Doğum İşlemleri » Bilinmesi Gerekenler 2024
"Gülümseyin, buradasınız!"

Doğum işlemleri ailede yeni doğan bebekler için yapılması gereken belli bazı işlemler bulunmaktadır. Bu işlemler hem yeni doğan bir bireyin sağlığı için hem de ülke adına yapılması zorunlu olan bazı işlemlerden oluşmaktadır. Bu işlemlerin daha önceden belirlenmesi ve bilinmesi ile bireyler doğum sonrasında ve doğum sırasında daha bilinçli ve daha rahat biçimde işlemlerinin gerçekleştirebilmektedir.

Bu işlemler ile birey sağlıklı bir şekilde doğum gerçekleştirebilmekte ve aynı zamanda yapılan test ve incelemeler sonucunda gebeliği daha kolay atlatabilmektedirler. Doğum sonrasında ise bireyler yeni doğan çocuklarının nüfusa kayıt olması ve çocuğun belirlenen ad ve soy ad işlemlerinin gerçekleştirilmesi gibi işlemlerden geçmektedir.

Bildirim İşlemleri

Doğum işlemleri için gerçekleştirilmesi zorunlu olan en önemli işlemlerden birisi de bildirim işlemleri olmaktadır. Bu işlemler ile yeni doğmuş olan çocuk zorunlu olarak nüfus müdürlüğüne bildirilmesi ve nüfusa kaydolması gerekmektedir. Bu işlemlerin yurt içinde bu şekilde sağlanması zorunlu olurken yurt dışında yeni doğan bebeğin ise dış temsilciliğe bildirilmesi gerekmektedir.

Bu işlemler yapılırken oldukça hızlı davranılması ve bildirilmesi gerekmektedir. Çünkü bu işlemlerin de yurt içi ve yurt dışı olmak üzere belirlenmiş süresi bulunmaktadır. Bu sürelere bakıldığı zaman yurt içinde doğan bebeğin nüfus müdürlüğüne bildirme süresi otuz gün olurken diğer yandan yurt dışında doğan bireylerin dış temsilciliğe bildirim işlemlerini gerçekleştirebilme süresi ise altmış ün olarak belirlenmektedir.

Bildirim işlemleri şu şekilde gerçekleştirilmelidir:

  • Yeni doğan bebeğin anne babası nüfus müdürlüğüne gider. Burada doğumun gerçekleştiğini dile getirerek kayıt işlemlerini gerçekleştirir.
  • Aynı zamanda yeni doğmuş bireyin doğduğuna dair gereken belge ve evrakların gösterilmesi ile gerekli işlemler bu şekilde de gerçekleşebilmektedir.
  • Bildirim işlemleri yurt içine gerçekleşmiş ise otuz gün içerisinde gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
  • Bildirim işlemleri diğer yandan yurt dışında gerçekleşiyor ise dış temsilciliğe altmış gün içerisinde bildirilmesi ve gerekli belge ve evraklar ilgili memura teslim edilmesi ile gerçekleştirilmektedir.

Yurt Dışındaki Doğumlar

Doğum işlemleri yurt içinde değil aynı zamanda yurt dışında doğmuş olan bireyler için de gerçekleştirilmesi zorunlu olan işlemlerden bir tanesidir. Bu işlemler yurt dışında da tıpkı yurt içinde olduğu gibi gerekli evrak ve belgeler ile birlikte dış temsilciliğe gidilmesi gerekmektedir. Bu işlemlerin gerçekleşebilmesi için doğum tutanağı olarak nitelendirilen doğum bildiriminin doğru ve eksiksiz bir biçimde doldurulması gerekmektedir. Bu işlemlerde doldurulması gereken alanların doldurulmasının ardından kişinin imzası istenilmektedir. Daha sonra dış temsilcinin imzası da atılmakta olup mühürlenme işlemlerinin ardından bu tutanak tamamlanmaktadır.

Yurt dışında doğum işlemleri şu şekilde gerçekleşmektedir:

  • Kişi en yakın dış temsilciliğe gider ve gerekli evraklar ile doğum işlemleri gerçekleşmesi beyanında bulunmaktadır.
  • Dış temsilcilik tarafından oluşturulmuş olan tutanak doldurulmaktadır.
  • Bu işlemlerin ardından kişinin ve dış temsilcinin imza ve mühürü basılarak doğum bildirim işlemleri gerçekleşmektedir.
  • Eğer bulunulan konumda dış temsilcilik bulunmuyor ise kişi bir dilekçe oluşturmak durumunda kalır. Ve bu dilekçede doğum ile ilgili gerekli evrak ve belgeler belirtilmektedir. Daha sonra kişi yeni doğan bebeğin kimlik bilgilerinin oluşturulması için gereken bilgileri belirtmesi gerekmektedir. Daha sonra bu evraklar toparlanarak en yakın dış temsilciliğe gönderilmesi gerekmektedir.

Yurt içinde olduğu gibi yurt dışında da çeşitli doğum işlemlerinin gerçekleştiğini ve bu işlemler ile çeşitli kurum ve kuruluşlara bilgilendirilme yapılması gerektiği görülmektedir. Bu işlemler belirli aşamalardan geçmekte olup aynı zamanda belirlenmiş olan bir süre içerisinde meydana gelmesi gerekmektedir. Gerekli işlemlerin ardından bireyler doğum ile ilgili bildirim yapmakta ve aynı zamanda yurt dışında da bu tür işlemleri gerçekleştirebilme olanağına sahip olmaktadır.

Genel Tanıtım

Doğum işlemleri tüm anne baba adaylarının merak ettiği ve bu süreci nasıl yürütmeleri gerektiği hakkında bilgi sahibi olmak istediği konuların başında gelmektedir. Kişilerin sorunsuz bir doğum gerçekleştirmesi için birtakım bilgiler hakkında fikir sahibi olması gerekmektedir. Anne adaylarının gebelik başladığını öğrendiği tarihten doğum yapılacağı güne kadar belirli düzen ve periyotlar halinde sırası ile yapması gereken işlemler bulunmaktadır. Örneğin bebeğin belirli haftayı doldurması ise gebeliğin belirli dönemlerinde istenen tahliller, testler, ultrasonlar gibi gebelik süreci hakkında bilgi sahibi olunmaya yarayan rutin işlemler bulunmaktadır. Bebeklerini sorunsuz bir şekilde kucağına almak isteyen her anne babanın bu işlemleri koordineli bir şekilde yürütmesi beklenmektedir.

Doğum işlemleri için annelerin ve bebeğin sağlıkları ya da doğum seçeneklerine bağlı olarak yapılması gereken farklılık göstermektedir. Özellikle yüksek riskli gebelikler için sürekli önlem içerisinde olunmalı ve gereken her işlemin önceden yapılması gerekmektedir. Doğuma yakın bir süre zarfı içerisinde doğum şekli riskinin belirlenmesi ve normal- vajinal doğuma uygunluk gösterip gösterilmediğinin saptanması gerekmektedir.

Doğum işlemleri için annenin yapmak istediği doğum şekli de belirtilerek o doğum şeklinin riskleri analiz edilerek anne ve bebek için en uygun şeklin belirlenmesi ve o şekle uygun olarak doğum işlemlerinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Kişilerin bu süreç içerisinde tüm detaylara hakim olması ve özellikle bebeğin sağlığı açısından en sorunsuz yöntemleri annenin isteklerine uygun bir şekilde doktorlar eşliğinde tercih etmesi beklenmektedir.

Riskli Doğum İşlemleri Nelerdir?

Doğum işlemleri için özellikle anne ve babaların birbiriyle uyum içerisinde sırasına uygun olarak işlemleri gerçekleştirmesi gerekmektedir. Doğuma az bir süre kala yüksek riskli gebeliklerin doğum işlemlerinin başlatılması ve her riske karşı hazırlıklı olunması gerekmektedir.

Yüksek riskli doğumlarda oluşabilecek birçok sorun bulunduğu gibi yüksek risk teşkil eden problemler genel olarak şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Özellikle ikiz ya da üçüz bebek doğumları risk teşkil ederek dikkat gerektiren bir gebelik gerekmektedir.
  • Bir önceki doğumlarında normal ya da sezaryen fark etmeksizin sorunlar yaşan anneler
  • Gebelik boyunca risk teşkil etmiş ve doğum sırasında kanama riski olan anneler
  • Bebek eşinin rahim duvarına olması gerekenden farklı bir şekilde anormal yapıştığı durumlar
  • Bebeğin eşinin önde gelmesi gibi beklenmedik durumlar

Yüksek risk teşkil eden doğumlardan önce hastane ve doktor ile doğuma yakın bir süre kaldığında sürekli iletişim halinde olarak ani bir doğum atağında tedbirli davranmak gerekmektedir. Doğum yapılacak hastaneye ve doktora durum açıklanarak ani doğumlara karşı hastaneye annenin istediği şekilde sürecin ilerlemesi gerektiği bilgilendirmesi yapılması gerekmektedir.

Doğum işlemi gerçekleştikten sonra annenin ve bebeğin sağlığından emin olunmak için gereken tüm tetkiklerin yapılmasını beklemek ve doktor gözetimin ardından onay alınarak taburcu olunması gerekmektedir. Doğum bittikten sonra ise bebeğe ait tüm raporları ve hastane kayıtlarını isteyerek gerekli mercilere başvurmak ve bebeğe kimlik çıkartma nüfusa kayıt ettirme gibi temel işlemlerin kısa bir süre içerisinde tamamlanması gerekmektedir.

Devlet tarafından bebeği olan anne ve babalara yasal doğum izni verildiği bu süre içerisinde tüm işlemleri bitirerek bebek ve annenin hastaneden çıkış onayı aldıktan sonra taburcu işlemi yaptırılması gerekmektedir. Doğum işlemi açısından tedbirli ve bilinçli davranmak daha kısa sürede işlerin tamamlanması açısından büyük fark yaratacaktır. Resmi mercilerin yardımı ile kısa bir süre içerisinde doğum belgeleri sayesinde bebeğin kaydı oluşturularak adrese teslim nüfus cüzdanı eve gönderilerek tüm doğum işlemleri tamamlanmış olacaktır.

Gebelikte Tarama, Gebelikte Tanısal Testler, Gebelikte Ayrıntılı Ultrason, Gebelik Zehirlenmesi, Frengi

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Previous PostNext Post

Related Posts

Dora Hospital Randevu Formu

Önemli Bilgilendirme

"Dora Sağlık rehberinde bulunan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Acil bir durumda en yakın sağlık birimine müracaat ediniz."
Index