Genital Siğiller (Kondilom) HPV » Belirtileri Ve Tedavisi 2024
"Gülümseyin, buradasınız!"

Genital siğiller veya bilinen diğer adı ile kondilom cinsel yollar ile bulaşan ve hastalarda sıklıkla karşılaşılan bir enfeksiyon türü olmaktadır. HPV adı verilen virüsün belli bulaş yolları ile cilde teması sonucunda kişiler enfekte olmakta ve sonucunda bu durum ortaya çıkmaktadır.

Siğiller yapısı itibari ile nemli ortamları daha çok sevmesinden dolayı kadınlarda rahim ağzında daha çok çıkabilmektedir. Cinsel yolla bulaşan hastalıkların başında sıklıkla rastlanılan bir tür olmasından dolayı cinsel hayatı aktif olan kişilerde hayatında bir kez dahi olsa virüs ile karşılaşmaktadır.

Genital Siğiller (Kondilom) Genel Tanım

Genital siğiller hem erkeklerde hem de kadınlarda görülen bir hastalık olmaktadır. HPV enfeksiyonunun cinsel yolla bulaşması ile ortaya çıkmaktadır. HPV virüsü 200 farklı çeşitte bulunmaktadır. Bu çeşitlerin içindeki 40 adeti ise genital siğillere neden olan türden olmaktadır. En çok hastalarda karşılaşılan tür ise HPV 6 ve HPV 11 olmaktadır. Tedavisi mutlaka yapılması gereken bir hastalıktır. Ancak kansere yol açma gibi bir durum söz konusu olmamaktadır.

Özellikle kadınlarda HPV virüsü çok farklı türlerde vücutta çıkması mümkün olmaktadır. Bundan dolayı da bu şikayet ile hekimlere başvurulması durumunda Pap Smear gibi testlerin mutlaka yapılması gerekmektedir. Genital siğiller genellikle deride açık veya koyu renk olarak ortaya çıkmaktadır. Bazı kişilerde bu lekeler kabarıklık olarak veya leke olarak bulunmaktadır. Tek bir tane görülmesinin yanı sıra birçok çok ve bölgenin estetik görüntüsünü kaybettirecek tarzda olabilmektedir. Görüntüsünün yanı sıra siğiller kaşıntı yapabilmektedir ve cinsel birliktelik esnasında kanamaların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.

Hem kadınlarda hem de erkekler %60 oranında hayatlarının belli bir dönemlerinde bu rahatsızlık ile karşı karşıya kalmaktadır. Genellikle vücuda girmesinden hemen sonra bağışıklık sistemi tarafından baskılanmakta ve daha sonrasında vücuda girmesi durumunda eskisi kadar etki yapmamaktadır.

Bazı kişilerde genital siğiller herhangi bir belirti vermemektedir. Bu gibi durumlarda ise fark edilmemesinden dolayı cinsel beraberlik esnasında partnere bulaştırmak mümkün hale gelmektedir. Özellikle de çok farklı partnerler ile ilişki halinde bulunan kişiler ne zaman ve kimden bulaştığı hakkında herhangi bir bilgi sahibi olamamaktadır. Genital siğillerde diğer hastalıklar gibi erken teşhis edilmesi durumunda hızlı bir şekilde tedavi yapılmakta ve çeşitli krem veya yakma yöntemleri ile tedavisi gerçekleştirilmektedir.

Genital siğiller genellikle toplumda görülme sıklığı %1 oranında olmaktadır. Ancak 20’li yaşlardaki bireylerde bu oran %7’e kadar çıkmaktadır. Korunmak için her ne kadar aşılar yapılıyor olsa da mutlaka düzenli şekilde tarama programlarına girilmesi gerekmektedir. Özellikle de 21 yaşına girildikten hemen sonra kadınların 3 yılda bir defa Smear yapılması rahim ağzı kanseri riskinden korunmak için kontrollerini yaptırması gerekmektedir.

HPV cinsel yolla bulaşan bir hastalık olsa da belli durumlara dikkat edilmemesi durumunda da ortaya çıkabilmektedir. Bulaş yolları ise şunlardır:

Her iki cinsiyette de görülebilmekte bu yüzden de hem vajinal ilişki sonrasında hem de anal ilişki sonrasında bulaş göstermesi mümkün olmaktadır. Kondom kullanılsa da kondomların örtmediği diğer yüzeylere temas edilmesi durumunda HPV virüsünün bulaşması mümkün hale gelmektedir.
Genital siğiller her zaman görünür nitelikte olmamaktadır. Bu yüzden de kişinin siğilleri bulunan biri ile genital bölgesini temas ettirmesi durumunda virüsün bulaşması için yeterli ortam oluşmuş olmaktadır.
Az bir ihtimal de olsa oral ilişkiler esnasında da ortaya çıkabilmektedir.
HPV insan vücuduna girdikten sonra herhangi bir belirti göstermemektedir. Bu yüzden de siğiller birkaç ay veya birkaç yıl sonrasında ortaya çıkması mümkün olmaktadır. Bu durumda da kişiler taşıyıcı hale gelmektedir. Diğer cinsel temasta bulunduğu insanlara bulaştırmaktadır.
HPV taşıyan bir gebe olması durumunda anneden bebeğe geçme ihtimali bulunmaktadır.
Siğillerin belirti göstermesinden itibaren hekimlere başvurulmaması durumunda büyüme göstermekte ve çoğalma gösterebilmektedir.

HPV virüsünün bulaşmamasını önlemek için cinsel birliktelik esnasında dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır. Korunma yolları ise şunlardan oluşur:

Cinsel birliktelik esnasında anal, oral veya vajinal fark etmeksizin kondom kullanılması gerekmektedir. Kondomun korumadığı yerlerin ise cilt temasından kaçınılması gerekmektedir.
HPV aşısının yaptırılması ve daha sonrasında kontrollerin düzenli bir şekilde yaptırılması gerekmektedir. Bu aşıyı hem kadınlar hem de erkekler mutlaka yaptırması gerekmektedir.
HPV aşısı genital siğillerden koruduğu gibi kanser yapan virüs çeşidinden de korumaktadır. Bu oran ise rahim ağzı kanserinden korunmasını %90’ın üstüne çıkarmaktadır.

Genital Siğiller (Kondilom) Belirtileri

Genital siğiller toplu iğne başı kadar büyüklüklerde veya kabarcık gibi ortaya çıkmaktadır. Birden çok olması durumunda genital bölge estetik yapısını kaybetmekte ve karnabahar görüntüsünü almaktadır. Genellikle bulaşmasındaki ilk zamanlarda kahverengi kabartılar halinde ortaya çıkmaktadır. Bazı kişilerde sadece leke gibi ortaya çıkmaktadır ancak bazı kişilerde lekelerin yanı sıra kaşıntıların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Cinsel ilişki esnasında kanama yapması da sıklıkla ortaya çıkan belirtiler arasında yer almaktadır.

Kadınlarda ortaya çıkmış olduğu bölgeler şunlardır:

  • Vulva yani dış genital bölgenin üzerinde,
  • Vajinanın çevresindeki bölgelerde veya iç kısımlarında,
  • Anüs içerisinde veya çevresindeki bölgelerde,
  • Genital bölgenin iç uyluk kısmı ile birleştiği bölge olan kasıklarda,
  • Rahim ağzı ve çevresindeki bölgelerde.

Erkeklerde genital siğiller çıkmış olduğu bölgeler:

  • Penis in etrafında,
  • Bacak aralarında,
  • Anüs ağzında veya çevresinde,
  • Testislerde,
  • Kasık bölgesinde.

Genital Siğillerin Tanı Yöntemleri

Genital siğiller görüntü olarak birçok farklı tipte ortaya çıkabilmektedir. Bu yüzden de deri hastalıkları uzmanları, jinekologlar veya üroloji doktorları tarafından bu tanının koyulması mümkün olmaktadır. Yıllık olarak genital kontrollerin yaptırılması durumunda ise kolay bir şekilde muayene esnasında tespit edilebilen bir hastalık olmaktadır.

Genital siğillerin yapısı itibari ile HPV virüsüne bağlı olarak rahim ağzı kanserine yakalanma riski oldukça yüksek olmaktadır. Bundan dolayı da HPV tipleri arasında kanser yapan türlerine sahip olunup olunmadığını görmek için kişilerin;

  • Pap Smear testi,
  • HPV DNA testi,
  • Kolposkopi ve
  • Servikal Biyopsi yaptırması gerekmektedir.

Yapılacak bu testler ile kansere neden olup olamayacağı hakkında kesin bir bilgi edinmek mümkün olmaktadır.

Genital Siğiller Tedavi Yöntemleri

Genital Siğiller birçok farklı şekilde ve boyutta ortaya çıkmasından dolayı tedavisi de çok farklı şekillerde olmaktadır. Ancak virüsün diğer partnerden bulaşmasına neden olan HPV virüsünü tamamen vücuttan yok etmek mümkün olmamaktadır. Ancak yapılan siğil tedavileri siğillerin yok olması yerine siğil bulunan dokunun temizlenmesi ve deride yeniden oluşmasını engellemek amacı ile yapılmaktadır.

Genital siğillerin tedavisinde kullanılan birçok yöntem bulunmaktadır. Siğillerin büyüklüğüne göre siğillerin tedavisinde kullanılacak yöntemler ise şunlardan oluşur;

  • Genital Kremler,
  • Kriyoterapi: Bu tedavide siğiller dondurulmaktadır.
  • Elektrokterizason: Siğiller elektrik akımı ile birlikte yakılmaktadır. Ancak bu işlem esnasında kişiye lokal olarak anestezi uygulanmaktadır.
  • Çok büyük olması durumunda ise cerrahi müdahaleler yapılmaktadır.

Kadınlarda genital siğillerin tedavisi genellikle cerrahi müdahaleler ve anestezi ile birlikte yapılmaktadır. Tek tek alınan siğiller ile genital bölgenin tamamen temizlenmesi hedeflenmektedir. Erkeklerde genital bölgede oluşan siğillerin tedavisi ise cerrahi yolla yakma, dondurma veya ilaçlar ile tedavi şeklinde yapılması mümkün olmaktadır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Related Posts

Dora Hospital Randevu Formu

Önemli Bilgilendirme

"Dora Sağlık rehberinde bulunan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Acil bir durumda en yakın sağlık birimine müracaat ediniz."
Index