Demir Eksikliği Anemisi Nedir? » Belirtileri Nelerdir? 2024
"Gülümseyin, buradasınız!"

Demir eksikliği anemisi genel olarak bir kan hastalığı olan ve farklı türleri bulunan anemi rahatsızlığının alt türlerinden bir tanesi olarak tanımlanmaktadır.

Anemi olarak tanımlanan bu kan hastalığı ise temel olarak kan içinde yeterli miktarda alyuvar ve buna bağlı olarak hemoglobin olmaması durumu sonucu ortaya çıkan bir hastalık olarak ifade edilmektedir.

Bu oluşan durum sonucunda ise kan tarafından doku ve organlara yeteri miktarlarda oksijen taşınamamaktadır. Sonuç olarak ise ortaya farklı işlev ve sağlık bozuklukları gibi sonuçlar da çıkabilmektedir. Özellikle kişileri farklı sağlık açılarından son derece fazla olumsuz etkileyebilen bir hastalık olan anemi için ise farklı tedavi ve iyileştirme yöntemleri de uzman doktorlar tarafından kullanılmaktadır.

Genel Tanıtım

Demir eksikliği anemisi kan içinde yeteri kadar demir bulunmamasına bağlı olarak ortaya çıkan bir sağlık sorunu olarak açıklanmaktadır. Özellikle alyuvar yani kırmızı kan hücrelerinin taşıdığı hemoglobin maddesi için demir temel bir etmen olmaktadır. Bu bağlamda normal değerlerinin altında demire sahip olunan durumlarda ise ortaya bu hastalık çıkabilmektedir.

Hastalık beraberinde ise son derece farklı ve değişik belirti ve sonuçlarda getirmekte ve yine kişileri olumsuz açılardan etkileyebilmektedir. Yine bu hastalığa bağlı olarak farklı organ ve doku yapılarını etkileyebilen değişik rahatsızlıklarda ortaya çıkabilmektedir. Bu hastalığın teşhis ve tanı aşamalarında ise özellikle ortaya çıkan belirtiler ve devamında gelişen semptomlar da önem taşıyabilmektedir.

Demir eksikliği anemisi oluşması durumunda kişilerin temel demir seviyeleri normal ve sağlıklı olarak kabul edilen sınırların altına düşmektedir. Bu durum ise alyuvar ve hemoglobin üretimlerini direk olarak etkileyen bir durum olabilmektedir. Alyuvar sayılarının düşmesi ise zincirleme bir etki oluşturarak beraberinde organlara taşınan oksijen miktarlarının dip seviyelere kadar gerilemesine nende olabilmektedir.

Hastalık ve etkileri ise genel anlamda oluşan bu süreçlerden sonra ortaya çıkıp, etkinliklerini artırabilmektedir. Genel olarak bu hastalıkta ve uygulanan tedavi yöntemlerinde ana amaçlardan bir tanesi ise eksilen demir miktarlarının seviyelerini yükseltmek olabilmektedir. Bu sayede kan içinde ki kırmızı kan hücrelerinin de yeterli miktarda hemoglobin taşımalarına olanak sağlanmaya çalışılmaktadır.

Nedenleri

Demir eksikliği anemisi de farklı anemi türleri gibi değişik ve birbirine bağlı sebep ve nedenlerden oluşabilen bir hastalık olarak da kategorize edilebilmektedir. Yine hastalığın görüldüğü kişilerde ise rahatsızlığı oluşturan temel nedenler arasında farklılıklar da görülebilmektedir.

Bu anemi türünün oluşmasının nedeni de yine diğer kansızlık tür ve çeşitlerinde olduğu gibi hemoglobin sayılarının düşmesi ya da yeteri kadar üretilememesi durumları olarak ve buna bağlı sebepler olarak da gösterilmektedir. Bu durumun sonucu olarak ise hemoglobine bağlı olarak yapılan vücut fonksiyonları yerine getirilememektedir. Hastalığa neden olan sebepler ise yine harici, fiziksel ya da genetik olarak da farklı sınıflandırma ve gruplandırmalara da tabi tutulabilmektedir.

Demir eksikliği anemisi oluşmasının ana nedeni olan demir eksikliği ise ya demirin kaybedilmesi ile ya da yeteri kadar oluşturulmamasıyla da ortaya çıkabilmektedir. Özellikle regl dönemleri yoğun kanamalı geçen kadın bireyler ise bu anemi türü ile karşılaşma olasılığı yüksek olan risk grupları içine girebilmektedir. Yine demir eksikliğine sebep verebilecek diğer etkenlerin başında ise farklı kanamalarda gösterilmekte ve kabul edilmektedir.

Ayrıca yine genel olarak sindirim sistemine bağlı olarak yaşanan bazı hastalıklarda demir seviyelerinin oldukça fazla düşmesine neden olabilmektedir. Farklı etkenlerden biri ise beslenme alışkanlıkları ile ilgili olarak oraya çıkabilmektedir. Özellikle demir bakımından zengin beslenme tercih etmeyen risk grubu kişileri de bu hastalığı yaşayabilme durumu yüksek olan sınıfa girebilmektedir.

Belirtiler

Demir eksikliği anemisi rahatsızlığının tipik özelliklerinden biri olarak ise başlangıç seviyelerinde çok belirti vermesi gösterilmektedir. Bu kansızlık türü özellikle ilk oluştuğu aşamalarda kayda değer hastalık semptom ve belirtilerini göstermemektedir. Bu durumun sonucu olarak ise çoğu zaman hastalık çok daha sonraları tanı ve teşhis altına alınabilmektedir.

Özellikle bu hastalıkta belirtilerin ortaya çıkmasının en önemli nedenlerinden bir tanesi ise demir seviyesinin son derece alt sınırlara kadar düşmüş olması olabilmektedir. Bu durumda ise genel itibariyle hastalık kişilerde başlamış olabilmektedir. Özellikle başlangıç aşama ve zamanlarında son derece az belirti veren bu anemi türü ilerleyen aşamalar da ise yoğun ve rahatsızlık verici semptomlar geliştirebilmektedir.

Demir eksikliği anemisi ve bu sağlık sorununa bağlı olarak ortaya çıkan bazı belirtiler ise genel anlamda tipik anemi belirtileri de olabilmektedir. Fakat yine diğer alt kansızlık türlerinde de olduğu gibi bu türe ait özel ve karakterize hastalık belirtileri de ortaya çıkabilmektedir.

Bu noktalar ışığı altında bu hastalığa ait olarak görülebilen bazı belirtiler ise şunlardır;

  • İleri seviye de yorgunluk
  • Kalp atışlarında düzensizlik
  • Cilt renginde solmaların olması
  • Baş dönmesi
  • Göğüs bölgesinde oluşan ağrılar
  • Özellikle toprak ve benzeri maddeleri yeme isteği oluşması
  • Bazı durumlarda ortaya çıkan iştah kayıpları
  • Yine bazı vakalarda nefes darlığı ve sorunları

Tanı Yöntemleri

Demir eksikliği anemisi tanı ve teşhis aşamalarında ise konunun uzmanı olan hekimler rol almaktadırlar. Farklı hastalıkların teşhislerinde de olduğu gibi tanı yöntemleri hastalık özelinde de uygulanabilmektedir. Özellikle hastalıkla birlikte ortaya çıkan belirtiler ve bu belirtilerin incelenmesi ise tanı aşamalarında önemli bir yer tutabilmektedir.

Beraberinde ise hastanın fiziksel olarak muayene edilmesi ve genel sağlık durumunun ortaya çıkarılması da diğer tanı aşamaları başlıkları olarak ifade edilmektedir. Tanı aşamalarında ise öncelikli amaçlardan bir tanesi ise hastalığa hızlı ve tam olarak teşhisin koyulması olmaktadır, teşhis aşamasında genel anlamda farklı hastalıkların etkilerine de bakılabilmektedir. Bu sayede ise en uygun ve etkili tedavi seçeneklerine uzman doktorlar tarafından karar verilebilmektedir.

Demir eksikliği anemisi için uygulanan farklı tanı testleri de bulunmaktadır, özellikle tüm kan hastalıklarında olduğu gibi bu testler tanı aşamasında kullanılmaktadır. Hastalığın teşhis edilmesi için kullanılan önemli tıbbi testlerin başında ise kişilere yapılacak olan kan testleri gelmektedir. Bu testler vasıtasıyla ise kan yapısı içinde ki alyuvar ve hemoglobin sayıları tespit edilebilmektedir.

Bu testler ise verdikleri değerler bakımından özellikle tanının konulması için son derece işlevsel özellikler de taşımaktadırlar. Yine demir eksikliği ve benzeri değerlerin az olduğu saptanan vakalarda bu eksikliklere nelerin neden olabileceği de tanı aşamalarında araştırılmaktadır. Bu aşamada ise uzman hekimler farklı tıbbi tanı yöntemlerinden bir tanesi olan endoskopi tekniğini de kullanabilmektedirler.

Tedavi Yöntemleri

Demir eksikliği anemisi tedavisi ise öncelikli olarak kişilerin kanları içinde azalan demir miktarlarını çoğaltmaya yönelik olarak planlanmaktadır. Bu hastalığa bağlı olarak ortaya çıkan olumsuz durumların etkilerini de azaltmaya yardımcı bir konu olabilmektedir. Bu amaçla özellikle bu demir seviyelerini yükseltmek için hastalara doktorlar tarafından demir takviyeleri verilebilmektedir.

Yine hastalığa nende olan başka rahatsızlıkların olması durumlarında ise bu sağlık sorunlarının da kalıcı olarak çözülmesi tedavi içine girmektedir. Tedavi ise genel olarak farklı takviye ve ilaç yöntemleri ile ilerleyen şekiller de alabilmektedir. Çok ilerlemiş vakalarda ise bazı özel durumlarda hastalara kan nakli uygulamaları da uzmanlar tarafından yapılabilmektedir.

Grip Aşısı, Gıda Zehirlenmesi, Ferritin, E Vitamini, Düşük Tansiyon

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Previous PostNext Post

Dora Hospital Randevu Formu

Önemli Bilgilendirme

"Dora Sağlık rehberinde bulunan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Acil bir durumda en yakın sağlık birimine müracaat ediniz."
Index