Beyin Anevrizmaları » Dora Hospital 2024
"Gülümseyin, buradasınız!"

[bt_section layout=”boxed” top_spaced=”topSemiSpaced” bottom_spaced=”bottomSmallSpaced” skin=”inherit” full_screen=”no” vertical_align=”inherit” divider=”no” back_image=”” back_color=”” back_video=”” video_settings=”” parallax=”” parallax_offset=”” animation=”” animation_back=”” animation_impress=”” el_id=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][bt_row][bt_column width=”1/1″ align=”center” vertical_align=”inherit” border=”no_border” cell_padding=”default” animation=”no_animation” text_indent=”no_text_indent” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” inner_background_color=”” background_image=”” el_class=”” el_style=””][bt_text]

Beyin Anevrizmaları

[/bt_text][/bt_column][/bt_row][bt_row][bt_column width=”1/2″ align=”center” vertical_align=”inherit” border=”no_border” cell_padding=”default” animation=”no_animation” text_indent=”no_text_indent” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” inner_background_color=”” background_image=”” el_class=”” el_style=””][bt_image image=”15532″ caption_text=”” size=”” shape=”square” url=”” target=”_self” hover_type=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_image][/bt_column][bt_column width=”1/2″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Beyin anevrizmaları beynimizde bulunan kan damarlarının şişmesi ve balonlaşıp büyümesidir. Düz bir şekilde giden kan damarında birdenbire bir çıkıntı halinde görülür. Bir dalın üzerindeki yeni filizlenmiş tomurcuğu düşünebilirsiniz. Riskli bir hastalık olan anevrizma balonlaşma olan bölgede patlama durumu yaşanırsa beyin kanaması ya da felç gibi hastalıklara sebep olabilir.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][/bt_column][/bt_row][bt_row][bt_column width=”2/3″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Beyin Anevrizmaları Nedir?

Vücudumuzda bulunan damarlarımızın yoğun olduğu bölgelerde kan damarı duvarlarının daha zayıf olduğu bazı bölgeler olabilir. Bu zayıflık o bölgede şişliklere yol açar. Risk taşıyan bu şişliklere anevrizma denir. Beynimizde oluşan anevrizmalar en tehlikelilerden biridir. Beyin anevrizmaları yazdığınızda birçok bu hastalığı yaşamış kişinin tecrübelerini okuyabilirsiniz.

Beyin anevrizması sonucunda eğer damarda patlama yaşanırsa şiddetine ve kanamanın derecesine göre birtakım sonuçlar ortaya çıkar. Kanamalar beyinde hasara sebep olabilirler ya da kişinin vefatı ile sonuçlanabilirler. Anevrizmalar en çok damarların yoğun olduğu bölgelerde gerçekleşir. Beynimizde damarlarımızın en yoğun olduğu bölgelerimiz Willis çemberi denilen yerdir. Bir kişide birkaç anevrizma birden oluşabilir.

Anevrizmanın ne zaman patlayacağı ya da hangisinin patlayacağını gerçekleşmeden tahmin etmek mümkün olmaz. Damarlarda oluşan şişlikler çok ufak boyutlarda olurlar. En küçük anevrizma 0,3 cm’dir. En büyük anevrizma ise 2,54cm’dir. Bazı durumlarda daha büyük anevrizmalar oluşabilir bunlar da dev anevrizma diye bilinir. Büyük anevrizmaların tedavi süreci daha zorludur ve daha risklidirler. Bu sebeple hastalığın erken teşhis edilmesi oldukça önemlidir.

[/bt_text][/bt_column][bt_column width=”1/3″ align=”center” vertical_align=”inherit” border=”no_border” cell_padding=”default” animation=”no_animation” text_indent=”no_text_indent” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” inner_background_color=”” background_image=”” el_class=”” el_style=””][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Beyin Anevrizmaları Bilgi Formu

[/bt_text][bt_text]

Error: Contact form not found.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][/bt_column][/bt_row][bt_row][bt_column width=”1/1″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Beyin Anevrizmaları Nedenleri

Beyin anevrizmalarının kesin bilinen bir sebebi yoktur. Her insanda oluşumunun farklı bir etkisi olabilir. Beyin anevrizmaları kişinin sahip olduğu başka hastalıklardan da kaynaklı olabilir. Anevrizmalara sebep olan en önemli hastalıklardan biri yüksek tansiyon hastalığıdır.

Kişide yüksek tansiyon oluşmadan önce bulunan anevrizmalar kişi hasta olduktan sonra hastalığın da etkisiyle patlayabilir ya da kanamalar meydana gelebilir. Damar zayıflığından kaynaklı bir hastalık olduğu için ileri yaştaki kişilerde çok sık rastlanan bir hastalıktır. Araştırmalar sonucunda kadın bireylerin erkek bireylerden daha çok risk altında olduğu ve daha çok anevrizma hastası olduğu tespit edilmiştir.

Zararlı maddelerin kullanımı beyin anevrizmalarına sebep olabilir. Çok fazla sigara tüketmek ya da sigara içilen ortamda uzun süre kalmak sebeplerden biridir. Uyuşturucu madde kullanımı anevrizmaya sebep olabilir. Özellikle kokain kullanan kişilerde bu hastalık gözlemlenmiştir.

Alkol kullanımının çok fazla olduğu insanlarda da anevrizma riski yüksektir. Kaza durumlarından sonra yaşanan beyin travmaları kişide anevrizma oluşumuna sebep olabilir. Genetik bozukluklar dolayısıyla da kişilerde beyin anevrizmaları görülebilir. Özellikle Ehlers Danlos hastalığının olması kişide beyin anevrizması oluşumuna yol açabilir. Kişide belirli hastalıklardan dolayı kan basıncı artışı olursa anevrizma olma ihtimali yüksektir. Kan basıncını arttıran hastalıklardan biri de böbrek hastalıklarıdır. Kalıtsal olarak damar yolları dar olan kişilerde de anevrizma riski yüksektir.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_bb_raw_content raw_content=”PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7dGV4dC1hbGlnbjogY2VudGVyOyI+Cgk8YSBocmVmPSJodHRwczovL2JpdC5seS8zOENOcjczIj48ZGl2IHN0eWxlPSJ3aWR0aDogMTAwJTsgYmFja2dyb3VuZC1jb2xvcjogIzAwZTY3NjtwYWRkaW5nOiAxJTtjb2xvcjogd2hpdGU7Zm9udC13ZWlnaHQ6IGJvbGQ7Zm9udC1zaXplOiAxN3B4O2JvcmRlci1yYWRpdXM6IDEwcHg7Ij48aSBjbGFzcz0iZmEgZmEtd2hhdHNhcHAiIHN0eWxlPSJmb250LXNpemU6MzZweCI+PC9pPiBCaWxnaSBBbG1hayBtxLEgxLBzdGl5b3JzdW51ej8gV2hhdHNhcHAgSGF0dMSxbcSxeiBpw6dpbiBUxLFrbGF5xLFuxLF6PC9kaXY+PC9hPgo8L2Rpdj4=”][/bt_bb_raw_content][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Beyin Anevrizmaları Belirtileri

Beyin anevrizmaları bir ya da birden fazla sayıda olabilir ve patlama ya da kanama oluşmadan kişide herhangi bir belirtiye yol açmayabilir. Patlamadan önce varlığı belli olmadığı için risk taşıyan bir hastalıktır çünkü kanamaya yol açarsa ciddi sonuçlara sebep olabilir. Beyin anevrizmaları semptomları patlama yaşandıktan sonra şiddetli bir biçimde ortaya çıkarlar.

Hızlı bir şekilde ortaya çıkan şiddetli baş ağrıları en çok rastlanan belirtilerden biridir. Baş ağrısıyla beraber şiddetli mide bulantıları olur ve hastada kusma görülür. Boyun bölgesinde tutulmalar yaşanır. Beyin anevrizması sonucunda kişilerde görme kayıpları ya da bulanık görme ortaya çıkabilir. Nesneleri ve insanları çift olarak görme de belirtilerden biridir.

Hasta olan kişinin özellikle güneş ışıklarına karşı bir duyarlılık geliştirdiği görülür. Güneş ışığı haricinde yapay ışıklara da duyarlılık gelişebilir. Kişinin göz kapak çevresinde birtakım sarkmalar meydana gelebilir. İleri derece olan hastalarda bilincini kaybetme durumları ortaya çıkabilir.

Beyin anevrizmaları her zaman patlama yaşamazlar ve bazı durumlarda yalnızca kan sızdırırlar. Kan sızması durumu olursa yine şiddetli baş ağrıları meydana gelir. Kan sızdırmıyor ya da patlamamışsa semptom göstermeyebileceğinden tanı konulması da oldukça zor olur. Patlamamış anevrizmalar büyüdükleri için beyne baskı uygularlar.

Bu baskı da birtakım belirtilere sebep olur. Göz bölgesi ve başa doğru genişleyen bir ağrı, kişinin göz bebeklerindeki büyüme ve görüş kayıpları belirtilerdendir.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_bb_raw_content raw_content=”PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7dGV4dC1hbGlnbjogY2VudGVyOyI+Cgk8YSBocmVmPSJodHRwczovL2JpdC5seS8zOENOcjczIj48ZGl2IHN0eWxlPSJ3aWR0aDogMTAwJTsgYmFja2dyb3VuZC1jb2xvcjogIzAwZTY3NjtwYWRkaW5nOiAxJTtjb2xvcjogd2hpdGU7Zm9udC13ZWlnaHQ6IGJvbGQ7Zm9udC1zaXplOiAxN3B4O2JvcmRlci1yYWRpdXM6IDEwcHg7Ij48aSBjbGFzcz0iZmEgZmEtd2hhdHNhcHAiIHN0eWxlPSJmb250LXNpemU6MzZweCI+PC9pPiBCaWxnaSBBbG1hayBtxLEgxLBzdGl5b3JzdW51ej8gV2hhdHNhcHAgSGF0dMSxbcSxeiBpw6dpbiBUxLFrbGF5xLFuxLF6PC9kaXY+PC9hPgo8L2Rpdj4=”][/bt_bb_raw_content][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Beyin Anevrizmaları Tanı Yöntemleri

Uzman doktor şiddetli baş ağrısı sebebiyle başvurmuş olan hastanın öncelikle hikayesini dinler. Beyin anevrizmaları öncelikle uygulanan testler ile teşhis edilmeye çalışılır. Hastaya uygulanan testler şu şekildedir:

BT (bilgisayar tomografisi)
Beyin omurilik sıvı testi
MRI görüntüleme
Serebral anjiyogram

Tüm bu test yöntemleri hastaya uygun görüldüğünde uygulanır ve anevrizma tespit edilmeye çalışılır. BT yöntemi son teknolojik bir yöntemdir ve en çok tercih edilen testlerden biridir. Kişide anevrizmaya bağlı beyin kanaması oluştuysa hızlı teşhis için kullanılır.

Bu test sayesinde hastanın beyni üç boyutlu olarak görüntülenebilir ve herhangi bir anormallik var ise hızlı bir şekilde tespit edilir. Kişinin beyin anevrizması kan sızdırıyor durumda ise ya da patlama yaşandıysa çoğunlukla omurilik kısmında birikmiş kan hücreleri olur. Omurilik sıvısı testi de en çok kullanılan yöntemlerden biridir. Omurilik sıvısı hastanın sırt bölgesinden alınır ve incelenmek üzere laboratuvara yollanır.

MRI görüntüleme yöntemi de yine kişinin beyin lob kısımlarını üç boyutlu olarak görebilmemizi sağlar. Görüntüleme yöntemleri çoğu anevrizma bölgesini teşhis etmede ile yarayan yöntemlerdir. Beyin anevrizmaları hangi durumda oldukları ya da kaç adet bulundukları net bir şekilde gözlemlenebilir.

Serebral anjiyogram denilen yöntem cerrahi bir operasyondur. Kişinin kasık bölgesinden bir tüp yardımıyla girilerek beyin bölgesine ulaşılır. Beyin bölgesine yerleştirilen tüp sonrasında röntgen çekilir ve anevrizma oluşumu görüntülenmeye çalışılır.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_bb_raw_content raw_content=”PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7dGV4dC1hbGlnbjogY2VudGVyOyI+Cgk8YSBocmVmPSJodHRwczovL2JpdC5seS8zOENOcjczIj48ZGl2IHN0eWxlPSJ3aWR0aDogMTAwJTsgYmFja2dyb3VuZC1jb2xvcjogIzAwZTY3NjtwYWRkaW5nOiAxJTtjb2xvcjogd2hpdGU7Zm9udC13ZWlnaHQ6IGJvbGQ7Zm9udC1zaXplOiAxN3B4O2JvcmRlci1yYWRpdXM6IDEwcHg7Ij48aSBjbGFzcz0iZmEgZmEtd2hhdHNhcHAiIHN0eWxlPSJmb250LXNpemU6MzZweCI+PC9pPiBCaWxnaSBBbG1hayBtxLEgxLBzdGl5b3JzdW51ej8gV2hhdHNhcHAgSGF0dMSxbcSxeiBpw6dpbiBUxLFrbGF5xLFuxLF6PC9kaXY+PC9hPgo8L2Rpdj4=”][/bt_bb_raw_content][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Beyin Anevrizmaları Tedavi Yöntemleri

Beyin anevrizmaları eğer patlamış ise cerrahi müdahale ile tedavi edilir. Uzman doktorların tedavi için başvurduğu iki yöntem vardır. İlk olarak cerrahi yöntemle anevrizmanın kapatılması gerçekleştirilir. Buna cerrahi kırpma da denir. Ameliyat sırasında önceden görüntüleme ile yeri keşfedilen anevrizmanın bulunduğu bölge açılır. Sonrasında anevrizmaya kan gelişini durdurmak için metal bir parça koyulur. Bu şekilde kan akışı önlenmiş ve anevrizma kapatılmış olur. Beyin anevrizmaları tedavi için ikinci yol da kasık bölgesinden girilerek beyin bölgesine ulaşıldıktan sonra anevrizmanın olduğu bölgeye tel yerleştirmek suretiyle sargı yöntemi uygulanmasıdır. Bu sargı hasar oluşan damarların iç kısımlarına yapılır.

İki cerrahi yöntemde de anevrizma bölgesinin kapatılarak kan akışının önlenmesi hedeflenir. Zorlu ve riskli bir ameliyat olduğundan hastada birtakım yan etkiler bırakabilir. Fakat beyin anevrizmaları ölümle sonuçlanabileceği için gerekli olan müdahale bu yöntemlerdir.

Patlama yaşanmadan teşhis edilebilmiş beyin anevrizmaları genellikle ilaçla tedavi edilir. İlaç kullanımını onaylamadan önce hastanın bir nörolog tarafından muayene edilmesi şarttır. Beyni etkileyecek herhangi bir ilaç kullanmadan önce uzman doktorlar birbirlerine danışırlar.

Erken teşhis anevrizmalar için oldukça önemlidir ve tedaviye uygun olduğu düşünülen hastalarda hemen ilaç tedavisine başlanabilir. Bu sebeple herhangi bir ani baş ağrısı ya da görüş kaybı yaşayan kişiler hiç gecikmeden muayene olmalıdır. Büyük riskler atlatmadan erken zamanda hastalık önlenebilir.

Beyin Damar Hastalıkları, Nöroloji Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar, Myastenia Gravis, İnme, Demans

[/bt_text][/bt_column][/bt_row][/bt_section][bt_section layout=”boxed” top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” skin=”inherit” full_screen=”no” vertical_align=”inherit” divider=”no” back_image=”” back_color=”” back_video=”” video_settings=”” parallax=”” parallax_offset=”” animation=”” animation_back=”” animation_impress=”” el_id=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][bt_row][bt_column width=”1/1″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

[/bt_text][/bt_column][/bt_row][/bt_section]

Previous PostNext Post

Dora Hospital Randevu Formu

Önemli Bilgilendirme

"Dora Sağlık rehberinde bulunan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Acil bir durumda en yakın sağlık birimine müracaat ediniz."
Index