

Doğumsal brakiyal pleksus tanısı zorlu doğum sonrasının hemen akabinde yapılabilir. Zorlu doğum sırasında, bebeğin kola giden sinirlerinin hasar görmesi ile ortaya çıkan kol felci, söz konusu sinirlerde ortaya çıkan hasarın boyutlarına göre değişiklik göstermektedir. Kızlarda doğumsal kol felcinin görülme sıklığı erkeklere oranla daha fazladır.
Kol felcinin ortaya çıkmasının ardından çeşitli rehabilitasyon ve fizik tedavi yöntemleri uygulanabileceği gibi mikro cerrahi yöntemleri de uygulanabilir. Hatalığın derecesine ve hasar seviyesine göre doğuştan kol felci hastalarda farklı tip tedaviler uygulanabilir.
Dora Sağlık Bilgi Formu
Doğumsal Kol Felci Nedir?
Brakiyal pleksus adı verilen sinir ağına ait sinirlerin doğum esnasında hasara görmesi doğumsal kol felcine neden olmaktadır. Doğumun zorlu geçmesi halinde ortaya çıkan bu rahatsızlık için farklı tür tedaviler uygulanabilir.
Doğum sırasında bebeğin doğum kanalında sıkışarak, kollara giden sinir ağı olan brakiyal pleksus sinirlerinin hasar görmesi bu sorunun ortaya çıkmasından en büyük etkendir. Birçok farklı siniri içinde barındıran brakiyal pleksus, obstertrik brakiyal pleksus paralizisi hasara bağlı olarak ortaya çıkmaktadır.
Doğumsal Kol Felci Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kol felci tedavisi farklı şekillerde yapılabilir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon ile tedavi mümkündür. Ancak bu tedavi yöntemi hafif ve kısmi yaralanmalar için uygulanır. Diğer felç durumlarının yaşanması halinde mikro cerrahi yöntemleri ile sinir ameliyatı yapılabilir.
Tedavi edilmeyen veya geç kalınan tedavilerde hastanın çocukluk döneminde yaşam boyu kolda kısalık ve fonksiyon bozuklukları ortaya çıkabilir. Doğuştan kol felci ihmal edilmemesi gereken ciddi bir rahatsızlıktır.
Doğumsal Brakiyal Pleksus Görülme Sıklığı Nedir?
Kol felcinin nedenleri arasında en önemlisi doğum sırasında bebeğin brakiyal pleksus sinirlerinin hasar görmesidir. Buna bağlı olarak ortaya çıkan rahatsızlık, hastanın hayat boyu sorun yaşamasına neden olabilir. Hastalığın görülme sıklığı kızalar da daha fazladır. Yaklaşık %60 oranında hasarla sağ kol üzerinde meydana gelmektedir.
Kol felci genellikle tek bir kol üzerinde ortaya çıkmaktadır. Doğuştan kol felci olan hastalara erken müdahale yapılması oldukça önemlidir. Fonksiyon bozukluğunun etkileri yaşam boyu görülebilir.