

Erkek memesinin büyümesi ya da tıp terminolojisinde adı ile Jinekomasti, erkeklerde meme dokusunun olağan dışı büyümesidir. Erkek meme dokusunun boyutunda kanser dışı bir nedenle meydana gelen hormonal bir bozukluktur. Erkeklerde meme büyümesi, bir kanser belirtisi olarak düşünülmektedir fakat bu durum doğru değildir. Bu durumun nedeni; hormonal bir sistem bozukluğu olan jinekomastidir.
Jinekomasti ile yanlış bilinen diğer bir durum da doku konusudur. Erkeklerde meme büyümesi yağ dokusunda meydana gelmemektedir. Jinekomasti, bez dokusunda meydana gelen büyüme çeşididir.
Jinekomasti Neden Olur?
Jinekomasti nedenleri hormonal sebeplerden olduğu gibi dış faktörler yüzünden de olabilir. Erkeklerde, östrojen hormonunun fazla salgılanması sonucu meme büyümesi görülebilir. Testesteron hormonunun yeterli miktarda salgılanmaması da diğer bir hormonal nedendir.
Başka hastalıklar için kullanılan ilaçlar, sağlıksız beslenme, alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlar ve fast food besinleri jinekomastiyi tetikeleyen dış unsurlardır. Yapılan araştırmalarda dış unsurların jinekomastiyi daha çok arttırdığını ve bırakılmadığı takdirde tedaviye olumsuz olarak etki bıraktığını ortaya çıkarmıştır.
Jinekomasti Bilgi Formu
Jinekomasti Tedavisi Nasıl Olur?
Jinekomasti tedavisi için öncelikle doğru teşhis yapmak gereklidir. Erkek memesi büyümesi ergenlik döneminde sıkça karşılaşılan bir durumdur ve 3 yıl içinde kendiliğinden düzelmektedir. Düzelmeyen ya da yeni başlayan jinekomasti için farklı yöntemler kullanılmaktadır.
Jinekomasti tedavisi için ilaç tedavisi ilk olarak uygulanmaktadır. İlaç tedavisi uygulandıktan sonra düzelme ya da küçülme olmaz ise ameliyat uygulanır. Ameliyat sonrası sarkan deri ve bez dokusu alınarak erkek memesi eski boyutuna getirilmektedir.
Jinekomasti Belirtileri Nelerdir?
Jinekomasti belirtileri doktor kontrolü ile anlaşılabileceği gibi bireysel olarak da teşhis edilebilir. Sağlıksız beslenme ya da genetik faktörlerin sebep olduğu erkek meme büyümesinin başlıca belirtileri:
Göğüslerde acı ve ağrı,
Meme ucunun hemen altında yumru hissi,
Bir göğsün diğer göğüsten daha büyük olması,
Meme dokusunda şişkinlik,
Tek memede ya da her iki memede birden görülen meme başı akıntıları,
Göğüslerde hassasiyet,
Bu belirtilerin bir ya da birden fazlasına sahipseniz; jinekomasti teşhisi için doktora başvurmalısınız.