Diyabetik Ve Charcot Ayak Cerrahisi » Dora Hospital 2024
"Gülümseyin, buradasınız!"

Diyabetik ve Charcot Ayak Cerrahisi

Diyabetik ve charcot ayak cerrahisi uygulaması, bireylerin oldukça dikkat etmesi ve takip etmesi gereken bir işlemdir.

Diyabetik ayak ise kan şekeri kontrolü iyi olmayan diyabet hastalarında görülen bir hastalıktır. Bu sağlık problemi sebebi ile ise bireyler sıklıkla iyileşme problemi yaşamaktadırlar. Yaralar olması gerekenden çok daha uzun sürede iyileşerek bireylere manevi açıdan zarar vermektedir. Sağlık probleminin devamlılığı ile birlikte bireylerin yaşam kalitesi oldukça düşmektedir.

Hasta bireylerin ise büyük bir kısmında diyabetin sebep olmuş olduğu çeşitli sinir hasarı ve ayakta duyu kaybının yaşanmasına neden olmaktadır. Bireylerde kan şekeri düzeyi yüksekliği ise bu sağlık probleminin gittikçe kötüleşmesine sebep olmaktadır. Bireylerin kan şekerindeki yüksekliğin kontrolsüzlüğü ile beraber hasta bireylerin ayaklarında zamanla his kaybı oluşmaktadır.

Hasta bireylerin ayaklarında oluşan his kaybı nedeni ile de ayakkabı basısı ve küçük kesilere sebep olan yabancı cisim batmaları tarzında çeşitli durumlar da fark edilememektedir. Bu durumların yaşanması ile beraber bireylerin ayaklarında yaralar açılır ve hastalık sebebi ile açılan bu yaralar oldukça zor kapanmaktadır.

Diyabetik ve charcot ayak cerrahisi bu noktada ise oldukça önemlidir. Hasta bireylerin bu durumu olabildiğince kontrol altında tutması önem arz etmektedir. Aksi taktirde ise bu sağlık problemi ilerledikçe bireylerde sinir hasarı nedeni ile birlikte ayakta bulunan eklemlerinin pozisyon algısı bozulmaktadır. Bu durum ise bireyin eklemlerinde çökmeler meydana gelmesini sağlamaktadır.

Hastalık ile birlikte oluşan anormal kemik yapısı da bu yaraları derinleştirmektedir. Hastalık ise zamanla bireylerde şekli ve yapısı bozuk, iyileşmesi uzun süren açık yaralar barındıran bir ayak bırakmaktadır. Hasta bireyin gün içerisinde hareket kabiliyeti ile birlikte genel sağlığı etkilenmektedir. Bireyler sahip oldukları bu hastalık sonucunda gün içerisinde oldukça kısıtlı hareket etmektedirler. Hastalığın ilerlemesi durumu ise uzuv kaybına neden olabilmektedir. Bu yüzden ise diyabetik ve charcot ayak cerrahisi yaşanabilecek olumsuzlukları kontrol altında tutabilme açısından gereklilik arz etmektedir.

Hastalığın tedavisi yapılırken bireylerin kan şekerinin düzenlenmesi gerekmektedir. Bunun dışında ise diyabetik yaraların özel ekipmanlar ve yaklaşımlar aracılığı ile bakımının yapılması son derece önemlidir. Ancak bireylerin ayaklarında oluşan yapısal şekil bozuklukları düzeltilmediği müddetçe genellikle çoğu zaman yaralar nüks eder bununla birlikte de bu durum hasta bireyin yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle de bulunan bu deformitelerin ortopedik yaklaşım ile birlikte düzeltilmesi ve bireylerin ayak mimarisinin orijinale en yakın hale döndürülmesi gerekmektedir.

Diyabetik hasta bireylerde gözlemlenen ayak problemlerinin pek çoğu damar tıkanıklığı ve darlığı (diyabetik vaskülopati) ya da sinir hasarı (diyabetik nöropati) ile bağlantılı olarak karşımıza çıkmaktadır. Nöropatisi olan hasta bireylerde ortaya çıkan Charcot ayağı görülebilecek bu komplikasyonların en ciddilerinden biri olmaktadır. Bu durumda tanı konması geciktiğinde ya da bireyler uygun tedavi edilmediğinde ekstremitenin kaybı ile sonuçlanabilmektedir. Bu durumda ise bireylerin kemikleri kendi kendine kırılabilir ve bireylerin eklemlerinde kendiliğinden çıkıklık görülebilmektedir.

Nöropatiye bağlı hissizlik durumu ve oluşacak deformite sebebi ile birlikte bireylerin ayaklarında çeşitli yaralar açılabilmektedir. Durumun böyle olması ise osteomyelit adı verilen kemik enfeksiyonuna ortam hazırlamaktadır. Diyabetik ve charocot ayak cerrahisi uygulanmadığı taktirde ise durum daha kötüye gidebilmektedir. Charcot ayağı olan bir diyabetli hasta bireyin ayağında enfeksiyon gelişmesi halinde ise bu hastalık olduğundan çok daha ciddi bir hal almaktadır.

Diyabetik ve charcot ayak hastalığı belirtileri

Hastalıklar kendisini birçok belirti ile birlikte göstermektedir.

Diyabetik charocot hastalığında ise bu durum çeşitli belirtiler ile kendisini göstermektedir. Hastalıkta önemli olan bir diğer unsur ise diyabetik ve charcot ayak cerrahisi olmaktadır. Bu hastalıklar son derece dikkate alınması gereken hastalıklardır. Durum böyle olunca bireyler hastalık belirtilerini iyi takip etmeli ve buna göre hekime başvurmalıdır.

  • Ayakta kızarıklık,
  • Ayakta şişlik,
  • Ayakta ısı artışı,
  • Ciltte ülser,
  • Kemiksel çıkıntılar,
  • Ayağın anatomik yapısının bozulması,
  • Ayağın işlevinin aksaması belirtiler arasındadır.

Bu belirtiler oldukça dikkate alınması gereken çeşitli belirtilerdir.

Bireylerin ayaklarında görülen kızarıklık, şişlik ve ısı artışı semptomları hastalığın genellikle ilk etabında karşılaşılan semptomlar olmaktadır. Ancak bu semptomlara da oldukça dikkat edilmesi gerekmektedir. Hastalığın ilk etabında her hasta bireyde ağrı görülmeyebilir ancak bazı hasta bireylerde şiddetli ağrılara da rastlanabilmektedir.

Hastalık ilerlediği taktirde ise ciltte ülser, kemik çıkıntıları, ayağın anatomik yapısının ve işlevselliğinin bozulması belirtileri görülebilmektedir. Bu durumlarda, bireyler belirtileri gözlemledikleri zaman vakit kaybetmeden hekime başvurmalıdır. Diyabetik ve charocot ayak cerrahisi bu durumlarda vakit kaybetmeden yapılmalıdır. Aksi taktirde bu hastalığın ilerlemesi uzuv kaybına kadar gitmektedir.

Diyabetik charcot hastalığı tanısı

Diyabetik ve charcot ayak cerrahisi uygulaması hastalığın tedavisinde atılan en büyük adımdır. Ancak hastalığın tedavisinden önce hastalığın tanısı konulmalıdır. Tanı için ise fizik muayene ve semptomlar genellikle yeterli olmaktadır. Tanı konulurken ise dikkat edilmesi gereken çeşitli hususlar bulunmaktadır. Erken evre hastalığı olan diyabetli bireylerin pek çoğunda bu hastalık bir çeşit enfeksiyon ile karıştırılabilmektedir.

Bu karışıklık sonucunda ise bireyler uygulamalarına gerek olmayan antibiyotik tedavileri ve cerrahi müdahaleler geçirebilmektedir. Bu yüzden tanıda kesinlik oldukça önem arz etmektedir. Muayene ardından eklem grafileri çekilmektedir. Çekilen bu eklem grafileri sayesinde ise hekimler, hastalık tanısını kesinleştirmektedir. Bu kesinliğe göre de hastalığa karşı bir tedavi planı oluşturulmaktadır. Hekimler uygun görürse manyetik rezonans, bilgisayarlı tomografi ya da kemik sintigrafisi tetkikleri isteyebilmektedir.

Diyabetik charcot hastalığı tedavi yöntemleri

Diyabetik ve charcot ayak cerrahisi önemli tedavi yöntemlerinden biridir. Bu hastalığın tedavi sürecinde ise bireyler birçok uzmanlar ile birlikte tedavi edilmektedir. Farklı alandan birçok uzman ile birlikte tedavi gerçekleşir.

  • Endokrinoloji uzmanı,
  • Enfeksiyon hastalıkları uzmanı,
  • Plastik cerrahi uzmanı,
  • Ortopedi uzmanı,
  • Radyoloji uzmanı,
  • Girişimsel radyoloji uzmanı bir takım oluşturarak bireylerde tedaviye başlamaktadır.

Ortopedik açıdan ise bireye uygulanacak olan tedaviye hastalığın bulunduğu evreye göre karar verilmektedir. Ancak bireylerde hastalık hangi evrede olursa olsun asıl amaç, bu hastalığın seyri boyunca bireyde meydana gelecek olan yumuşak doku hasarı ve kemik deformelere engel olmaktır. Tedavi sonunda ise yere düzgün basan, stabil bir ayak elde etmek hedeflenmektedir. Erken evre hastalığı olan bireylerde en etkili tedavi ise tam temas alçı olarak isimlendirilen alçılama sonrasında hasta bireyin etkilenmiş olan ayağının üzerine basmasının engellemektir.

Bu şekilde ise bireyin ayağında bulunan şişliğin önüne geçilmektedir. Bunun yanında ise bireyin ayağındaki deformelerin ilerleri seviyeye gelmesini engellemektir. Belirgin deformitesi gelişmemiş olan hasta bireylerde 7 ila 14 günlük aralıklar ile ayaktaki alçının yenilenmesi sonrasında ise yürüme botuna geçilerek hastanın takibi yapılmaktadır. Bu tedavi yöntemi ise genellikle memnuniyet ile sonuç göstermektedir. Bireyler için oldukça önemli avantajları bulunmaktadır.

Diyabetik ve charcot ayak cerrahisi ise tedavi edilmesine rağmen ülsere yaraları olan ya da belirgin bir biçimde deformitesi bulunan hastalarda uygulanmaktadır. Diyabetik ve charcot ayak cerrahisi uygulamasından önce ülser ve infeksiyonun beraberlik halinde olduğu olgularda debridman, anormal bir biçimde kemik çıkıntılarının mevcut olduğu ayaklarda bu kemik çıkıntılarının çıkarılması ve deformitenin ileri seviyede olduğu durumlarda da kemik kesileri aracılığı ile düzeltme ve tespit uygulanabilmektedir.

Omurga Stres Kırığı, Omurga Sağlığı, Omurga Kırıkları, Minimal invaziv tramva cerrahisi, Menisküs

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Previous PostNext Post

Related Posts

Dora Hospital Randevu Formu

Önemli Bilgilendirme

"Dora Sağlık rehberinde bulunan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Acil bir durumda en yakın sağlık birimine müracaat ediniz."
Index