Çocuklarda Ürtiker Nedir? » Dora Hospital 2024
"Gülümseyin, buradasınız!"

Çocuklarda ürtiker rahatsızlığı deri üzerinde meydana gelen kabarma ve kızarıklık oluşmasıdır. Oluşan kızarıklıkla birlikte deri yüzeyinde anlık olarak başlayan kaşıntı olarak adlandırılmaktadır. Bir çeşit deri hastalığı olarak bilinen bu durum ilaç kullanımlarının yan etkisi olarak görülmektedir. Ayrıca mevsimsel geçişlerde alerji oluşmasından veya bir virüs bulaşmasından da meydana gelebilmektedir. Bu hastalık genellikle bağışıklık sisteminde düşüş olduğu zaman kendini gösteren bir rahatsızlık olarak bilinmektedir.

Bazen kimyasal içerikli bir ürün kullanılmasının ardında da oluştuğu görülmektedir. Virüs kaynaklı gelişmeye başlayan ürtiker sendromları arasında en çok dikkat çeken kısım deri yüzeyinin kızarık bir görüntüde olması ve derinin döküntü vermeye başlaması olarak saptanmıştır. Çocuklarda ürtiker (kurdeşen) hastalığı birden fazla sebep ile oluşabilen bir deri hastalığıdır. Döküntü şeklinde kendini belli eden bu hastalığın oluşum sebepleri arasında çok değişken risk faktörleri bulunmaktadır.

Özellikle bazı yiyecek türlerinin alerji yapması sonucunda çok sık rastlanan bir rahatsızlık olduğu bilinmektedir. Sindirim sistemine dayalı fonksiyonların ters reaksiyon göstermesi sonucu oluşan bu durum aynı zamanda hastalığın belirtilerinden biri olarak gözlemlenmiştir. Kaşıntılı bir lezyon görüntü oluşturan bu rahatsızlıkla karşılaşıldığı vakit mutlaka hekim muayenesi gerekmektedir. Çocuğun yaşadığı hassasiyet böyle zamanlarda daha üst seviyeye yükseldiği için doğru ilaçların hekim tarafından belirlenmesi gerekmektedir. Bu nedenle tıbbi tedavilerin çoğu bu bilinçle uygulanmaktadır.

Çocuklarda Ürtiker (Kurdeşen) Nedir?

Çocuklarda ürtiker (kurdeşen) hastalığı çeşitli nedenlerle deri yüzeyinde pembe veya kırmızı renkte oluşan kızarıklık ve kabarma hali olarak bilinmektedir. En önemli göstergesi deri döküntüsüdür. İlaçların yan etkileri ve besin alerjilerinden kaynaklanabilen bu rahatsızlık aynı zamanda otoimmün hastalıklarla bağlantılıdır. Bu yüzden çocuğun bağışıklık sistemi böyle bir alerji oluşumu karşısında kendi kendini hedef haline getirmektedir.

Zayıflayan bağışıklık sistemi sayesinde deri döküntü olarak ilerleyen bu hastalık cildiye hastalıkları adı altında incelenmektedir. Özellikle deri hastalığını oluşturan ürünler arasında deniz ürünleri başta olmak üzere yumurta sarısı ve yer fıstığı yer almaktadır. Çünkü bu besinlerin alerji oluşturma olasılığı oldukça fazladır. Bu nedenle çocuğun tüketmesi gereken miktarı iyi dengelemek gerekmektedir.

Çocuklarda ürtiker rahatsızlığı halk arasında kurdeşen hastalığı olarak ifade edilmektedir. Cilt yüzeyinde oluşan kabarma nedeniyle deri döküntüsü yaşanması ve derinin hassasiyet oluşturması mümkün olmaktadır. Tahriş olmuş cilt yapısını doğru bir yöntemle onarabilme açısından çocuğun mutlaka hekim tarafından muayene edilmesi gerekmektedir. Çünkü yanlış yöntemle uygulanacak bir ürün daha fazla tahrişe sebep olarak hastalığı daha da ileri boyuta sürükleyebilmektedir.

Ürtiker hastalığı sadece besin alerjisinden kaynaklanmaz. Ürtiker oluşumu altında pek çok neden vardır. Soğuk hava koşulları veya aşırı sıcak bir havada güneş ışınları altında fazla kalması da kurdeşen rahatsızlığına sebep olabilmektedir. Korkulacak bir rahatsızlık olmamasına rağmen tıbbi tedavi gerektiren bir rahatsızlık olarak bilinmektedir.

Çocuklarda Ürtiker (Kurdeşen) Belirtileri

Çocuklarda ürtiker (kurdeşen) rahatsızlığının ilk belirtisi deri döküntüsüdür. Bununla birlikte hangi risk faktörünün bu hastalığa sebep olduğu da önemli rol oynamaktadır. Kimisinde pembe bir görünüm oluştururken kimisinde ise kıpkırmızı bir lezyon oluşturabilmektedir. Çocuklarda ürtiker hastalığının genel belirtileri şu şekilde sıralanmaktadır.

  • Deri yüzeyinde kızarıklık oluşması
  • Cilt yüzeyinin bir bölümü veya tümünde görülmesi
  • Kabarma oluşturması
  • Kaşıntı yapması
  • Döküntü yapması

Yukarıda sıralanan semptomlar kurdeşen hastalığının belirtileri olarak bilinmektedir. Bu hastalığın oluşturduğu belirtilerin yanı sıra anlık olarak kaybolacak çeşidi de vardır. Bu yüzden hangi sebepten kaynaklandığı keşfedilmesi bakımından hekimin muayene etmesi önemli rol oynamaktadır.

Çocuklarda Ürtiker (Kurdeşen) Çeşitleri

Çocuklarda ürtiker (kurdeşen) hastalığı ortalama 6 haftalık bir sürece yayılmaktadır. Bu süre zarfında geçmesi beklenen deri hastalığı geçmediği vakit kronik kurdeşen ya da ürtiker olarak nitelendirilmektedir. Akut ürtiker hastalığı 6 hafta içinde kendi kendine geçebilen türdedir. Fakat uzun süre geçmeyen rahatsızlıklarda mutlaka hekim kontrolü gereklidir. Genellikle deri yüzeyine uygulanacak ilaç tedavileri ile hastalık tedavi edilebilmektedir. Halk arasında kurdeşen olarak bahsedilen hastalığın çeşitleri ise şu şekilde sıralanmaktadır.

  • Dermografizm: Deri yüzeyinin basınç hissetmesi durumunda verdiği tepki olarak bilinmektedir. Deriye temas eden bir takı tarzındaki aksesuar nedeniyle meydana gelen durumdur. Deriye temas eden ürün çıkarılması halinde anlık olarak geçtiği görülmektedir. Ayrıca en sık görülen hali olarak bilinmektedir.
  • Soğuk Ürtiker: Soğuk hava koşulu nedeniyle sonradan oluştuğu bilinen kurdeşen rahatsızlığıdır. Uzun süre soğuk havaya maruz kalan vücut yüzeyinde meydana gelen ürtiker aynı zamanda alerjik durumu oluşturup ölüme de sebep olabilmektedir.
  • Sıcak Ürtiker: Güneş ışınında fazla kalınması nedeniyle oluşan çeşidi olarak bilinmektedir. Ortalama olarak 3 saat içinde kendiliğinden geçmektedir. Ayrıca en nadir şekilde geliştiği bilinen çeşidi sayılmaktadır.
  • Gecikmiş Basınç Ürtiker: Basıncın gecikmeye bağlı olarak oluşmasından kaynaklı hastalık başlamaktadır. Örneğin; uzun süre sırtta çanta taşıması veya bir ağrılığa maruz kalarak oluşması şeklinde anlatılmaktadır. Oluşan durum sonucu deri yüzeyinde kızarıklık ve döküntü başlamaktadır.
  • Kolinerjik Ürtiker: Ani şekilde gelişen bir reaksiyon olarak ortaya çıkmaktadır. Stresli durumlarda sık karşılaşılan bir hastalık tipi olduğu gibi aynı zamanda çok sıcak bir duş sonrasında dahi görülebilmektedir.
  • Su Ürtiker: Derinin su ile temasından sonra oluşabilen ürtiker çeşidi olarak bilinmektedir.

Yukarıda sıralanmış olan ürtiker çeşitleri çocuklarda görülebilen deri hastalıklarına yönelik belirtilmiş haldedir. Fakat çocuklarda oluşabilen ürtikerin genel nedenleri arasında besin alerjileri ve ilaç kullanımları yer almaktadır.

Çocuklarda Ürtiker (Kurdeşen) Tanı Yöntemleri

Çocuklarda ürtiker (kurdeşen) rahatsızlığının tanı yöntemleri öncesinde hekim muayenesi oluşan bulguları tespit etmektedir. Bunun için öncelikle belirtilerin başladığı zamanı dikkate alarak ve çocuğun tıbbi öyküsünü dinleyerek teşhis koyabilmektedir.
Gerekli görüldüğü zaman ise laboratuar tetkikleri de isteyebilmektedir. Ayrıca hastalığın oluşumunda rol oynayan etken faktör tespit edilebilirse tedavisi de oldukça kolaylaşmaktadır.

Çocuklarda Ürtiker (Kurdeşen) Tedavi Yöntemleri

Çocuklarda ürtiker (kurdeşen) tedavi yöntemleri arasında öncelik taşıyan en önemli durum çocukta başlayan hastalığa sebep olan faktörü bulmaktadır. Risk faktörü fark edildiği an çocuğu uzak tutmak önemli rol oynamaktadır.

Bir çeşit tedavisi sayılan bu durumun haricinde hekime danışılarak kullanılan alerji ilaçları da ürtiker tedavisi olarak bilinmektedir. Fakat oluşan kurdeşenin uzun soluklu bir hastalığa dönüşmeye başlaması veya çocuğun nefes alıp verirken tıkanma yaşaması ya da zorlanması halinde en yakın sağlık kuruluşuna gitmeniz gerekmektedir. Çünkü oluşan belirtilerin beraberinde nefes darlığı gibi semptomlar oluşması da muhtemel görülmektedir.

Anlık bir şekilde oluşan kurdeşenler genellikle çocuğun taktığı bir aksesuar veya taşıdığı bir çantadan kaynaklı olabilmektedir. Ayrıca çocuğunuzda bilmediğiniz bir alerji durumu var olabilmektedir. Bu nedenle öncelikle sıklıkla kullandığı ürünlere ve yediği yiyeceklere dikkat etmek gerekmektedir.

Besin alerjilerinden kaynaklanabilen durumları da göz önünde bulundurarak bu evre içinde yedirmemeniz kurdeşen tedavilerinin bir parçası sayılmaktadır. Çocuklarda ürtiker rahatsızlığı pek çok sebep ve çeşidiyle açığa çıkabilen bir deri döküntüsü hastalığıdır. Bu nedenle oluşumuna sebep olan risk faktörünü çocuğun hayatından çıkarmak ya da gerekli olan bir şey ise azami seviyeye getirmek mantıklı bir tedavi seçiminde önemli rol oynamaktadır.

Çocuklarda Demir Eksikliği Ve Anemi, Çocuklarda Bronşiolit, Çocuklarda Besin Alerjileri, Çocuklarda Astım, Çocuk Ve Adolesan Sağlığı

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Related Posts

Dora Hospital Randevu Formu

Önemli Bilgilendirme

"Dora Sağlık rehberinde bulunan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Acil bir durumda en yakın sağlık birimine müracaat ediniz."
Index