

Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Nedir? Alanı 0-18 yaş aralığında bulunan kişilerin, bağışıklık sistemi ve alerji kapsamındaki durumlarının tanı, tedavi, takibi ile ilgilenmektedir. Çocuk hastalıkları konusunda alerjinin belirlenmesi yaşanacak acil ve ani tepkilerin önlenmesi için gereklidir.
Alerjik şikayetlerin oluşması, bağışıklık sisteminde bir problem olduğunu göstermektedir. Bu tip durumlarla karşılaşmamak için mutlaka alerji testinin yapılması ve uygulanması gerekmektedir. 0-18 yaş aralığının belirlenmesinin nedeni; yasa gereği 18 yaşına kadar bütün bireyler devlet tarafından çocuk olarak görülmesidir.
Alerji Tespiti İçin Deri Prick Test Nasıl Yapılır?
Deri prick testi alerji teşhisi ve tanısının konulması için en detaylı testlerden biridir. Çizme testi olarak da bilinen prick test; sırt, kol ya da dirseğin iç yüzeyine alerjik sıvı dökülür. Steril lanset çubuk ile deride yüzeysel bir çizik oluşturulur.
Gıda ve solunum alerjik testleri için uygulanan prick test, özellikle yeni doğan çocuklarda uygulanmalıdır. Ailede, astım gibi alerjik hastalıkları olanlar için yeni doğan bebeklerde bu test mutlaka yapılmalıdır.
Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Bilgi Formu
Alerji Tedavisi İçin Uygulanan Yöntemler Nelerdir?
Alerji tedavisi kapsamında uygulanan yöntemler alerjinin türüne göre farklılık göstermektedir. Çocuk hastalıkları için uygulanan yöntemler:
İlaç tedavisi,
Alerji aşı tedavisi ve
Korunma yöntemleridir.
Alerjiler, genetik olarak ya da doğum sırası oluşan yan etkilerden dolayı oluştuğu için kalıcı olarak tedavi edilmemektedir. Bahar aylarında polen alerjisi olan bireyler için ilaç tedavisi uygulanırken saman nezlesi gibi alerjiler için de aşı tedavisi uygulanmaktadır.
Alerjik Hastalıkların Belirtileri Nelerdir?
Alerjik hastalıkların belirtileri alerjinin türü fark etmeksin ortak olarak görülmektedir. Çocuk sağlık durumlarına göre alerjik reaksiyon çeşidi farklı olabilir. Terminolojik adı, immün sistem olan bağışıklık sisteminde görülen eksikler sonucu alerji ortaya çıkmaktadır. Alerjik hastalıkların kendini gösterme şekilleri:
Ciltte kızarıklık, şişkinlik ve kabarıklık,
Ciltte kaşıntı ve yanma,
Sürekli devam eden öksürük ve hapşırık,
Hırıltısı nefes alma,
Egzama,
Burun akıntısı,
İshal,
Kusma,
Karın ağrısı ve
Gaitada kan şeklinde görülmektedir.