Enfeksiyona Hangi Bölüm Bakar, Enfeksiyon Için Hangi Bölüme Gidilir? » 2024
"Gülümseyin, buradasınız!"

Enfeksiyona Hangi Bölüm Bakar, Enfeksiyon için Hangi Bölüme Gidilir?

Enfeksiyona Hangi Bölüm Bakar, enfeksiyon için hangi bölüme gidilir sorularının yanıtları için içeriğimizi inceleyebilirsiniz. Enfeksiyon için Hangi Bölüm Bakar sorusunun yanıtı makalemizde yer almaktadır.

Enfeksiyon, bakteri, virüs, mantar yada parazit tipi bir organizmaya vücudun verdiği tepkidir. Patojen adı verilen bu organizmalar herhangi bir organ sisteminde yerleşip gelişebilir.

Bu organizmalar, yerleştiği yerde çoğalarak yayıldıkları için enfeksiyon hastalıklarının diğer adı bulaşıcı hastalıklardır. Bulaşma, doğrudan temas, dolaylı temas, gıdalar, hava ve böcekler aracılığıyla olabilir.

Enfeksiyonlar, vücudun belli bir bölümünü (lokalize) veya tamamını (sistemik) etkileyebilirler. 

Enfeksiyon Belirtileri

Enfeksiyon oluştuğunda vücudun ilk tepkisi hastalığa karşı kendini savunma ve etkilenen kısmı iyileşmeye teşvik etmektir. Enfeksiyon sırasında yaşanan belirtiler vücudun bu bağışıklık tepkisinin bir sonucudur. Belirtiler enfeksiyonun hangi organ sisteminde olduğuna göre değişir:

  • Ateş
  • Titreme
  • Baş ağrısı
  • Tükenmişlik
  • Baygınlık
  • Kas ağrıları
  • Eklem ağrıları
  • Şişmiş lenf düğümleri

Bazı enfeksiyonlar kanlı ishal, kusma, sıvı kaybı, şok gibi daha ciddi belirtilere neden olur. Akut yada kronik olabilir. Akut enfeksiyonlar hızlı başlar ve kısa sürede atlatılır. Kronik enfeksiyonlar ise kalıcıdır ve doku yada organ hasarına neden olur.

Bulaşıcı hastalıkların bir veya birkaç belirtisi aynı anda yaşanabilir. Herhangi bir kronik (devam eden) semptomunuz veya zamanla kötüleşen semptomlarınız varsa bir doktora görünmeniz önemlidir.

Enfeksiyon Nedenleri

Enfeksiyona neden olan organizmalar ve 

  • Bakteriler: Boğaz ağrısı, idrar yolu enfeksiyonları ve tüberküloz gibi hastalıklardan sorumludur.
  • Virüsler: Bakterilerden daha küçüklerdir. Soğuk algınlığından AIDS’e kadar çok sayıda hastalığın nedeni virüslerdir.
  • Mantarlar: Saçkıran ve atlet ayağı gibi birçok cilt hastalığına mantarlar neden olur. Bazı mantar türleri akciğerler veya sinir sistemini enfekte edebilir.
  • Parazitler: Parazitler böcek ısırığı, hayvan dışkısı, kirli su ve yiyecekler, ellerden bulaşabilir. Sıtma, sivrisinek ısırığı ile bulaşan küçük bir parazitin neden olduğu bir hastalıktır. Uyuz, uyuz böceğinin neden olduğu bir hastalıktır ve doğrudan temas ile bulaşır.

Enfeksiyon Nasıl Yayılır?

Enfeksiyon hastalıkları direkt temas, dolaylı temas, böcek ısırığı, gıdalar aracılığıyla yayılabilir.

Direkt Temas İle Bulaşma

Çoğu bulaşıcı hastalık enfeksiyonlu kişi veya hayvanla temasla kolaylıkla yayılır. Bakteri veya virüs taşıyan kişi, birine dokunduğunda, öptüğünde, öksürdüğünde yada hapşırdığında başkalarına bulaştırır. Bazı organizmalar cinsel temas yoluyla bulaşır ve bulaştığı kişide hastalık belirtisi göstermeyebilir.

Enfekte bir hayvan – hatta bir evcil hayvan – ısırık veya tırmalamayla hastalığı yayabilir. Hayvan atıklarını işlemek de tehlikeli olabilir. Örneğin, kirli kedi kumundan toksoplazma enfeksiyonu kapılabilir.

Hamile bir kadın, bebeğe bulaşıcı hastalıklara neden olan mikropları geçirebilir. Bazı mikroplar plasentadan veya anne sütünden geçer. Vajinadaki mikroplar da doğum sırasında bebeğe bulaşabilir.

Dolaylı Temas İle Bulaşma

Birçok mikroorganizma masa üstü, kapı kolu veya musluk gibi yüzeylerde yaşayabilir. Örneğin, grip veya kovid olan birinin tuttuğu kapı koluna dokunup ellerinizi yıkamadan gözlerinize, ağzınıza veya burnunuza dokunursanız, enfekte olabilirsiniz.

Böcek Isırığı İle Bulaşma

Bazı mikro canlılar konaktan konakçıya geçmek için sivrisinek, pire, bit, kene gibi böceklere yerleşir. Isırıkla kana ulaşarak bulaşır ve enfeksiyona neden olur. Sıtma paraziti ve batı nil virüsü sivrisinekler,  lyme hastalığına neden olan parazit geyik kenelerde yerleşik olabilir.

Gıdalar İle Bulaşma

Hastalığa neden olan mikroplar, yiyecek ve suda yaşayabilir. Bu sayede tek kaynaktan bir çok kişiye bulaşabilirler. En çok bilinen bakterilerden biri olan E. Coli, az pişmiş hamburger, pastörize edilmemiş içecekler gibi gıdaların içinde ya da yüzeyinde yaşayabilir.

Enfeksiyon İçin Doktora Ne Zaman Gidilir?

Enfeksiyonlar tedavi edilmezse ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Bu nedenle aşağıdaki durumlarda doktora görünmek önemlidir.

  • Enfeksiyon belirtileri geçmiyor veya kötüleşiyorsa
  • Nefes alma sorunu varsa
  • İdrara çıkmada değişiklikler varsa
  • İşitme veya görme bozukluğu varsa
  • Olağandışı veya açıklanamayan belirtiler varsa

Devam eden bir enfeksiyonunuz varsa, durumunuzun kötüleşmemesi veya enfeksiyonun kronikleşmemesi için de doktora gitmelisiniz.

Bunun dışında yakın zamanda yurt dışına seyahat etmeyi planlıyorsanız, gideceğiniz ülkede yaygın görülen bir bulaşık hastalık olup olmadığını öğrenmek ve gerekirse aşı olmak için de bir hastaneye başvurmalısınız.

Enfeksiyon İçin Hangi Doktora Gidilir?

Enfeksiyon, organizmanın yerleştiği organ sisteminde geliştiği için gitmeniz gereken doktorda hangi sistemde yerleşik olduğuna göre değişir.

Solunum yolu enfeksiyonları, üst solunum yolu veya alt solunum yolunda gelişir. Soğuk algınlığı, grip, farenjit, bademcik iltihabı, sinüzit üst solunum yolu enfeksiyonları dır. Genellikle burunda tıkanıklık, akıntı, boğaz ağrısı, öksürük, ateş ve halsizliğe neden olurlar. Bu durumda kulak burun boğaz uzmanına gitmelisiniz.

Alt solunum yolu enfeksiyonları, bronşit ve akciğerde gelişen enfeksiyonlardır. Ortak belirtileri balgamlı öksürük, göğüs ağrısı, nefes darlığı, hırıltılı solunum, ateş ve halsizliktir. Bu durumda dahiliye veya göğüs hastalıkları bölümüne gitmelisiniz.

İdrar yolu enfeksiyonları, idrar yaparken ağrı veya yanma, sık idrara çıkma, bulanık idrar, alt karın bölgesinde, sırt veya yanlarda ağrı gibi belirtilerle kendini gösterir. İdrar yolu enfeksiyonları için üroloji bölümüne gitmelisiniz. 

Beyin ve omurilik enfeksiyonları, ani ateş, boyun tutulması, şiddetli baş ağrısı, mide bulantısı veya kusma, bilinç bulanıklığı ve nöbetlere neden olabilir. Ensefalit ya da menenjit gibi hastalıklara neden olan beyin omurilik enfeksiyonları için nöroloji bölümüne gitmeniz gerekir.

Kan dolaşımı enfeksiyonları, ateş ve titreme, hızlı nefes alma, vücut ısısında düşme, soluk mavi bir cilt, bayılma ve bilinç kaybı gibi belirtilere neden olur. Kan dolaşımı enfeksiyonları için dahiliye ve hematoloji bölümüne gitmeniz gerekir.Septik şok da denilen kan zehirlenmesi ölümcül olabilen ciddi bir durumdur ve acil müdahale gerektirir.

Karaciğer enfeksiyonları, ateş, iştahsızlık, bulantı ve kusma, koyu renkli idrar, eklem ağrısı ve sarılığa neden olur. Kronik hepatit, siroz, karaciğer yetmezliği ve karaciğer kanserine neden olabilir. Karaciğer enfeksiyonları için dahiliye veya hepatoloji bölümüne gidilmelidir.

Sindirim sistemi enfeksiyonları, gastroenterite (mide bağırsak iltihabı) neden olur. En yaygın nedenleri arasında, E.Coli, salmonella gibi bakteriler ve rotavirüs gibi virüsler ve parazitler bulunur. Karın krampları, ishal, bulantı, kusma, ateş, baş ağrısı, halsizlik mide bağırsak enfeksiyonu belirtisi olabilir. Mide bağırsak enfeksiyonları için dahiliye veya gastroenteroloji bölümüne gidilmelidir.

Kulak enfeksiyonları, dış, orta veya iç kulakta görülebilir. Virüs, bakteri ve mantarlar neden olur. Kulak ağrısı, kulakta kızarıklık ve şişme, boğuk duyma, çınlama, kulak akıntısı, vertigo, denge kaybı, ateş, baş ağrısı gibi şikayetlere neden olabilirler. Kulak enfeksiyonları için kulak burun boğaz uzmanına gitmeniz gerekir.

Göz enfeksiyonları, genellikle virüslerle ilişkilidir, daha nadir olarak bakteriler neden olur. Göz beyazında pembe veya kırmızılık, gözde şişme, akıntı veya yanma, göz kapağı şişmesi, görme sorunlarına neden olabilir. Özellikle iç gözü veya korneayı etkileyenler zamanında tedavi edilmezlerse görme kaybına neden olabilirler. Göz enfeksiyonları için göz hastalıkları doktoruna gitmeniz gerekir.

Vajinal enfeksiyonlar, vajinada şişlik, kızarıklık, kaşıntı, akıntı, idrar yaparken yanma ya da ağrı, ağır koku, cinsel ilişki sırasında ağrıya neden olur. Vajinal enfeksiyonlar için kadın hastalıkları uzmanına gidilmelidir.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, belirtileri cinsiyete ve enfeksiyon bölgesine göre değişen hastalıklardır. Kaşıntı, ağır koku, testislerde şişme, yara veya kabarcıklar, pelvik ağrı, cinsel ilişki sırasında ağrı şikayetiniz varsa doktora gitmelisiniz. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, kadınlarda jinekoloji, erkeklerde üroloji uzmanları tarafından teşhis ve tedavi edilebilir.

Deri enfeksiyonları, virüsler, bakteriler, mantarların neden olduğu enfeksiyonlardır. Genellikle döküntüler, lezyonlar ve yaraların yeri ve özelliklerine göre ayırt edilebilirler. Bütün vücuda yayılmış veya belirli bir bölgede, düz veya kabarık, sınırları belirli veya belirsiz kabuklanma, kaşıntı, çukurlaşma veya pullanma şeklinde görülebilir. Deri enfeksiyonları cildiye uzmanları tarafından tedavi edilir. 

Bulaşıcı hastalıklar nasıl önlenir?

Hepatit, difteri, grip ve herpes zoster dahil olmak üzere birçok yaygın bulaşıcı hastalık aşılarla önlenebilir. Bulaşıcı hastalıkların yayılmasını ve yakalanma riskinizi şu yollarla da azaltabilirsiniz:

  • Ellerinizi sabun ve su ile iyice ve sık sık yıkamak
  • Hapşırırken veya öksürürken burnunuzu ve ağzınızı kapatmak
  • Evinizde ve işyerinizde sık dokunulan yüzeyleri dezenfekte etmek
  • Hasta insanlarla temastan kaçınmak veya kişisel eşyalarını onlarla paylaşmaktan kaçınmak
  • Kirlenmiş su kaynaklarında yüzmemek veya kaynağından emin olmadığınız suyu içmemek
  • Hasta kişiler tarafından hazırlanan yiyecek ve içecekleri yememek ve içmemek
  • Seyahat edeceğiniz ülkede yaygın olan bulaşıcı hastalıklarla ilgili bilgi almak ve yola çıkmadan önce ihtiyacınız olabilecek aşılar hakkında bilgi almak

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Related Posts

Dora Hospital Randevu Formu

Önemli Bilgilendirme

"Dora Sağlık rehberinde bulunan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Acil bir durumda en yakın sağlık birimine müracaat ediniz."
Index