Cinsel İsteksizlik Nedir? » Nedenleri Ve Tedavi Yöntemleri 2024
"Gülümseyin, buradasınız!"

Cinsel İsteksizlik

Cinsel isteksizlik, pek çok erkeğin ve kadının hayatlarının bir noktasında karşılaştığı yaygın bir sorundur.  Cinsel isteksizlik kendi başına bir tanı değildir ve çeşitli faktörlerden kaynaklanabilmektedir. Öncelikle sürekli olarak seksten kaçınma olarak kendini gösterir. Cinsel isteksizliği olan kişiler, partnerleriyle herhangi bir cinsel yakınlık yaşamadan aylar hatta yıllar geçirebilirler. Cinsel isteksizlik, kişinin kendini cinsellikten mahrum ederek kendi bedeninin kontrolünü kazanmanın bir yolu olarak algılanabilir. 

Cinsel İsteksizlik Nedir?

Cinsel isteksizliği olan kişiler, cinsellik konusunda kendilerini suçlu veya utanç verici hissedebilir, partnerlerinin kendileriyle seks yapmaya olan ilgisini azaltmak için kilo alma veya uyuşturucu kullanma gibi sağlıksız uygulamalarda bulunabilir ve zorunlu olarak seksten veya sekse yol açabilecek herhangi bir eylemden kaçınabilir.

Cinsel isteksizliği olan bazı insanlar birincil partnerleriyle seks yapmazlar, ancak pornografi izler veya seks için ödeme yapabilmektedirler. Bu gerçekleştiğinde, cinsel isteksizlik, cinsel ilişkiden ziyade bir yakınlık korkusuyla ilişkilendirilmektedir.

Cinsel isteksizliği olan kişilerin cinsel yakınlıktan kaçındıkları, korktukları ve bazen erkeklerde iktidarsızlık gibi fiziksel sorunları içerebileceği düşünülmektedir.
Durum cinsel bağımlılığın tam tersi olarak görülse de, bazı uzmanlar ikisini birbirine bağlayarak hem bağımlılığın hem de isteksizliğin aynı nedenlerden kaynaklanabileceğini öne sürmektedir. Her iki koşul da partnerlerle anlamlı ve kalıcı ilişkiler kurma durumunu zorlaştırabilmektedir.

Cinsel İsteksizliğin Nedenleri

Eskisinden daha az seks arzulamak daha çok yaygın olan bir durumdu. Cinsel isteksizlik, her cinsiyetten ve yaştan insanları etkileyebilir. Ve çoğu insan bunu hayatının bir noktasında deneyimlemektedir. Ancak bunun kişi için bir sorun olup olmadığı, ne kadar sürdüğüne, ne kadar şiddetli olduğuna ve ilişkisini etkileyip etkilemediğine bağlıdır.

Belirtildiği gibi, cinsel dürtü çoğu insan için doğal olarak yükselir ve düşer. Ancak cinsel isteksizlik bazen fiziksel veya zihinsel bir sağlık sorununa işaret edebilir, özellikle de kişi belirgin veya uzun süreli bir değişiklik fark ederse.

Hastalık, kanser , diyabet , kalp hastalığı, kronik ağrı ve obezite gibi kişinin refah duygusunu etkileyebilecek kronik  durumların tümü kişinin libidosunu etkileyebilir.

Herhangi bir zihinsel sağlık durumu (özellikle depresyon) cinsel isteksizlik durumuna neden olabilir. Aynı şekilde, hastalığı tedavi etmek için kullanılan antidepresanlar da libidoyu etkileyebilir. Kişi kullandığı ilacın cinsel yaşamını etkilediğini düşünüyorsa doktoru ile konuşmalıdır. Elbette, azalmış arzu genellikle bir özgüven sorununa işaret edebilir. Benlik saygısı ve libido, fiziksel görünüş ile ilgili öz-değer duygularıyla o kadar iç içe geçmiş durumdadır. Kişinin istenmediğini hissetmesi cinsel isteksizliğe neden olabilir. Böyle durumlar için herkesin partnerinden gerçekçi beklentileri olması gerekmektedir.

Hormonlar, özellikle hamilelik ve menopoz çevresinde libidoyu da etkileyebilir. Buna seks hormonları, tiroid hormonu ve kortizol dahildir. Bazı kadınlar, doğum kontrol haplarının belirli markalarının cinsel yaşamlarını da etkileyebileceğini düşünmektedir.

İlişki zorlukları, muhtemelen uzun süreli ilişkilerde kaybedilen cinsel dürtülerin en bariz nedenidir. Ve eğer arzu ortadan kalkarsa, kişi partnerinin gerçekten birlikte olmak istediğiniz kişi olup olmadığını dikkatlice düşünmelidir. Öte yandan, konu cinsel isteksizlik olduğunda kişi sadece partneri ile uyumsuz olabilmektedir. Bu durumda eğer tedavi mümkünse tedaviye başlanmalı ya da partner değişikliğine gidilmelidir.

Araştırmalar cinsel dürtüleri kalıcı olarak uyumsuz görünen çiftlerin bir çözüm bulmak için daha çok çalışması gerekebileceğini, ancak mastürbasyonun da cinsel hayal kırıklığını önlemeye yardımcı olabileceğine işaret etmektedir.

Cinsel İsteksizlik Belirtileri

Cinsel isteksizliğin ana belirtisi, cinsel istek veya ilgi eksikliğidir. Cinsellik veya cinsiyetle ilgili konular gündeme geldiğinde korku, öfke, hayal kırıklığı veya kaygı duyguları olabileceği gibi, günlük yaşamda seksten kaçınma saplantısı da olabilir.
Cinsel isteksizlik diğer belirtileri şunları içerir:

  • Düşen cinsel zevk
  • Devam eden seks korkusu
  • Cinsiyetle bağlantılı her şeyden kaçınma
  • Cinselliği yargılayıcı bir şekilde izlemek
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıkları çevreleyen takıntı ve korku
  • Samimiyetten kaçınmak
  • Kendine zarar verse bile seksten kaçınmak
  • Bozuk vücut imajı ve bedensel işlevlerden nefret
  • Cinsel işleyişi çevreleyen depresyon
  • Başkalarının cinsel aktivitesine takıntı

Tanı Yöntemleri

Cinsel isteksizliğin ardında hem fizyolojik hem de psikolojik nedenler olduğu için, kişinin kendi içindeki belirtileri erkenden tespit etmek önemlidir. Sorunlar psikolojik ise, bir konuşmadan ya da cinsiyet ile ilgili herhangi bir şeyden kaçınırken ortaya çıkan düşünce kalıpları belirlenebilir. Bu konuda doktor yardımı alınması önerilmektedir. 

Cinsel isteksizlik veya cinsel ilişkiye girme aruzunun eksikliğinin teşhis edilmesi zor olabilir çünkü bunun arkasında çeşitli fizyolojik ve psikolojik faktörler olabilir. Ancak, bir kişi seksten kaçınmak için başvurduğu bir düşünce kalıbını belirlediğinde, bir psikolog ya da klinik bir psikiyatrist ile konuşmak faydalı olabilir. Bir seks terapisti, hastanın semptomlarına veya belirtilerine göre durumu teşhis edebilir. 

Fizyolojik değişiklikleri içerebilecek bazı durumlar vardır. Bir danışman ya da bir doktor, kan testleri gibi birkaç test yapılmasını önerebilir ve bu hastanın seks yapma arzusunu sınırlandıran ya da azaltan hormonal dengesizliklerin bulunmasına yardımcı olacaktır.

Tedavi Yöntemleri

Cinsel isteksizliğin gelişmesine bir dizi faktör katkıda bulunabilir. Düşük libidonun aksine cinsel isteksizliğe hormonal dengesizlikler neden olmaz.  Cinsel isteksizlik aseksüellikle de karıştırılmamalıdır. Bunun yerine, cinsel isteksizliğin, kendini tatmin edici samimi bir yaşam olasılığından mahrum bırakmasıyla karakterize edilen psikolojik bir fenomen olduğu düşünülmektedir. Depresyon, anksiyete, istismar, ilişki sorunları, beden imajı sorunları ve cinsellikle ilgili deneyimsizliğin hepsi bu duruma katkıda bulunabilir.

Psikoterapi, cinsel isteksizliğin tedavisinde son derece yardımcı olabilir ve cinsel isteksizlik sorunu yaşayan çiftler sıklıkla ilişki danışmanlığından yararlanır. Terapi, insanların cinsellikle ilgili olumsuz düşüncelerini yavaşça yeniden çerçevelendirmelerine ve cinsel isteksizliğe katkıda bulunabilecek geçmiş deneyimleri veya zor duyguları ortaya çıkarmalarına yardımcı olabilir. Cinsel isteksizliği olan bazı insanlar hiç seks yapmadıkları ve seks hakkında konuşmaktan ya da öğrenmekten kaçındıkları için, bu duruma sahip olabilmektedir. Bazı insanlar, sonunda seks yaptıklarında kendilerini daha rahat hissetmelerine yardımcı olabilecek cinsel eğitimden yararlanır.

Cinsel İsteksizlik Bir Bağımlılık mı?

Cinsel isteksizlik bir süreç bağımlılığı olarak tanımlanabilir. Uzmanlar, cinsel isteksizlik ile yaşayan insanların, seksten kaçınma arzusu zorlayıcı hale geldiği ve bir kişinin hayatını ele geçirdiği için seksten kaçınma bağımlısı olabileceğini açıklamaktadır. Cinsel isteksizlik aynı zamanda seks bağımlılığı yelpazesine de uyar. Bir ucunda, bir kişinin zorunlu olarak seks aramasına neden olan seks bağımlılığı vardır. Diğer uçta ise birinin zorunlu olarak ondan kaçındığı cinsel isteksizlik vardır.

Uyuşturucu bağımlılığının cinsel isteksizlik ile ilişkili olabileceğine dikkat etmek de önemlidir. Uyuşturucu bağımlılığı öyküsü olan erkekler ile yapılan bir araştırma , çoğunun uyuşturucu kullanmaya başlamadan önce cinsel işlev bozukluğu ile mücadele ettiğini buldu. Yaklaşık yarısı, cinsel performanslarını artırmak için uyuşturucu kullandığını belirtti. Cinsel isteksizlik ile mücadele eden kişilerin, kendi kendilerine ilaç kullanımı sağlamak veya sekse yönelik sıkıntı duygularını gizlemek için uyuşturucu kullanmaları da sık rastlanan bir durumdur. 

Bağımlılıktan kaynaklanan cinsel isteksizlik ve bağımlılığa neden olan cinsel isteksizlik mevcuttur. Ancak ikisi de terapi yardımı ile tedavi edilebilmektedir. Kişiler cinsel isteksizliğe sahip olduklarını düşündüklerinde doktorlarına başvurmalı ve tedavi talep etmelidir.

Deliryum, Hiperaktivite, Kanserde Psikolojik Destek, Kişilik Bozuklukları, Kronik Yorgunluk

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Related Posts

Dora Hospital Randevu Formu

Önemli Bilgilendirme

"Dora Sağlık rehberinde bulunan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Acil bir durumda en yakın sağlık birimine müracaat ediniz."
Index