Vejeteryan Beslenme

Son yıllarda vejeteryan ve vegan beslenmenin popülerliği artmakta ve bir yaşam tarzı, hayat felsefesi olarak yaklaşılmaktadır. İnsanların vegan/vejeteryanlığı seçme nedenleri farklılık gösterebilir. Bunlar, canlı yaşamına saygı göstermek, hayvan sömürüsüne karşı etik bir duruş sergilemek, ekolojiye verilen zararı azaltmak, sağlıklı olmak ve dini inançlar gibi nedenler olabilir.
Vejetaryanizm (Vejetaryanlık) farklı beslenme şekillerinde küçük farklılıkları kapsayan genel bir terimdir ve birçok çeşidi bulunmaktadır. Vejetaryen diyetler sağlık için yarar sağlamaktadır. Fakat hayvansal gıdaların kısmen ya da tamamen diyetten çıkarılması optimal veya düzenli bir beslenme dengesi sağlamamaktadır. Vejetaryen beslenme düzeninde diyetten kırınızı, beyaz et ve türevlerinin tamamen çıkarılması esas alınır.
Özellikle diyetin sıkı bir şekilde kısıtlandığı beslenme düzenlerinde protein, demir, kalsiyum vb. gibi bazı besin öğelerinin yetersizliği görülebilmektedir. Bunların yanı sıra vejeteryan beslenme tarzı bazı hastalıklarda yararlı olduğu kanıtlanmıştır. Bunlardan bazıları şunlardır;
Dora Sağlık Bilgi Formu
Obezite
2011 yılında yapılan bu çalışmada; hepçil, semi-vejetaryenler, vejeteryanler ve veganlar hakkında diyetetik bilgi elde etmek için çapraz, niceliksel, anonim web tabanlı bir anket oluşturulmuştur. Veganlar; hepçil, yarı-vejetaryen ve vejetaryenlerden anlamlı olarak daha düşük ortalama ve vücut kütle indeksi göstermiştir.
Hipertansiyon
Vejeteryan ve vejetaryen olmayan bireyler kıyaslandığında vejetaryen beslenen bireylerin hipertansiyon prevalaıısı daha düşük bulunmuştur.
Hipertiroidi
Hipertiroidi ve vejetaryen beslenme ilişkisine bakılan bir çalışmada; Veganların, lakto-ovo vejetaryenlerin ve pesco-vejetaryenlerin, hepçillere kıyasla daha düşük riske sahip oldukları bulunmuştur.
Diyabet
Vejetaryen diyetlerde görülen yüksek miktarda karbonhidrat ve düşük miktarda yağ oranının hücresel insülin duyarlılığını arttırdığı ve bu şekilde diyabete karşı koruyucu etkisi olduğu bulunmuştur. Ayrıca, diyette hayvan proteinleri yerine soya, soya ürünleri veya bitkisel proteinler ile değiştirilmesi, hem tip 1 hem de tip 2 diyabetlerde böbrek hastalığının riskini ve ilerlemesini azalttığı gösterilmiştir.