Glokom-Nedir.jpg


Glokom Nedir

Göz içi tansiyonunun yükselerek, göz sinirlerini ezip tahrip etmesi sonucu görme kaybına sebep olan bir göz hastalığıdır. Yükselen göz basımcının göz sinirlerine yapacağı tahribat geriye dönüşsüz olacağı için , gelişen görme kaybı da geriye dönüşsüz olmakta ,hatta tedavi edilmezse körlüğe kadar gidebilmektedir. Dünyadaki körlüklerine önemli sebeplerinden biridir.

Glokom Nedir? 2023

Glokom Kimlerde Görülür?

Glokom hastalığı nadiren gençlerde ,hatta bebeklerde de görülebilirse de, genelde bir yaşlılık hastalığıdır. Yaş ilerledikçe ,gelişme olasılığı artmaktadır. Nüfusun %1-2 ‘inde görülmektedir. 45 yaşından sonra risk artış eğiliminde olduğu için , yakın gözlüğü muayenesi sırasında 45 yaşından sonra ,göz tansiyonu da mutlaka kontrol edilmelidir. Çünkü zamanında yakalanırsa tedavisi olan , yapabileceği görme kayıpları önlenebilen bir hastalıktır.Glokom, göziçi sıvısının gözdışına filtrasyonunu sağlayan ince,mikroskopik kanalcıkların daralması ve işlevini tam yapamaması sonucu,göziçi basıncının artmasıyla gelişmektedir.


Glokom Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Glokom hastalığı ilk devrelerinde bir belirti vermez, çünkü artan basınç esas görmemizi sağlayan merkezi sinir liflerini değil, çevredeki liflere zarar vererek başlar. Hastalık ilerleyip,merkezi sinir liflerini de etkilediği dönemde ,kişinin şikayetleri başlar ,ama artık iş işten geçmiştir,görme siniri geridönüşsüz olarak zarar görmüştür. Bu duruma düşmemek için ,özellikle 45 yaşından itibaren göziçi basıncı düzenli olarak kontrol edilmelidir.


Dora Sağlık Bilgi Formu










    Bu noktada glokomun risk oluşturduğu yakın gözlük çağında göz muayenesini göz uzmanı doktor tarafından yapılmasının önemi,görme kaybına gidecek bir hastalığı atlamamak bakımından önemlidir,çünkü optisyen tarafından gözlük muayenesi yapılması veya kişilerin hiç muayene olmadan ezbere yakın gözlüğü almaları ,glokomun atlanmasına yolaçabilecektir.



    Glokom Nasıl Tedavi Edilir?

    Glokom tanısı öncelikle kesin olarak konmalıdır, defalarca yapılan ölçümlerde göz tansiyonun yüksek çıkması ve göz sinirinin tahribatını gösteren filmler ve testlerle glokom hastalığına karar verildiğinde ,ömürboyu devam edecek bir tedavi sürecisözkonusudur, göziçi sıvısı salgısını azaltan veya göziçi sıvısının dışa filtrasyonunu arttıran damla veya damlalarla tedavi yapılır.Nadir olarak damla tedavisi yeterli oranda göz tansiyonunu düzeltmezse, operasyona başvurarak, göziçi sıvısını dışarı filtre eden yeni kanal açılıp,göz tansiyonu düzeltilir.





    Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

    Doktorlarımıza Soru Sorabilirsiniz!


    Konusunda uzmanlaşmış kadromuzla her zaman sorularınızı yanıtlamaktan memnuniyet duymaktayız… Dora Hospital Fulya bölgesinde sizlere hizmet vermektedir. Dora Hospital İletişim bilgilerine ise menü aracılığı ile ulaşabilirsiniz.


    Soru Sorabilirsiniz…

    Bizi Takip Edebilirsiniz…


    Sosyal medya üzerinden hastanemiz hakkında haberler görüntüleyebilir, gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.


    Yol Tarifi

    Doktora Sor

    Whatsapp