

Özellikle kadınlarda görülen cilt çatlakları, bir görüntü sorununun dışında ciddi bir cilt rahatsızlığıdır. Genellikle görsellik boyutu ile ele alınan bu rahatsızlığın altında vücudun bazı organları ile ilgili oluşan bozukluklar yatıyor olabilir. Cilt çatlağı sorunu yaşayan kimseler, mutlaka bir dermatolog kontrolüne başvurmalıdır.
Cilt Çatlağı Nedir?
Cildin yapısı %80 oranında kollajenden oluşmaktadır. Cildin %4’lük kısmında ise elastin bulunmaktadır. Bu cilt dengesi bozulmaya başladığı zaman, ortaya çatlaklar çıkmaya başlar. Daha geniş bir ifadeyle, ciltteki elastin dengesi azalmaya başladığında cilt hasar görmeye başlar. Çünkü elastin cildin gerginliğini, esnekliğini sağlayan bir yapıdır. Sebepleri bu yapının bozulması ile ortaya çıkar ve ciltte yara görünümlü çatlaklar oluşmaya başlar. Yani bu bilgilerden hareketle cilt çatlağı cildin doğal yapısının bozulması sonucunda ortaya çıkan bir bozukluktur denilebilir.
Cilt çatlağı şeklinde kendisini dışa vuran bu denge bozukluğunun altında, vücuttaki hormonal bozukluklar, karaciğer fonksiyon bozuklukları gibi nedenler yatıyor olabilir. Bu nedenler göz önünde bulundurularak cilt çatlağı şikayeti ile doktora gidildiğinde karaciğer fonksiyon testleri ve çeşitli hormonların durumunu ölçen testler uygulanacaktır.
Dora Sağlık Bilgi Formu
Cilt Çatlağı Hangi Durumlarda Oluşmaktadır?
Cilt çatlağı sebepleri oldukça çeşitlidir. Genellikle kilo alıp verme gibi durumlarda ortaya çılan cilt çatlakları hamilelikte de kendisini göstermektedir. Sebepleri arasında hamilelik ve kilo alıp verme halinde vücudun hormon dengesinin bozulması yer almaktadır. Vücutta değişen hormon seviyeleri cildin elastin yapısına zarar vererek, çatlak oluşumuna neden olmaktadır.
Halk arasında cilt çatlağı sebepleri olarak hamilelik ve kilo alma hallerinde cildin fazlası ile gerilmesi ve bunun da cilt çatlamasına neden olacağı görüşü hakimdir. Fakat bu, tamamen bir yanılgıdır. Sebep olan durum, tamamen vücuttaki hormonların dengesinin bozulmasıdır.
İnsan vücudundaki hormonlar düzensiz beslenme, sigara ve alkol tüketimi, sürekli ve yoğun şartlarda çalışma, yeterli biçimde dinlenememe gibi nedenlere bağlı olarak değişim göstermektedir. Özellikle sağlıksız beslenme, yağlı, şekerli, asitli gıdaların fazlasıyla tüketilmesi bu durumda son derece etkili olmaktadır.
Cilt Çatlağı Nasıl Tedavi Edilir?
Belirtildiği üzere sebepleri aslında vücudun iç dengesine bağlıdır. Tedavi edilirken öncelikle gereken tahliller yapılmalı ve bu duruma neden olan hormonal bozukluğun tam olanak ne olduğu tespit edilmelidir. Daha sonra bu bozukluğu ortadan kaldıracak tedaviler uygulanmalıdır. Sebepleri ile birlikte incelendikten sonra tedavi için bu durumu içeriden destekleyecek ilaçlar verilebilir. Genellikle ciltle ilgili tedaviler söz konusu olduğunda, sanki “yalnızca dışarıdan sürülerek uygulanan krem ve merhemlerle tedavi sağlanır” gibi düşünülmektedir. Ancak tedavinin içeriği daha geniş kapsamlıdır.
Tedavisinde çeşitli ilaçlar ile vücudun iç dengesi ve hormonal düzeni sağlandıktan sonra dışarıdan uygulanan birtakım yöntemler de bulunmaktadır. Bunlar lazer tedavisi, ozon tedavisi gibi yöntemlerdir Ayrıca tedavi aşamasında çatlakların görüldüğü bölgeyi nemlendirmek de önemlidir. Bunun için doktor tarafından uygun görülen nemlendirici ve kremler kullanılabilir.
Tedavisi süresince beslenmeye de dikkat etmek ve vücudun susuz kalmasını engellemek gerekmektedir. Bunun için günde en az iki litre kadar su içilmeli, yağlı ve şekerli gıdalardan uzak kalınmalıdır. Ayrıca bu aşamada spor yapmanın da faydaları büyüktür. Karın ve bacak bölgesini çalıştıracak olan egzersizler ya da tempolu bir yürüyüş vücuttaki çatlakların görünümünü azaltmaya yardımcı olacak ve metabolizmanın eski dengesini tekrar kazanmasını sağlayacaktır. Görüldüğü üzere cilt çatlakları ciddi sebeplere dayanmaktadır. Bu durumun tedavisi için mutlaka bir uzman kontrolüne başvurulmalı ve doktora danışılmadan herhangi bir uygulama yapılmamalıdır.