Buerger Hastalığı Nedir? » Buerger Hastalığı Belirtileri 2024
"Gülümseyin, buradasınız!"

Buerger hastalığı genel bakımdan erkeklerde görülen dama tıkanıklıkları şeklinde ifade edilen bir hastalık türüdür. Genç yaştaki erkeklerde görülen bu hastalığın oluşum nedeni bireyin yoğun şekilde sigara kullanımına bağlı oluştuğu bilinmektedir. Periferik damar hastalığı şeklinde bilinen Buerger hastalığı kişinin ısrarlı şekilde sigara kullanımına bağlı olarak ilerleyen bir döngü başlatmaktadır. Genellikle hastalığın ortaya çıkardığı ilk durum el ve ayaklarda bulunan ince damarları tıkaması şeklinde bilinmektedir.

Direkt olarak tütün mamulleri kullanan kişilerde görülen Buerger hastalığı beraberinde dolaşım bozukluğuna da sebep olmaktadır. Tromboz adı verilen kan pıhtısı oluşturan kronikleşmiş durumlar sigara kullanımı sonucunda gelişmektedir. Her yıl sigara kullanımına bağlı olarak birçok kişinin yaşamını kaybettiği bilinmektedir. Sigaranın direkt olarak insan vücuduna etki ettiği hastalıklardan biri olan Buerger hastalığı da bu yüzden önemli hastalık türlerinden biri olarak bilinmektedir.

Buerger hastalığı farklı atardamar yapısını hedef alan bir rahatsızlık olmasına rağmen genellikle el, ayak ve bacaklardaki ince damarları tutmasıyla bilinmektedir. Kişinin akut enflamasyon geçirmesi halinde direkt olarak soğuk havaya karşı hassasiyeti oluşmaya başlamaktadır. Beraberinde sigara kullanımına devam eden kişilerde kangren durumu oluştuğu bilinmektedir. İlk evresinde ten renginde koyulaşma şeklinde değişim oluşturarak haber verici bir durum oluşturmaktadır.

Son safhada ise kişinin ayak parmakları, bacağı ya da el kısmında kangren durumları yaşanabilmektedir. Böyle bir sonuca ulaşıldığı zaman kangren oluşan kısmın vücuttaki diğer damarları tehdit edici bir durum oluşturmaması için bölgenin kesilmesi gerekebilmektedir. Kişinin genç yaşta hayatını körelten bu durum oldukça tehlikelidir. Bu yüzden sigara kullanımı mümkün olduğunca azaltılmalı hatta hiç kullanılmamalıdır.

Buerger Hastalığı Nedir?

Buerger hastalığı sigara kullanımına bağlı olarak gelişen bir periferik damar hastalığı olarak bilinmektedir. Tütün ve tütün mamullerinden herhangi birinin aşırı derece kullanılması sonucunda görülen bir rahatsızlık olarak bilinmektedir. Hastalığın oluşumu sigara kaynaklı geliştiği gibi aynı zamanda erkeklerde görüldüğü bilinmektedir.

Sürekli sigara kullanımı nedeniyle oluşabilen bu hastalık ilerleyen süre zarfında kişinin el, ayak, bacak kısmında ağrı oluşumu ile kendini göstermeye başlamaktadır. Ek olarak bu ağrının beraberinde kişinin ten renginde değişimde başlamaktadır. Oluşan durum kan pıhtısı haline gelmesi ve ince damarların doğrudan tıkanmış hali olarak öne çıkmaktadır.

Erken teşhis ile müdahale yapılması bireyin kurtulmasını sağlayabilir. Fakat çok ilerlemiş durumda kişide kangren görülmesi mümkün olmaktadır. Kangren sonucunda da kangren olan bölgenin ampütasyon yapılması gerekmektedir. Tıbbi açıdan ampütasyon olarak belirtilerin bölgenin gerçek anlamda kesilmesi gerektiği vurgulanmaktadır.

Buerger hastalığı kangren durumuna yönelik önemli bir zemin hazırlayıcısı olarak nitelendirilmektedir. Çünkü genç yaşta kangren olan kişilerin ileri yaşlarında ve hayatlarının geri kalanında yaşayacağı zorluklar bir hayli fazla olmaktadır. Bu durumu göz önünde bulundurduğunuz zaman sigara kullanımından önemli derece uzak kalmanız gerektiğinizi de anlamış olursunuz. Çünkü Buerger hastalığını başlatan durumda sigara kullanımından kaynaklanmaktadır.

Hastalığın başlamasını ve gelişmesini hızlandıran sigara kullanımı azaltıldığı veya bırakıldığı takdirde damar yapısındaki tıkanıklıklarda kendiliğinden düzelebilme ihtimaline sahiptir. Bununla birlikte hastalık genellikle ayak tırnaklarının kesilmesi şeklinde kendini göstermeye başlamaktadır.

Tırnak kesilmesi anında kişide yara oluşması ve bu yaranın ilerleyerek büyümesi halinde enfekte olması sonucunda hastalık net bir şekilde belli olmaktadır. Sigara kullanımı ile birlikte kişide oluşan ağrı ve şişlik hali strese, efor sarf edilmesine ve soğukta kalmasına bağlı olarak olumsuz yönde ilerlemektedir. Tıkanan damar yapısı ince olmasından ötürü bypass yapılması çok zor olmaktadır.

Buerger Hastalığı Belirtileri

Buerger hastalığı belirtileri genel bakımdan genç yaştaki erkeklerde görülen durum olarak benzer durumlarla öne çıkmaktadır. Özellikle bireyin hastalığı yaşaması halinde görülen semptomlar şu şekilde sıralanmaktadır.

  • Havanın soğuk olduğu zamanlarda normal bir insana göre daha fazla üşümesi
  • El ve ayak kısmında karıncalanma yapması
  • El ve ayak parmaklarında uyuşma yapması
  • Yürüme halinde oluşan ağrı şekli daha fazla olduğu belirtilmektedir.
  • Dinlenme durumuna bağlı olarak şiddeti azalmış ağrı yapısının bir sonraki efor halinde şiddetlenerek çoğaldığı görülmektedir.
  • Hastalığın ileri evresinde kişide oluşan yaralar açık halde kalmaya başlamaktadır. İyileşme süresi normalden çok daha uzun olan bu süre zarfında kişide oluşan yaranın iltihaplanma hali de belirtilerinden biri sayılmaktadır.
  • Oluşan iltihaplar kangrene neden olmaktadır.

Buerger hastalığı yaşayan kişilerde çeşitli durumlara bağlı olarak kendiliğinden doku üzerinde yaralar meydana gelmeye başlamaktadır. Bir türlü iyileşmeyen bu yaraların iltihap yapması halinde ve sigara kullanımının devam etmesi durumunda kangren oluşmasının ihtimali çok yüksek olmaktadır. Kangren nedeniyle belirli uzuvların kesilmesi gerekebilir. Bu yüzden hastalıkta en önemli rol oynayıcı durum ve etken risk faktörü sigara olarak bilinmektedir.

Kadınlarda da görülebilen bir hastalık türü olmasına rağmen nadir şekilde görüldüğü belirtilmektedir. Hastalığın geliştirdiği durumlar kişinin fark edebileceği şekildedir. Bu yüzden oluşan tüm belirtilere dikkat edilmesi gerekmektedir. Belirtilerin yanı sıra sigara kullanımından doğan akciğer sorunları veya üst solunum yolu problemleri de aynı safhada oluşabilmektedir. Çünkü tütün ürünleri doğrudan damar tıkanıklığa yol açmaktadır.

Buerger Hastalığı Tanı Yöntemleri

Buerger hastalığı tanı yöntemleri arasında ilk öne çıkan durum bireyin yaşadığı belirtileri hangi süre zarfından itibaren yaşamaya başlaması halidir. Hekim tarafından dikkat edilen ilk durum kişinin aktif bir sigara kullanıcısı olup olmadığını sorgulamaktır. Özellikle 22 ile 43 yaş aralığında görülme olasılığı çok yüksek olan buerger hastalığı kişinin hangi sıklıkla sigara içtiğine yönelik doğru orantıda ilerlediği bilinmektedir.

Yapılan fiziki muayene esnasında kişinin uzuvlarının normal derecenin altında soğuk olması, nabız hali kontrolü ve cilt yapısının oldukça soluk olması bu hastalığa yönelik bakılan durumlar olarak bilinmektedir. Çünkü nabzın olmaması buerger hastalığı konusunda en önemli belirti sayılmaktadır. Bununla birlikte hastalığı tetikleyen duruma yönelik tanı konulabilmesi açısından ilk yapılan yöntem kolajen doku hastalığının olup olmadığını anlamaktır. Bu yüzden yapılan ilk tanı uygulaması Doppler Ultrasonografiler yöntemidir.

Böylece atardamar yapısına yönelik ilk tetkik tamamlanmış olmaktadır. İkinci yöntem ise tomografidir. Son olarak oluşan hastalığın teşhisini kesinleştirmek için kişiye anjiyografi yapılmaktadır. Bu uygulama sonrası kesin tanısı konulan kişiye tedavi başlatılmasına karar verilmektedir.

Buerger Hastalığı Tedavi Yöntemleri

Buerger hastalığı tedavi yöntemleri arasında ilk uygulanması gereken adım kişinin sigara kullanımını bırakması şeklinde öne çıkmaktadır. Çünkü hastalığı oluşturan en önemli sebep sigara olarak bilinmektedir. Sigara kullanımının yanı sıra stresli bir yaşam sürdürülmesi önemli etkenlerden biridir.

Her geçen gün gelişen tıp dünyasında hız kazanan durumların başında bu hastalığa yönelik kangren oluşumlarının önüne geçilmesi şeklinde tedavi metotları da önemli rol oynamaktadır. Ampütasyon yapılmasına gerek kalmadan oksijen tedavisi veya lokal kan artırımı yapılabilmektedir.

Buerger hastalığı yaşayan kişilerde uygulanan ilaç tedavisi olumlu cevap vermediği zaman uygulanan yöntem bypass cerrahisi olmaktadır. Ayrıca kök hücre tedavisi de bu hastalıkta önemli role sahiptir. Doku yapısının bozulmadan veya kesilmesine gerek kalmadan uygulanan yöntem kişinin hayatında önemli rol oynamaktadır. Fakat en önemli tedavi şekli sigaradan ve diğer tüm tütün ürünlerinden uzak durulmasına yönelik dirençli davranmak ve sigarayı tamamen bırakmaktır.

Diyafram Bozuklukları, Gaz – Dışkı Tutamama (Anal İnkontinens), hemoroid (basur), İltihabi Bağırsak Hastalıkları (Crohn Hastalığı Ve Ülseratif Kolit), Kalın bağırsak kanseri

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Previous PostNext Post

Related Posts

Dora Hospital Randevu Formu

Önemli Bilgilendirme

"Dora Sağlık rehberinde bulunan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Acil bir durumda en yakın sağlık birimine müracaat ediniz."
Index