Bebeklerde Kolik Nedir? » Belirtileri 2024
"Gülümseyin, buradasınız!"

Bebeklerde kolik rahatsızlığı sağlıklı bebeklerde dahi görüldüğü bilinen huzursuz olma ve sıklıkla ağlama semptomları olarak ifade edilmektedir. Bu durum hem bebek hem de ebeveynler açısından zor bir dönemi yaşatmakla birlikte hayli zor geçebilmektedir. Anlaşılamayan bu durum ancak gerekli olan hekim muayenesi sonucunda saptanmakta ve uygun tedavi şekli bulunma sonrasında rahatlanmaktadır. Özellikle kolik bebek şekli olarak ifade edilen bu durum ataklar şeklinde kendini göstermektedir.

Bu nedenle kriz anı oluşturan bu sorun özellikle 6 haftalık sonrasında ortaya çıkmaktadır. Gelişen ağlama krizlerinin hiçbir neden yokken ortaya çıkması halinde ev ortamında oluşan huzursuzluğun derecesine bağlı olarak durum daha da fazla artış gösterebilmektedir. Bebeklerde kolik rahatsızlığının altında yatan nedenler çok önemlidir. Bu bakımdan doğru saptanabilmesi için hekim kontrolleri zamanında yapılması gerekmektedir. Oluşan durum her şeyden kaynaklanabilmektedir. Bebekte gaz oluşması veya sancı halinden de kaynaklı oluşan bu durum farklı bir hastalığın habercisi de olabilmektedir.

Aşırı derece de ağlama krizlerinin oluşması nedeniyle anne ile bebek bağı zaman içinde körelebilmektedir. Bu nedenle çocuk ile ebeveyn arasındaki bağ bu konuda çok önemli bir role sahiptir. Bu bağı güçlendirme adına yapılan araştırmalar neticesinde uygulanılan bazı yöntemler bulunmaktadır. Özellikle ilk çocuk sahibi olma sonrasında tam anlamıyla bilinçlenmemiş ebeveynler açısından daha zor geçen bu dönem danışmanlık alarak önemli bir adım attırmaktadır.

Bebeklerde Kolik Nedir?

Bebeklerde kolik rahatsızlığına sebep olan etken faktör tam olarak bilinmemektedir. Aşırı derecede bebeğin huzursuz olmasıyla birlikte başlayan ağlama krizleri olarak adlandırılan bir durum olarak öne çıkmaktadır. Çeşitli nedenlerle oluşan bu durumun en önemli belirtisi atak halinde artış göstererek devam etmesidir. Araştırmalar sonucunda çok çeşitli durumlar öne çıkmış olsa da her seferinde farklı bir duruma bağlı olarak gelişebilen bu durum ebeveynler arasında da tartışmalara sebep olmaktadır. Özellikle bu evrelerin başlangıç zamanı bebeğin 6.cı haftasından sonra ortaya çıkmaktadır. Oluşan durum basit bir gaz sorunundan da kaynaklı olabilmektedir. Aynı zamanda bebeğin benimsenmesi doğru müdahale açısından çok uygun bir yöntem sayılmaktadır.

Bebeklerde kolik oluşumlarına yönelik bir dizi neden sıralanmış olsa da özellikle belirtilen durum aile içinde oluştuğu bilinen huzursuzluklardır. Aynı zamanda aşırı ya da yetersiz beslenme hali de bu duruma yönelik sorunları açığa çıkarmaktadır. Sindirim sisteminde oluşan sorunların yanı sıra gaz problemlerinden kaynaklı da olabilen bu durum bebeğin nöbet geçirerek ağlamasına sebep olabilmektedir. Bu nedenle gebelik dönemi boyunca doğru bilinçlendirme yapılması gereklidir. doğum anına kadar stabil ilerleyen durum doğum sonrasında da aynı şekilde devam ettirilmelidir. Bununla birlikte gebelik dönemindeki zararlı alışkanlıklar veya huzursuz ev ortamı da bu durumu oluşmasında bir çeşit sebep olarak nitelendirilmektedir. Kolik sorununun beraberinde bebeğin oluşturduğu önemli semptomlar arasında özellikle emzirme süresinin kısalması veya dengesiz bir emzirme hali de açığa çıkmaktadır. Bununla birlikte annede oluşan çaresizlik durumu çocuğa daha baskın bir şekilde direk olarak geçebilmektedir. Öfkeyle birlikte pekişen bu durum kontrol altına alınmadığı müddetçe psikolojik açıdan da ileriye dönük sorunlara yol açabilir.

Bebeklerde Kolik Nedenleri

Bebeklerde kolik oluşmasının nedenleri arasında pek çok farklı sebepler ortaya çıkmaktadır. Fakat tam anlamıyla belirgin bir nedeni bulunmamıştır. Ebeveynlerin belirttiği durumlar dâhilinde ve araştırmaların sonucunda ortaya çıkmış olan kolik nedenleri şu şekilde sıralanmaktadır.

  • Sindirim sisteminde yer alan bakterilerin sağlıklı olmaması veya dengesizleşmesi durumundan kaynaklı açığa çıkması
  • Yetersiz beslenmeden kaynaklı başlayan kolik
  • Aşırı beslenmeden dolayı oluştuğu bilinen kolik
  • Nadir şekilde ortaya çıkan geğirmeden kaynaklı durumlar
  • Gıdalara karşı var olan fakat tespit edilmemiş alerjiler
  • Çocukluk çağında oluştuğu bilinen migren
  • Aile ortamında huzursuzluk oluşmasından kaynaklı kolik olması
  • Kaygı ve stres nedenli oluşan kolik durumları

Yukarıda belirtilen nedenler genel olarak araştırılmış ve ortaya çıkarılmış nedenler olarak saptanmıştır. Bu bakımdan bebeklerde kolik nedenleri arasına daha birçok etken durumlar eklenebilmektedir.

Bebeklerde Kolik Belirtileri

Bebeklerde kolik belirtileri koyma açısından öncelikle bebeğin ağlama süresi tespit edilmesi gerekmektedir. Her bebek belirli dönemler arasında belli nedenlere bağlı olarak ağlayabilir. Normal bir durum olarak kabul görmüş hali haricinde bebeğin gün içinde 3 saat ve fazlası ağlaması olarak saptanan duruma kolik denilmektedir. Bu nedenle ağlama süresine göre kolik teşhisi konulur. Belirtisi ağlama krizi geçirmesi ve sürekli olarak huzursuz hissetmesi olarak yorumlanmaktadır. Ayrıca ağlama nedeni tam olarak bilinmemesine rağmen hiçbir sebep oluşmadan da başlayabilmektedir. Ağlaması kesilse dahi bebekte oluşan huzursuzluk hali devam etmektedir.

Gaz sorunlarına bağlı olarak ta ilerleme gösteren bu durum beraberinde gaz çıkarma sonrasında hafifleyebilmektedir. Bu nedenle özellikle gaz problemleri yaşayan bebeklerin nöbet geçirir şekilde uzun süreli ağlamaları yüzünden hastaneye başvurulduğu en sık yaşanan durumlar arasında yer almaktadır. Ağlama esnasında fazla hava yutmaya başlayan bebeğin daha fazla ağladığını açıklayan tıp uzmanları bu konuda ortak görüşe sahiptir. Ayrıca kolik anı başlayan bebekte farklı bir ağrı veya sancı olması da muhtemel bir durum oluğundan gerekli müdahalenin hızla yapılması gerekmektedir.

Bebeklerde Kolik Tanı Yöntemleri

Bebeklerde kolik tanı yöntemleri genellikle hekim ile ebeveyn arasında geçen tıbbi öyküsü ile anlaşılmaktadır. Gün içinde 3 saat ve daha fazlası ağlayan bir bebeğin kolik olduğu teşhisi belirtilen durum neticesinde konulabilmektedir. Ayrıca fiziksel muayene esnasında hekim tarafından yapılan tanı yöntemlerinde boy, kilo ve baş çevresi ölçülmektedir. Ayrıca çeşitli bölgelere temas ederek hareket ve davranış biçimini de ölçmüş olacaktır.

Bununla birlikte alerjisi olup olmadığını anlamak açısından kızarıklık veya iltihap oluşup oluşmadığına yönelik gerekli tetkikleri yapmaktadır. net bir şekilde tanı konulabilmesi açısında laboratuar testleri ve radyolojik testler sonrasında tanı konularak uygun tedavi şekline geçilmektedir.

Bebeklerde Kolik Tedavi Yöntemleri

Bebeklerde kolik tedavi yöntemleri arasında ilk olarak bebekte yaşanan semptomların hangi durumlarda veya zamanlarda ortaya çıktığı tespit edilmesi doğru olacaktır. Özellikle sebepsiz şekilde başlayan ağlamaların gece boyunca sürmesi kolik rahatsızlığının tanısı olarak düşünülmektedir. Fakat bu durum bebeğin ağlama esnasında istemsiz şekilde fazla hava yutmasından da kaynaklı olabilmektedir. Bu nedenle çocuk sahibi olmak isteyen veya bu duruma hazırlık hali içinde olan ebeveynlerin bu konularda bilinçlendirilmesi gerekmektedir.

Kendiliğinden de geçen bir rahatsızlık olmasından dolayı izlenecek yol çok önemlidir. Bu yol aynı zamanda bebek açısından da önemli bir tedavi metodu sayılmaktadır. Örneğin; bebeğin emzirilme sonrasında gaz çıkartılmadan yatırılması ağlama krizi oluşturmaktadır. Çünkü bu durum gaz oluşumuna sebebiyet vermektedir. Aynı şekilde sakin bir ses tonu ve bebekle kurulacak bağ çok önemli rol oynayacaktır.

Beraberinde bebeğin ılık suyla yıkanması ve sonrasında bebeğe yapılacak masaj kolik durumunu engelleyen en önemli tedavi şekillerinden biri sayılmaktadır. Bebeklerde kolik tedavisinde önemli rol oynadığı bilinen doğru beslenme şekli de bu duruma takviye olacaktır. Ayrıca belirli saatlerde açık hava gezintileri ve gün içi aktiviteleri de bebeğin belli bir düzene oturabilmesi açısında hem gerekli hem de kolik tedavisinde kullanılan yöntemler arasında yer almaktadır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Related Posts

Dora Hospital Randevu Formu

Önemli Bilgilendirme

"Dora Sağlık rehberinde bulunan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Acil bir durumda en yakın sağlık birimine müracaat ediniz."
Index