

Gebelik takibinin temel amacı sağlıklı bir annenin sağlıklı bir bebeğe kavuşmasıdır. Anne ile bebeğin genel sağlık durumlarının belli periyotlarda ilgili muayene teknikleri ve ileri tanı yöntemleriyle gizlenmesine gebelik takibi adı verilir. Gebeliğin en önemli bulgusu olarak görülen adet gecikmesinden sonra yapılacak tetkikler eşliğinde gebelik tanısı konabilir. Her adet gecikmesinin gebelik anlamına gelmeyeceği özellikle çocuk isteyen kadınlar tarafından bilinmelidir.
Anne adayının gebe kaldığını erken öğrenmesi gerekli bakımlara da erken başlanılması anlamına gelir. Piyasada satılan gebelik testlerinin uygulanmasının ardından pozitif sonucun çıkması halinde gecikmeden doktor randevusu alınmalı ve gebelik teşhisi net olarak konulmalıdır.
Dora Sağlık Bilgi Formu
Bebek Sahibi Olmak İçin En İdeal Yaş Ortalaması Kaçtır?
Kadınların bebek sahibi olmaları için sağlıklı olmaları yeterlidir. Bununla beraber yumurtlamanın en kaliteli olduğu dönemlerin 18-35 yaş arası olduğu söylenebilir. Vücut gelişiminin tamamlandığı bu yaş aralığı bebek gelişimi için de uygunluk anlamına gelir.
Yapılan ilk tetkikler son adet tarihi üzerinden gebelik haftasının belirlenmesi yönündedir. Bu belirlemenin sonrasında varsa risk faktörlerinin en alt seviyeye indirilmesi için gerekli önlemler hekim ve anne adayı tarafından alınır.
Hasta eğitimi ve yaşanacak değişikliklere hazırlanmak gebelik takibi programının en önemli kısmıdır. Sürecin bir hastalık değil keyif alınması gereken bir durum olduğunda inanan anne adaylarının süreç içinde yaşayacağı sorunlar çok daha az olacaktır.
Hamilelik Belirtilerinin Ardından Yapılması Gerekenler
Hamilelik belirtileri görülen kadınların vakit kaybetmeden bir kadın doğum uzmanına görünmesi gerekir. İlk görüşmede anne adayından belli testler istenebilir. Hamileliğin kesinlik kazanmasının ardından ilk dönemde kontroller 15 günde bir yapılırken gebeliğin 28.haftasına kadar 4 haftada bire çıkarılır. 28 ila 36.haftalar arasında 2 haftaya inen görüşmeler bu aşamadan sonra haftada bire iner.
Erkekten gelen spermin kadının yumurtalıklarından atılan yumurtayı döllemesi aşamasında gebelik başlar. 8.haftanın sonuna kadar olan döneme embriyonik dönem adı verilirken buradan sonra doğuma kadar geçecek sürece fetal dönem adı verilir. Son adet tarihi adı verilen SAT, gebeliğin başlangıcı olarak alınır. Doğuma kadar olan süreç içerisinde yapılacak gebelik takibi bu tarih baz alınarak gerçekleştirilir. Gebelik 280 gün sürer ve bu süre 40 haftaya karşılık gelir.
Gebelikte Alınan Toplam Kilo Ne Olmalıdır?
Hamilelik süreci içinde alınacak kilo miktarı kişinin normal hayattaki kilosuyla bağlantılı olarak planlanır. Buna göre;
* Gebelik öncesi zayıf olarak nitelenen kadınlarda 12 ila 17 kilo alımı normal kabul edilir.
* Gebelik öncesi şişman olan anne adaylarında bu sınırın 7 ila 11 kiloya kadar çıkması uygundur.
* Gebelik öncesi normal kiloda olan kadınlarda gebelik boyunca 11 ila 16 kilo alımı normal kabul edilir.
Hamilelik döneminin fizyolojik bir süreci kapsadığı bilinmeli ve günlük rutinleri abartmamak kaydıyla aynen uygulamak gereklidir. Anne adayında vajinal kanama olması, erken doğum riski, çoğul gebelik, hamileliğe bağlı hipertansiyon veya bebekte gelişme geriliğinin gözlenmesi halinde anne adayının fiziksel aktivitelerini kısıtlaması gerekebilir. Gebelik takibibu tür sorunların erkenden teşhis edilmesi için aksatmadan yapılmalıdır.
Bebeğin Cinsiyeti Ne Zaman Belli Olur?
Anne ve baba adaylarını en çok ilgilendiren konuların başında bebeğin cinsiyeti gelir. Bu detay döllenme yaşandığı anda belli olur. Bebeğin cinsiyetini oluşturan detay spermin içindeki kromozom çeşididir. Konusunda uzman bir hekim bebek 11 ila 14 haftalık olduğunda cinsiyet hakkında doğru bilgiyi verebilir.
Gebelik takibi içinde yapılan tarama testlerinde ve detaylı ultrason görüntülemede de bebeğin cinsiyeti net olarak gözlemlenebilir. Gebeliğin son 3 ayında; şiddeti artan kasılmaların olması, su gelmesi, kanama veya bebek hareketlerinde azalma hissedilmesi halinde zaman kaybetmeden gebeliği takip eden doktora ulaşmak gereklidir.