Böbreklere Hangi Bölüm Bakar?, 📌 Böbrek Için Hangi Doktora Gidilir? 2024
"Gülümseyin, buradasınız!"

Böbreklere Hangi Bölüm Bakar?

Böbreklere hangi bölüm bakar, böbrek hastalıkları için yapılan aramaların yanıtları için içeriğimizi inceleyebilirsiniz. Böbreklere hangi bölüm bakar, böbrek için hangi bölüme gidilir sorularının yanıtları içeriğimizde anlatılmıştır.

Böbrekler, göğüs kafesinin alt kısmında, omurganın her iki tarafında yer alan yumruk büyüklüğünde bir çift organdır.

Sağlıklı bir vücut için böbrek sağlığı önemlidir. Böbrekler esas olarak atık ürünleri, fazla suyu ve kandaki diğer yabancı maddeleri filtrelemekten sorumludur. Bu toksinler mesanede depolanır ve daha sonra idrarla çıkarılır. Böbrekler ayrıca vücuttaki pH, tuz ve potasyum seviyelerini düzenler. Kan basıncını düzenleyen ve kırmızı kan hücrelerinin üretimini kontrol eden hormonlar üretirler. Böbrekler, vücudun kalsiyumu emmesine yardımcı olan bir D vitamini formunu bile aktive eder.

Böbrek hastalığı, böbrekler hasar gördüğünde ve işlevlerini yerine getiremediğinde ortaya çıkar. Hasar diyabet , yüksek tansiyon ve çeşitli diğer kronik (uzun süreli) durumlardan kaynaklanabilir. Kemiklerde zayıflık, sinir hasarı ve yetersiz beslenme gibi başka sağlık sorunlarına yol açabilir.

Hastalık kötüleştiğinde çalışamaz hale gelebilir. Bu da, böbreklerin işlevini yerine getirmek için diyalize girmek gerektiği anlamına gelir. Diyaliz, bir makine aracılığıyla kanı filtreleyen ve saflaştıran bir tedavi yöntemidir. Böbrek hastalığını tedavi edemez, ancak ömrü uzatabilir.

Böbrek Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Böbrek hastalığı, semptomlar şiddetli hale gelene kadar fark edilmeden geçebilen bir durumdur.

Aşağıdaki belirtiler erken uyarı işareti gibidir ve böbrek hastalığınız olabileceğini gösterir:

  • Tükenmişlik
  • Konsantrasyon zorluğu
  • Uyku problemi
  • İştahsızlık
  • Kas krampları
  • Şişmiş ayaklar/ayak bilekleri
  • Sabahları göz çevresinde şişlik
  • Kuru, pullu cilt
  • Özellikle gece geç saatlerde sık idrara çıkma

Böbrek hastalığınızın böbrek yetmezliğine ilerlediği anlamına gelebilecek şiddetli semptomlar ise şunları içerir:

  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • İştah kaybı
  • İdrar görünümü, miktarı ve sıklığında değişiklik
  • Sıvı tutulumu, ödem
  • Anemi (kırmızı kan hücrelerinde azalma)
  • Cinsel istekte azalma
  • Potasyum seviyelerinde ani yükselme ( hiperkalemi )
  • Perikard iltihabı (kalbi kaplayan sıvı dolu kese)

Böbrek Hastalığı Risk Faktörleri Nelerdir?

Diyabetli kişilerde böbrek hastalığı geliştirme riski daha yüksektir. Diyabet, böbrek hastalığının önde gelen nedenidir. Ayrıca, yüksek tansiyon, ailede kronik böbrek hastalığı geçmişi, yaş böbrek hastalığına yakalanma riskini artırır.

Doktora Ne Zaman Gitmelisiniz?

Belirtiler arasında özellikle sabahları göz altlarınıza şişlik ve morarma, gece geç saatlerde sık idrara çıkma, ayaklarınız ve ayak bileklerinizde ödem böbreklerinizde bir sorun olabileceğinin işaretidir ve muayene olmak için yeterli bir sebeptir. Ne kadar erken muayene olursanız hastalığın ilerlemesini ve geri dönüşü olmayan bir seviyeye gelmesini önlemek için gereken tedbirleri almış olursunuz.
Böbrek hastalığı ilerlemiş ise semptomlar daha şiddetlidir ve vakit kaybetmeden doktora gitmeyi gerektirir.

Böbrek Sorunları İçin Hangi Doktora Gitmeliyim?

Böbreklerle ilgili sorunlar için gitmeniz gereken bölüm “iç hastalıkları” bölümüdür.

Başlangıç aşamasındaki böbrek sorunu ya da hastalığının teşhisi ve tedavisi için dahiliye ya da üroloji uzmanına gidebilirsiniz. Böbrek yetmezliği gibi ilerlemiş böbrek hastalıkları ise nefroloji uzmanları tarafından takip edilir.

Böbrek Hastalığı Nasıl Önlenir?

Böbrek hastalığı için yaş, ırk veya aile öyküsü gibi bazı risk faktörlerini kontrol etmek imkansızdır. Bununla birlikte, böbrek hastalığını önlemek için tedbir alınabilir. Bu amaçla, bolca su içmek, şeker hastalığını varsa kan şekerini kontrol etmek, kan basıncını kontrol etmek, tuz alımını azaltmak ve sigarayı bırakmak başlangıç olabilir.

Bir diğer önemli nokta, reçetesiz satılan ilaçlardır. Reçetesiz ilaçlar alırken dozaja dikkat etmelisiniz. Çok fazla aspirin ve ibuprofen almak böbrek hasarına neden olabilir. Bu ilaçlar önerilen dozlarda ağrınızı geçirmiyorsa dozaj artırmaktansa doktora başvurun.

  • Test yaptırın
    Böbrek sorunları genel olarak ileri seviyeye gelene kadar bir semptoma neden olmaz. Temel kan testleri kanınızda kreatin veya üre olup olmadığını tespit edebilir. Bunun yanında yüksek tansiyon, şeker, kolesterol hastalığınız varsa yılda bir kez kan testi yaptırmalısınız.
  • Belirli yiyecekleri sınırlayın
    Gıdalardaki bazı kimyasallar, belirli böbrek taşı türlerine katkıda bulunabilir. Aşırı sodyum,
    sığır eti ve tavuk gibi hayvansal proteinler, sitrik asit (portakal, limon ve greyfurt gibi turunçgillerde bulunur) ve oksalat (pancar, ıspanak, tatlı patates ve çikolatada bulunan bir kimyasal) böbrek taşına neden olabilir.
  • Kalsiyum
    Kalsiyum takviyesi almadan önce doktorunuzla konuşun. Bazı kalsiyum takviyelerinin böbrek taşı riskinin arttırdığı tespit edilmiştir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Related Posts

Dora Hospital Randevu Formu

Önemli Bilgilendirme

"Dora Sağlık rehberinde bulunan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Acil bir durumda en yakın sağlık birimine müracaat ediniz."
Index