Fibromiyalji’ye Hangi Bölüm Bakar?, 📌 Fibromiyalji Belirtileri Ve Tedavisi 2024
"Gülümseyin, buradasınız!"

Fibromiyalji’ye hangi bölüm bakar?

Fibromiyalji’ye hangi bölüm bakar sorusuna makalemizde sizlere anlatmaktayız. İnternette çok fazla aranan Fibromiyalji’ye hangi bölüm bakar sorusunun yanıtı.

Fibromiyalji, geçmeyen yorgunluk, yaygın kas ve kemik ağrıları, sabah tutulmaları, nefes darlığı unutkanlıkla karakterize hastalıktır. Fibromiyalji, yumuşak doku romatizması olarak da tanımlanır.
En önemli özelliği kesin bir teşhis ya da tedavi prosedürünün olmamasıdır.

Sabahları özellikle eklemlerinizde ağrı, kaslarınızda tutulma ile uyanıyor ve ne kadar uyusanız da dinlenmiş hissetmiyorsanız, kendinizi sürekli yorgun ve güçsüz hissediyor ve çok çabuk bitkin düşüyorsanız, nefes almakta zorlanıyorsanız nedeni fibromiyalji olabilir.

Kemik ve kasları en çok etkileyen hastalıklar arasında ikinci sıradadır. Nüfusun yüzde 3’ünde görülmekte ve bu oran her geçen gün artmaktadır. Kadınlarda görülme olasılığı erkeklerden daha fazladır.

Yaşam kalitesini oldukça etkileyen ve iş gücü kaybına da neden olan bu hastalığın teşhisi zordur ve kesin bir tedavisi de yoktur.

Fibromiyalji Nedenleri?

Fibromiyaljinin nedeni tam olarak bilinmiyor. Ancak bazı uzmanlar beyin ve omuriliğin ağrı sinyallerini işleyişiyle ilgili bir sorun olduğunu düşünüyor.

Nedeni tam olarak bilinmese de fibromiyalji riskini arttıran faktörler şöyle sıralanabilir:

  • Artrit veya enfeksiyon gibi başka bir ağrılı hastalık
  • Anksiyete veya depresyon gibi bir duygudurum bozukluğu; mükemmeliyetçi, kendinden beklentisi yüksek kişilerde görülme olasılığı daha fazladır
  • Fiziksel veya duygusal istismar veya travma sonrası stres bozukluğu; özellikle çocukluk çağlarında yaşanan travmalar
  • Hareketsiz yaşam
  • Kadın olmak
  • Genetik; 1.derece akrabalarında fibromiyalji varsa risk sekiz kat artar

Fibromiyalji Belirtileri

Fibromiyaljinin birincil semptomları şunları içerir:

  • Yaygın ağrı: Fibromiyalji ile ilişkili ağrı genellikle en az üç ay süren sabit bir donuk ağrı olarak tanımlanır. Ağrının yaygın olarak kabul edilebilmesi için vücudunuzun her iki yanında, belinizin üstünde ve altında olması gerekir.
  • Tükenmişlik: Fibromiyaljisi olan kişiler, uzun süre uyumalarına rağmen, genellikle yorgun uyanırlar. Uyku genellikle ağrı ile bozulur ve fibromiyaljili birçok hastada huzursuz bacak sendromu ve uyku apnesi gibi başka uyku bozuklukları da vardır.
  • Bilişsel zorluklar: Yaygın olarak “fibro sis” olarak adlandırılan bu semptom, odaklanma, dikkat etme ve zihinsel işlere konsantre olma yeteneğini bozar.

Fibromiyalji, osteoartrit , bursit ve tendinit gibi hissedilebilir . Ancak belirli bir bölgede acı çekmek yerine, ağrı ve sertlik tüm vücutta olabilir.

Diğer fibromiyalji semptomları şunları içerebilir:

  • Karın ağrısı, şişkinlik, bulantı, kabızlık ve ishal (irritabl bağırsak sendromu)
  • Baş ağrısı
  • Ağız , burun ve göz kuruluğu
  • Soğuğa, sıcağa, ışığa veya sese duyarlılık
  • Daha sık idrara çıkmak
  • Yüzde, kollarda, ellerde, bacaklarda veya ayaklarda uyuşma veya karıncalanma

Fibromiyalji genellikle aşağıdakiler gibi durumlarla birlikte görülür:

  • Huzursuz bağırsak sendromu
  • Kronik yorgunluk sendromu
  • Migren ve diğer baş ağrısı türleri
  • İnterstisyel sistit veya ağrılı mesane sendromu
  • Çene eklemi bozuklukları
  • Anksiyete
  • Depresyon
  • Postural taşikardi sendromu

Ne zaman doktora gitmelisiniz?

Fibromiyalji teşhisi için gereken ana faktör, vücutta en az üç aydır devam eden yaygın ağrıdır.

Teşhis için vücudun “can alıcı nokta” denilen 18 noktasının en az 11’inde ağrı ve hassasiyet olması temel kriter olarak kabul edilir.

Ancak yeni bir yaklaşıma göre kriterleri karşılamak için, aşağıdaki beş alandan en az dördünde ağrınız olmalıdır:

  • Omuz, kol veya çene dahil sol üst bölge
  • Omuz, kol veya çene dahil olmak üzere sağ üst bölge
  • Kalça veya bacak dahil sol alt bölge
  • Kalça veya bacak dahil olmak üzere sağ alt bölge
  • Boyun, sırt, göğüs veya karın bölgesini içeren eksenel bölge

Bu ağrılarla birlikte diğer belirtiler de varsa fazla vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmalısınız. Tedavi edilmeyen fibromiyalji, tüm yaşamınızı etkiler, hemen her alanda verimliliğini düşürür, özgüven kaybını beraberinde getirerek depresyon, anksiyete durumunu derinleştirebilir hatta intihara sebep olabilir.

Fibromiyalji için hangi doktora gitmeliyim?

Fibromiyalji için kesin tanı yöntemi yoktur. Pek çok hastalıkla karıştırılabilir ve yukarıdaki gibi şikayetlerde ilk yapılan genellikle dahiliye uzmanı, kardiyoloji uzmanı, göğüs hastalıkları uzmanına başvurmaktır. Fibromiyalji teşhisi öncelikle diğer olasılıkları elemek için tetkikler yapılmasını gerektirse de hem yanlış teşhis nedeniyle gereksiz ilaç kullanmamak ve hastalığı daha da kötüleştirmemek hem de daha kısa sürede sonuç alabilmek için romatoloji ve fizik tedavi uzmanına başvurmak gerekir.

Fibromiyalji nasıl teşhis edilir?

Size fibromiyaljiniz olduğunu söyleyebilecek bir test yok. Bunun yerine, semptomlar diğer koşullara çok benzer olduğundan, doktorunuz tiroid hastalıkları, farklı artrit türleri ve lupus gibi hastalıkları elemek isteyecektir . Bu nedenle tam kan sayımı ile birlikte, romatoid faktör, eritrosit sedimantasyon hızı, Anti CCP (Döngüsel sitrüline peptit testi), trioid fonksiyon testleri, anti-nükleer antikor, çölyak serolojisi, D vitamini, magnezyum testleri isteyebilir.

Uyku apnesinden muzdarip olma ihtimaliniz varsa, doktorunuz bir gece uyku çalışması da önerebilir.

Doktorunuz şikeyetleriniz için başka bir neden bulamazsa, ağrınızın ne kadar yaygın olduğunu ve semptomlarınızın günlük yaşamınızı ne kadar etkilediğini ölçmek için kullanacağı puanlama sistemi ile hastalığınızın şiddetini belirler. Sonuç olarak, durumu tedaviniz için birlikte yürütebileceğiniz bir plan yaparsınız.

Fibromiyalji nasıl tedavi edilir?

Genel olarak, fibromiyalji tedavileri hem ilaç hem de kendi kendine bakım stratejilerini içerir. Sadece ilaçla tedavisi mümkün değildir. Tedavide hedeflenen, semptomları en aza indirmek ve genel sağlığı iyileştirmektir. Hiçbir tedavi tüm semptomlar için işe yaramaz, ancak çeşitli tedavi stratejileri birlikte kullanıldığında toplamda oluşan etki iyileşme sağlayabilir.

Fibromiyalji ağrısını azaltma ve uykuyu iyileştirmede ilaçlar yardımcı olabilir. Doktorunuz ağrı kesiciler, antidepresanlar ve kas gevşeticiler reçete edebilir.
Fibromiyaljinin vücudunuz ve yaşamınız üzerindeki etkisini azaltmaya yardımcı olabilecek terapiler önerilebilir. Fizyoterapist size gücünüzü, esnekliğinizi ve dayanıklılığınızı artıracak egzersizler öğretebilir. Su bazlı egzersizler özellikle yardımcı olabilir.
Bir meslek terapisti ise çalışma alanınızda veya vücudunuzda belirli görevleri gerçekleştirme şeklinizde daha az strese neden olacak şekilde ayarlamalar yapmanıza yardımcı olabilir.
Bir danışmanla konuşmak, yeteneklerinize olan inancınızı güçlendirmeye yardımcı olabilir ve size stresli durumlarla başa çıkmak için stratejiler öğretebilir.

Fibromiyalji tedavisinde temel yaklaşımınız doktorunuzla işbirliğinizi sürdürmek olmalıdır. Tedavi süreci ilaç, düzenli uyku, egzersiz, yaşam tarzı değişiklikleri gerektirir ve tamamen kişiye özeldir.
Oldukça yaygın görüldüğünden fibromiyaljiyi tedaviyi ettiğini öne süren onlarca ürün ya da yöntemle karşılaşmanız olasıdır. Herhangi bir ürün ya da yöntemi denemeden önce mutlaka doktorunuza danışın.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Related Posts

Dora Hospital Randevu Formu

Önemli Bilgilendirme

"Dora Sağlık rehberinde bulunan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Acil bir durumda en yakın sağlık birimine müracaat ediniz."
Index