Karpal Tünel Sendromu


Karpal Tünel Sendromu

Elde ve kolda uyuşma ve ağrıya sebebiyet veren, sık rastalanılan bir sinir sıkışması durumudur. Elin major sinirlerinden median sinirin el bilek seviyesinde sıkışması durumudur. Çoğunlukla zamanla giderek artar erken teşhis ve tedavisi önemlidir.

Karpal Tünel Sendromu 2023

Erken dönemde bir el bilekliği, istirahat, bir kaç ilaç ile de rahatlayabilir.

Bilekteki sinir baskısı devam ederse, sinirde harabiyete, kaslarda erimeye, güçsüzleşmeye şekil bozukluklarınada yol açar. Kalıcı hasralara yol açılmaması için mutlaka tedavi edilmelidir.


Dora Sağlık Bilgi Formu



Anatomisi

Karpal tünel, el bileği avuç tarafında, 2.5 cm genişliğinde, el bilek kemiklerinin çevrelediği bir tüneldir. Tavanı tranverse karpal bağ dediğimiz, çok kalın ve güçlü bir bağla kaplıdır. Altta kemikler üstte çok sıkı bir bağla çevrili olması, genişleme veya gerilmelere karşı çok kısıtlıdır. Median sinir, boyun kökünden gelen, elin büyük sinirlerinden biridir.

Boyundan aşağı doru gelirken, el bileğinde bu tünelden geçerek yoluna devam eder. Küçük parmak ve 4. parmağın dikine yarısı hariç, avuç tarafının tüm hissini median sinir alır. Başparmak hareketini sağlayan kaslarıda median sinir ateşler. Karpal tünelde, median sinirle birlikte aynı zamanda 9 tendonda geçerki; bunlar parmak hareketlerini sağlayan tendonlardır.



Sinirin sıkışmasına yol açan sebepler

Kadınlarda erkeklerden daha sık görülür. Buna yol açan sebeplerin başında kalıtım gelir. Ailesel geçişle bazı kimselerde bu tünel olması gereknden dardır. Elin tekrarlayan şekilde ağır işlerde kullanılması, faktörlerden bir başkasıdır. Bu durum tendonların çok çalışmasına bağlı etrafındaki kılıfların kalınlaşması dolayısıyla oluşur. Bu da kanalın genişleme kapasitesi olmadığından sinire baskıyla sonuçlanır.

Hamilelik sırasında, vücudun ödemi sonucu, kanalda da su toplaması sonucu baskı artar, bu genellikle geçici bir durumdur. Vücutta ödeme yol açan diyabet, romatoid artrit, böbrek rahatsızlıkları vb durumlarda da karpal tünel sendromu belirtileri ortaya çıkar.



Karpal tünel sendromu belirtileri

Küçük parmak hariç bütün parmaklarda uyuşma, ara ara cereyan çarpması hissi, ön kola, kola , omuza kadar çıkan ağrılar, elde yorulma ve güçsüzlük hissi, düğmelerini iliklemekte zorlanma, ellerinden cisimler düşürme şeklinde belirtiler oluşur. Genellikle belirgin bir darbe olmaksızın yavaşça başlayıp, giderek artar.

Başlarda gelip giden uyuşmalar şeklindeyken, sonraları bu uyuşmalarda sıklaşmalar ve uzun süre kalmalar oluşmaya başlar. Şikayetler geceleri daha fazladır. Uykudan uyandırmalar sıklaşır. Ellerini sallayıp bazan duvarları tokatlamaya başlarlar. Gündüzleri ellerinde uzun süre birşey tutarken başlar.



Muayene sırasında nelere dikkat edilir?

Vücutta ödeme sebebiyet veren durumlar (hamilelik,böbrek rahatsızlıkları vb.) önce sorgulanır. Nasıl başladığı, ne kadar sıklıkla ve ne kadar sürdüğü,zamanlaması, gece mi gündüz mü, uykudan uyanmaların sıklığı, soğuk ve sıcakta farkı sorgulanır. Ellerinize bir takım testler yapılır.

Tinnel belirtisi dediğimiz median sinirin geçtiği yolda, sinire refleks çekiciyle vurularak veya parmakla basınç uygulayarak, uyuşma veya ceryan çarpması hissine bakılır. Bilekler birbirine sırttan dayandırılıp avuç yönünde bükülerek sıkıştırma testi uygulanıp biraz beklenir. Yine uyuşmalara bakılır.

Başparmak çevresi thenar grup kaslarında zayıflama olup olmadığı değerlendirilir. Boyun fıtığı açısından boyun muayenesi yapılır, EMG, Boyun MR, USG gibi tetkikler istenebilir.



Karpal tünel sendromu tedavisi

EMG sonucu ve diğer testlerle kesin kanaat getirildikten sonra ameliyata karar verilir. Lokal anesteziyle gerçekleştirilen, sadece 1 cm’lik el bileği avuç tarafından açılan bir insizyonla kısa süren bir ameliyattır. Öncesinde bir hazırlığı yoktur. Sonrasında da hemen taburcu edilir.

Rutinde ağızdan bir ağrı kesici ve B vitamini preparatları önerilir. Ameliyat günü için soğuk uygulama ve elevasyon tavsiye edilir. Sonrasında günlük işlerine dönebilir. 1 hafta suya sokmaması önerilir. Ertesi gününden itibaren bütün semptomlar gerilemeye başlar ve geceleri uyandıran uyuşmalar geçer.





Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.


Doktorlarımıza Soru Sorabilirsiniz!


Konusunda uzmanlaşmış kadromuzla her zaman sorularınızı yanıtlamaktan memnuniyet duymaktayız… Dora Hospital Fulya bölgesinde sizlere hizmet vermektedir. Dora Hospital İletişim bilgilerine ise menü aracılığı ile ulaşabilirsiniz.


Soru Sorabilirsiniz…

Bizi Takip Edebilirsiniz…


Sosyal medya üzerinden hastanemiz hakkında haberler görüntüleyebilir, gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.


Yol Tarifi

Doktora Sor

Whatsapp