Behçet Hastalığı » Dora Hospital 2024
"Gülümseyin, buradasınız!"

[bt_section layout=”boxed” top_spaced=”topSemiSpaced” bottom_spaced=”bottomSmallSpaced” skin=”inherit” full_screen=”no” vertical_align=”inherit” divider=”no” back_image=”” back_color=”” back_video=”” video_settings=”” parallax=”” parallax_offset=”” animation=”” animation_back=”” animation_impress=”” el_id=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][bt_row][bt_column width=”1/1″ align=”center” vertical_align=”inherit” border=”no_border” cell_padding=”default” animation=”no_animation” text_indent=”no_text_indent” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” inner_background_color=”” background_image=”” el_class=”” el_style=””][bt_text]

Behçet Hastalığı

[/bt_text][/bt_column][/bt_row][bt_row][bt_column width=”1/2″ align=”center” vertical_align=”inherit” border=”no_border” cell_padding=”default” animation=”no_animation” text_indent=”no_text_indent” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” inner_background_color=”” background_image=”” el_class=”” el_style=””][bt_image image=”16061″ caption_text=”” size=”” shape=”square” url=”” target=”_self” hover_type=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_image][/bt_column][bt_column width=”1/2″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Behçet hastalığı ya da bilinen diğer bir tıbbi ismiyle Behçet sendromu genel olarak farklı yerlerde bulunan damarlarda iltihap oluşmasına bağlı olarak gelişen bir hastalık olarak tanımlanmaktadır. Bu hastalık toplumlarda görülme sıklığı bakımından ise nadir görülen hastalıklar arasında yer almaktadır. Hastalığın temel olarak ise insan bedeninin bağışıklık sistemi ile alakalı olarak ortaya çıktığı da belirtilmektedir.

Bu hastalık seyir ve devam durumu bakımından ise kronik yapıya sahip olan bir rahatsızlık olarak kategorize edilmektedir. Yani hastalığın etkileri ya da belirtileri hayatları boyunca kişiler de görülebilmektedir. Ayrıca hastalık enfeksiyona dayalı olarak gelişen iltihaplı reaksiyonların ortaya çıkmasına neden olan bir seyir izlemektedir.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][/bt_column][/bt_row][bt_row][bt_column width=”2/3″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Behçet Hastalığı Genel Tanıtım

Behçet hastalığı bağışıklık sistemine yani tıbbi ismiyle Otoimmün kaynaklı hastalıklar grubu içine giren nadir bir tür olarak tanımlanmaktadır. Hastalığa ismini veren kişi ise Türk Dermatoloji uzmanı olan Hulusi Behçet’tir. Dr. Behçet tedavilerini üstlendiği kimi hastalarda tedavi süreçlerinde bu tanımladığı yeni hastalığa ait bulgulara rastlamış ve daha sonra bu konuyu geliştirmiştir.

Hastalık bağışıklık sistemi merkezli hastalıkların genelinde görülen bir işleyişle ilerlemektedir. Sonuç olarak ise vücut dokularına karşı bir savunma sistemi geliştirmektedir. Behçet sendromu ise bu etkilerini genel olarak vücut içinde yer alan kan hücreleri içinde gösteren bir hastalık olarak ortaya çıkmaktadır. Damarlar içinde oluşan iltihaplar ve buna bağlı olarak gelişen diğer semptomlarda hastalığın ayırt edici özellikleri olarak kabul görmektedir.

Behçet hastalığı kronik bir hastalık olduğu için özellikle tedavilerde hastalığın yol açtığı zararlı etkilerin en aza indirilmesi gibi faktörler ön plana çıkmaktadır. Yine bu rahatsızlık bazı zaman aralıklarında oldukça duraksamaktadır ve semptom ve sorunları gibi olumsuz durumları da oldukça azalmaktadır. Fakat atak durumlarında ise aynı belirtiler ve sonuçlar sıklıkla tekrar ortaya çıkabilmektedir.

Fakat uygun teşhis ve beraberinde geliştirilen sürekli tedavi işlemleri ile hastaların yaşadıkları belirtiler belli oranlarda dengede tutulabilmektedir. Bu hastalığın kontrol altında tutulmasında ise uzmanlar genel olarak hastalara sürekli kullanmaları gereken ilaçlar verebilmektedir. Bu sayede kişinin hastalığı belirli bir seviyenin altında tutulurken yaşam kalitesi de korunmuş olmaktadır.

[/bt_text][/bt_column][bt_column width=”1/3″ align=”center” vertical_align=”inherit” border=”no_border” cell_padding=”default” animation=”no_animation” text_indent=”no_text_indent” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” inner_background_color=”” background_image=”” el_class=”” el_style=””][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Behçet Hastalığı Bilgi Formu

[/bt_text][bt_text]

Error: Contact form not found.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][/bt_column][/bt_row][bt_row][bt_column width=”1/1″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Behçet Hastalığı Nedenleri

Behçet hastalığı henüz nedenleri ve oluşumuna sebep olan etkenleri tam olarak ortaya çıkarılmış hastalıklar arasında yer almamaktadır. Bu hastalığın nedenleri ve hastalığı oluşturan sebepler ise halen yapılan çalışmalar ile ortaya koyulmaya çalışılmaktadır. Fakat bu durumun dışında artık ortalama olarak bu sendroma neden olduğu düşünülen bazı etkenlerin varlığı da kabul görmektedir. Hastalık konusunda çalışan uzmanlar hastalığa nende olabilecek gerçek neden ve sebepleri de sürekli olarak araştırmaktadırlar.

Bu araştırmalar sonucunda bu hastalığın hem çevresel hem de kalıtsal nedenlere bağlı olarak da oluşabileceği sonuçlarına da varılmaktadır. Bazı bölge ve ülkelerde rahatsızlığın oldukça fazla olması ve bazı coğrafi yerlerde ise çok az ortaya çıkması da bu tür sonuçları destekleyen unsurlar olmaktadır.

Behçet hastalığı hem oluşumu hem de nedenleri bakımından da kendisine özel olan bir rahatsızlık olarak da kabul görmektedir. Bu noktadan hareketle yine gelinen noktalarda artık farklı sebeplerin bu hastalığın oluşumuna zemin hazırladığı ise açık olarak ortaya koyulmaktadır. Yine kabul gören en netleşmiş hastalık nedeni ise kişilerin bağışıklık sistemlerinin sorun yaşaması ve bunun sonucu olarak da enfeksiyon temelli bir hastalığın ortaya çıktığı şeklinde olmaktadır.

Bu doğrultuda bu hastalığa ait belirli risk grupları ve yine hastalığa neden olabilecek bazı etkenler ise şu şekilde sıralanabilirler;

  • Genetik ve kalıtsal faktörler
  • Coğrafi ve çevresel etkenler
  • Yaş ve cinsiyet gibi durumlar
  • Bağışıklık sistemi direnç durumları

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_bb_raw_content raw_content=”PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7dGV4dC1hbGlnbjogY2VudGVyOyI+Cgk8YSBocmVmPSJodHRwczovL2JpdC5seS8zOENOcjczIj48ZGl2IHN0eWxlPSJ3aWR0aDogMTAwJTsgYmFja2dyb3VuZC1jb2xvcjogIzAwZTY3NjtwYWRkaW5nOiAxJTtjb2xvcjogd2hpdGU7Zm9udC13ZWlnaHQ6IGJvbGQ7Zm9udC1zaXplOiAxN3B4O2JvcmRlci1yYWRpdXM6IDEwcHg7Ij48aSBjbGFzcz0iZmEgZmEtd2hhdHNhcHAiIHN0eWxlPSJmb250LXNpemU6MzZweCI+PC9pPiBCaWxnaSBBbG1hayBtxLEgxLBzdGl5b3JzdW51ej8gV2hhdHNhcHAgSGF0dMSxbcSxeiBpw6dpbiBUxLFrbGF5xLFuxLF6PC9kaXY+PC9hPgo8L2Rpdj4=”][/bt_bb_raw_content][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Behçet Hastalığı Belirtiler

Behçet hastalığı belirtileri ve hastalığa ait semptomlar bakımından da oldukça geniş ve farklı unsurları içinde barındıran bir hastalık olarak ifade edilmektedir. Bu hastalığın belirtileri ise genel anlamda hastalığın oluştuğu ana alan ile ilgisi bulunmaktadır. Hastalık damar içi enfeksiyonu oluşturduğu için etkileri ve belirtileri bakımında da sıkıntılı sonuçlar olabilmektedir.

Hastalık özellikle ilk başladığı zaman dilimleri zarfında kişilerde farklı belirtileri bir arada ortaya koyabilmektedir. Yine bu hastalığın genel belirtileri ve hastalık etkileri hasta olan kişiler arasında da çoğu zaman farklılıklar gösterebilmektedir. Çoğu zaman ataklarda şiddetlenen bu semptomlar bazı kişilerde daha ağır olabilmektedir. Hastalık farklı zamanlar içinde de geriye çekilip belirtilerini bu doğrultuda en aza kadar da indirebilmektedir.

Behçet hastalığı bu hastalık belirtilerinden en yaygın olarak görülenlerden bir tanesi ise ağız içinde oluşan yaralar gösterilmektedir. Bu hastalığın etkilediği alanlarında başlarında gelen ağız ve ağız iç bölgesinde oluşan yaralar zaman içinde de büyüme periyotlarına girebilmektedir. Bu ağız yaraları ise genel olarak ağrı yapan ve sıkıntı oluşturan semptomlar olarak tanımlanmaktadır.

Bunlar dışında bazı hastalık belirtileri ise şunlardır;

  • Göz ve çevresinde oluşan iltihaplanmalar
  • Genital bölgelerde ortaya çıkan yaralar
  • Deride yaralar ve dökülmeler
  • Ağız içi tabakada oluşan yaralar
  • Farklı cilt bölgelerinde oluşan sivilce benzeri yapılar
  • Bacakların alt taraflarında oluşan nodül yapıları
  • Üreme organlarında oluşabilen açık yaralar
  • Gözlerde iltihaba bağlı olarak kızarma ve görme de bulanıklık yaşanması

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_bb_raw_content raw_content=”PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7dGV4dC1hbGlnbjogY2VudGVyOyI+Cgk8YSBocmVmPSJodHRwczovL2JpdC5seS8zOENOcjczIj48ZGl2IHN0eWxlPSJ3aWR0aDogMTAwJTsgYmFja2dyb3VuZC1jb2xvcjogIzAwZTY3NjtwYWRkaW5nOiAxJTtjb2xvcjogd2hpdGU7Zm9udC13ZWlnaHQ6IGJvbGQ7Zm9udC1zaXplOiAxN3B4O2JvcmRlci1yYWRpdXM6IDEwcHg7Ij48aSBjbGFzcz0iZmEgZmEtd2hhdHNhcHAiIHN0eWxlPSJmb250LXNpemU6MzZweCI+PC9pPiBCaWxnaSBBbG1hayBtxLEgxLBzdGl5b3JzdW51ej8gV2hhdHNhcHAgSGF0dMSxbcSxeiBpw6dpbiBUxLFrbGF5xLFuxLF6PC9kaXY+PC9hPgo8L2Rpdj4=”][/bt_bb_raw_content][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Behçet Hastalığı Tanı Yöntemleri

Behçet hastalığı tanı ve teşhisi için bu hastalığa özel olarak bulunan bir yöntem ya da işlem bulunmamaktadır. Bu noktadan hareketle uzman doktorlar özellikle ortaya çıkan hastalık belirtilerine ve bu belirtilere bağlı gelişen hastalık öyküsüne bağlı olarak bir tanı koyma yöntemi uygulamaktadırlar. Bu durumda fiziksel olarak yapılan muayene ve gözlemler de tanı koyma noktasında fazlasıyla önem taşımaktadır.

Hastalık farklı birçok organ ve sistemi etkileyen özellikler göstermektedir. Bu durumda bazen detaylı ve kapsamlı muayene ve araştırmalara da gerek duyulmaktadır. Behçet sendromu, karın ağrısı, yüksek ateş ishal ve kanama gibi sonuçlarda ortaya koyabilmektedir. Bu belirtiler de yine teşhis aşamasında değerlendirilen hususlar arasında yer almaktadır.

Behçet hastalığı ile ilgili teşhis koyulurken temel olarak ilk bakılan semptomlardan bir tanesi de tekrarlayan ağız yaraları sorunu olmaktadır. Ağız yaraları saptandıktan sonra net olarak hastalığın ismi konulması için farklı birkaç tane daha net belirtinin saptanması da gerekmektedir. Yine özellikle gözler ve deri alt tabakaları da bu kapsam da detaylı olarak kontrol edilen bölgeler olabilmektedir.

Bu kronik ve zorlu hastalığın teşhisinde kullanılan yardımcı yöntemlerden bir tanesi de deri altına iğne sokulup gözlenmesi şeklinde yapılan Paterji testi olmaktadır. Bu test özellikle bağışıklık sistemine ve durumuna yönelik önemli işaret ve sonuçlar verebilmektedir. Genel olarak yapılan bütün araştırmalar sonucunda da hastalık bulguları kesinleşirse teşhis koyulabilmektedir.

Behçet Hastalığı Tedavi Yöntemleri

Behçet hastalığı tedavi yöntemleri de yine ortaya çıkan belirtilere göre farklı boyutlar kazanan bir tedavi yöntemler bütünü olabilmektedir. Kronik bir hastalık olması ve aynı anda farklı vücut organ ve dokularını etkilemesi yüzünden hastalıkta tek bir tedavi yöntemi olmamaktadır. Bunun yanında kişilerin bazı alışkanlıklar kazanması ise hastalık ataklarının azaltılması açısından önem taşıdığı belirtilmektedir.

Hastalığın tedavi sürecinde genel olarak anlık kullanılan ilaçlar ve yine sürekli olarak alınması gereken ilaçlar gibi yöntemlerde tercih edilmektedir.

[/bt_text][/bt_column][/bt_row][/bt_section][bt_section layout=”boxed” top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” skin=”inherit” full_screen=”no” vertical_align=”inherit” divider=”no” back_image=”” back_color=”” back_video=”” video_settings=”” parallax=”” parallax_offset=”” animation=”” animation_back=”” animation_impress=”” el_id=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][bt_row][bt_column width=”1/1″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

[/bt_text][/bt_column][/bt_row][/bt_section]

Previous PostNext Post

Dora Hospital Randevu Formu

Önemli Bilgilendirme

"Dora Sağlık rehberinde bulunan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Acil bir durumda en yakın sağlık birimine müracaat ediniz."
Index