildiği granülom oluşmasına sebebiyet veren bir durum olarak sebep gösterilmemektedir. Kendiliğinden oluşan bir durum olması nedeniyle en önemli şeyin doğru bakım ile doğru zamanlama da düşmesidir.

Gereken zaman zarfında düşmeyen veya yok olmayan granülom iltihap oluşturabilmektedir. Bu nedenle özenle takip edilmesi ve bakım yapılması gereken bir durumdur. Göbek granülomu kuruması açısından uygulanılan gümüş nitrat uygulaması sıvı akışı devam eden bebeklerde kullanılmaktadır. Bu süre zarfında yıkanılmaması gereken bebeğin cildi tahriş olmaması bakımında sürekli dezenfekte edici alkol ve temiz bez kullanılması önerilir.

Göbek granülomu düşmesi sonrasında umbilikal granülom tedavisi bitmiş olacağından bebeğin ilk banyosu yaptırılmaktadır. Göbek granülomu oluşması halinde korkmadan düzenli bir bakım yapılması şarttır. Aşırı bir sıvı akışı halinde ise mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna giderek durumu kontrol altına aldırmanız mümkün olmaktadır. Hassasiyet isteyen bu konu beraberinde bebeğin normal beslenme rahatlığı da pekişmektedir. Çünkü göbek kordonu anne karnındaki beslenme aracıdır.

Eğri Boyun, El Ayak Ağız Hastalığı, Guillain-Barre Sendromu, Erken Ergenlik, Çölyak Hastalığı

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Related Posts

Dora Hospital Randevu Formu

Önemli Bilgilendirme

"Dora Sağlık rehberinde bulunan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Acil bir durumda en yakın sağlık birimine müracaat ediniz."
Index