Boğmaca Nedir? » Belirtileri Ve Tedavileri 2024
"Gülümseyin, buradasınız!"

Boğmaca rahatsızlığı solunum yollarında geliştiği bilinen bir hastalık türüdür. Özellikle 1 yaş altı bebeklerde dahi görülmekte olan bu durum oldukça ciddi seviyede sorunlara yol açabilmektedir. Karma aşı takviminde yer almasıyla bilinen bu hastalığın aşısı bu nedenle takvim düzenine göre yapılması gereklidir. Çünkü aşı içindeki bakteriler oluşabilecek hastalığa karşı savunma mekanizması oluşturmaktadır. Böylece bebek bu rahatsızlığı yaşamadan önce vücudun içerisindeki sinyaller ve denetimler doğrultusunda hastalık baskınlaşmadan bitmektedir.

Ortalama baz alınarak 4 yaş grubu çocuklar ve ergenlik dönemine erişmiş çocuklarda rastlanabilen bu rahatsızlık türü ilave ilaç desteği doğrultusunda tedavisi yapılabilmektedir. Boğaz kısmında yer alan bakterilerin enfekte olması nedeniyle ortaya çıkan boğmaca rahatsızlığı ağır şekilde ilerlediği bilgisine sahiptir. Boğmaca rahatsızlığı erken yaşlarda kişiye bulaşmış durumda ise sinsi bir şekilde ilerlemesi nedeniyle ilerde daha büyük sorunlara yol açabilmektedir. Özellikle beyin iltihaplarına yol açabilen bu durum öncesinde zatürre olmasıyla öne çıkabilmektedir. Bu nedenle ciddi sağlık sorunları oluşturduğu bilinen ve yavaş şekilde ilerlediği belirtilen hastalık olarak nitelendirilmektedir.

Bu hastalığın belirtisi de çocuğun yaşına ve gelişme seviyesine göre de değişkenlik gösterebilmektedir. Bağışıklık sisteminin düşük olmasıyla birlikte çocuğun gelişim seviyesinde düşüş yaşanma hali var olan bakterilerin daha hızlı enfekte olmasını sağlamaktadır. Bu nedenle doğum sonrasından itibaren bebeğin doğru bir şekilde bakılması gerekmektedir. Zamanında yapılacak karma aşıların süresi geçirilmemeli ve doğru beslenmeye özen gösterilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda belirli aralıklarda yapılan hekim muayeneleri de oldukça önemli rol oynamaktadır.

Boğmaca Nedir?

Boğmaca çeşitli bakterilerin enfekte olması sebebiyle ortaya çıkan bir çeşit solunum rahatsızlığı olarak bilinmektedir. Bu rahatsızlığın oluşturduğu genel durumlar arasında özellikle ileriki yaşlarda görülen zatürre hastalığı ilk sırada gelmektedir. Çocukluk döneminde görülme olasılığı çok sık olabilen rahatsızlığın temelinde bebeklik döneminde yapılmakta olan karma aşılar yer almaktadır. Bu aşıların vücuda yüklenip savunma oluşturabilmesi açısından zamanında yaptırılması çok önemlidir. Bulaşma hali öksürük şeklinde gerçekleşen bu hastalığın aynı zamanda ağızdan çıkan damlacıkların sayesinde de bulaştığı belirtilmektedir. Özellikle hapşırma esnasında meydana gelen bu durum ciddi solunum yolu hastalıklarına da sebebiyet vermesiyle öne çıkmaktadır.

Boğmaca virüsünü taşıyan kişilerin en küçük bir solunum yolu rahatsızlığı anında başka birine bulaştırma oranı oldukça yüksektir. Taşıyıcı olduğunu bilmeyen kişilerin bu anlamda çok dikkatli davranması gerekse de hava yolu ile bulaşmasından ötürü ortamın dikkatli şekilde temizlenmesi de gerekecektir. Bunun yanı sıra bu hastalığı taşıyan kişilerin öne çıkan en önemli hali öksürmesi ve hapşırması şeklinde bilinmektedir. Bu yüzden yakınınızda öksüren veya hapşıran bir birey olduğu vakit bebeğinizi mutlak suretle uzak tutmanız gerekmektedir. Çünkü boğmaca rahatsızlığı en hafif şekilde bile bulunsa dahi bulaştırma oranı oldukça fazladır. Aşının rolü bu hastalıkta çok önemli olmasına rağmen bulaşma oranını veya riski tamamıyla yok etmemektedir. Bu nedenle boğmaca rahatsızlığı olan kişinin acilen tedavi olması gerekmektedir. Çünkü bu rahatsızlığı yaşayan kişiyle aynı ortamda bulunmak zorunda olan diğer kişilerde kısa süre içinde aynı hastalığa yakalanabilmektedir.

Boğmaca Belirtileri

Boğmaca hastalığının belirtileri genellikle evrelerine bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Özellikle kuluçka dönemi sayılan dönem içinde üst solunum yollarında enfeksiyon oluşturması ile kendini göstermektedir. Ortalama 21 gün süren bu süre öncesi kataral evre olarak belirtilmektedir. Başlangıçta nezle belirtileri şeklinde kendini gösteren boğmaca hastalığının genel belirtileri şu şekilde sıralanmıştır.

  • Genellikle ilk izlenimlerde düşük seyirde ilerleyen stabil ateş
  • Aşırı derece titreme hali
  • Burun akıntılarının başlaması
  • Burun kısmında oluştuğu bilinen tıkanıklık hali
  • Yorgun hissetme
  • Kuru şekilde beliren öksürük çeşidi
  • Peş peşe görülen hapşırık hali

Yukarıda belirtilen durumlar arasına ek olarak nadir şekilde ilerleyen yüksek ateşlerde eklenebilmektedir. Bu durum aynı zamanda geçirilen farklı bir üst solunum rahatsızlığına yönelikte işaret sayılabilmektedir. Bu nedenle belirtilen durumlar arasında haricen yer almaktadır. İlerleyen süre zarfında ortaya çıkan durumlardan biride ortala 2 ile 4 hafta arasında sürdüğü bilinen şiddetli öksürük halidir. Öksürük başladığı anda nefes kesilmesi veya darlığı çekmeye başlayan kişi kendisini oldukça kötü hissetmektedir. Bunun yanı sıra en tehlikeli olan kısmı özellikle bebeklerde yaşanmaktadır. Bebeğin uzun süreli öksürük nöbetlerinde görülen ve fark edilen durum vücudunun morarmaya başlamasıdır. Boğmaca rahatsızlığından kaynaklı ilerleyen öksürükler bebeğin beynine oksijen gitmesini de engellemektedir. Özellikle yeni doğan bebeklerin bu rahatsızlık nedeniyle gözetim altında tutulması şarttır.

Bu evreye paroksizm denilmekte olup aynı zamanda bir bebek ve ebeveynler açısından uzun sürecek zorlu bir dönem anlamını taşımaktadır. Genel olarak çocuklara sıkça bulaştığı görülen boğmaca rahatsızlığının ilk 15 günü içinde hafif belirtiler gözlemlenmektedir. Fakat sonraki 15 gün zarfında şiddetlenen öksürük modeli ile açığa çıkan bir rahatsızlık olarak bilinmektedir. Hızlı bir şekilde tedavisi başlatılan rahatsızlığın sürecinde öksürükler stabil şekilde devam edebilmektedir. Yakın gözlemde görülen belirtiler arasında uyuklama hali de yer almaktadır.

Boğmaca Tanı Yöntemleri

Boğmaca tanı yöntemleri arasında ilk olarak çocuğun veya bebeğin yaşadığı belirtiler hekim tarafından dinlenilmektedir. Tıbbi öyküsü dinlenilme sorasında yapılan iki tetkik uygulanmaktadır. Bu uygulamaların ilki kan tetkiki olarak bilinmektedir. İkinci tanı yöntemi ise burundan alınan sürüntü şeklinde ortaya çıkmaktadır. Çıkan tetkik sonuçlarına göre hızlı bir şekilde tıbbi müdahaleler çocuğun yaş sınırına göre başlatılmaktadır. Ayrıca yukarıda yer alan belirtiler kısmındaki semptomlarda dikkate alınarak tedaviye geçilmesine karar verilebilmektedir. Çünkü tanı yöntemleri arasında fiziki muayene anında da görülebilecek durumlar bulunmaktadır.

Boğmaca Tedavi Yöntemleri

Boğmaca tedavi yöntemleri yaş sınırına bağlı olarak yapılmaktadır. Özellikle yeni doğan bebeklerde dahi görülen bu rahatsızlık hastanede gözetim altında tutularak devam ettirilmesi ve yapılması gerekmektedir. Bebeklerin gözetim altında tutularak tedavi edilmesinin en büyük sebebi oluşan öksürük nöbetlerinde solunumdan kaynaklı beynin zarar görmesini engellemek amaçlıdır.

Çocuklar için boğmaca tedavi yöntemleri arasında özellikle hekimin belirlediği antibiyotik tedavileri yer almaktadır. Tedavisi başlayan çocuğun belirli aralıklarda kontrol edilerek muayenesi yapılmaktadır. Yoğun öksürük yaşayan çocuklar veya kişilerde uygulanacak adımlardan biri de nefes açıcı ilaçların kullanılması gerektiğidir. Ayrıca kişinin veya çocuğun iyi bir şekilde dinlenmesi ve bol sıvı tüketerek boğaz yollarını rahatlatması önerilmektedir.

Boğmaca rahatsızlığının ileri yaşlarda görülmemesi açısından 2. 4. 6.cı ve 18.ci ayda yapılan karma aşılar önemli rol oynamaktadır. Çeşitli hastalıkların oluşmaması açısından vücutta koruma merkezi oluşturulur. Böylece çocuğun gelişiminde rol oynayan bakteri ve mikroorganizmalar aşılar sayesinde önceden sinyali verilmiş hale getirilmektedir. Fakat aşı yapılmasına rağmen hastalanmış olan başka birinin yakınında bulunması oldukça tehlikelidir. Havada kalan bakterilerin solunum yolundan bulaşma riski çok yüksektir.

Bu nedenle hastalanmış kişilerin mümkün olduğunca kendisini izole etmesi gerekir. Bu sayede oluşabilecek farklı bir üst solunum yolu rahatsızlığı da engellenmiş olacaktır. Aynı zamanda her daim bağışıklığı kuvvetlendirecek ürünler tükettirilmeli ve dengeli bir yaşam tarzına ayak uydurulması gerekmektedir. Solunum güçlüğü çekebilen boğmaca rahatsızlığına yönelik özellikle çocukların sigara içilen ortamlardan uzak tutulması şarttır. İleriye dönük solunum yolu rahatsızlığı oluşturmasından dolayı bu konu dikkate alınması gerekir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Related Posts

Dora Hospital Randevu Formu

Önemli Bilgilendirme

"Dora Sağlık rehberinde bulunan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Acil bir durumda en yakın sağlık birimine müracaat ediniz."
Index