Bağırsaklara Hangi Bölüm Bakar? 📌 Bağırsak İçin Hangi Bölüme Gidilir? 2024
"Gülümseyin, buradasınız!"

Bağırsaklara Hangi Bölüm Bakar?

Bağrsaklara hangi bölüm bakar, bağırsak ile alakalı soruların yanıtları için içeriğimizi okuyabilirsiniz. Bağırsaklara hangi bölüm bakar sorusunun yanıtı makalemizde yer almaktadır.

Bağırsak, sindirim sisteminin alt kısmıdır. Mide çıkışı ile anüs arasında bulunan içi boş kaslı bir tüptür. Yediğimiz tüm yiyecekleri işler ve vücudun kullanabileceği hale getirir. Kalan posa ya da katı atıkları dışkı olarak atar. Bağırsak hareketleri dediğimizde çoğunlukla dışkılamayı kastederiz. Dolayısıyla bağırsak sorunları da çoğunlukla kalın bağırsaktaki işlev bozukluklarını ifade eder.

Bağırsak problemleri, bağırsağın işlevini yerine getirememesi ya da yapısal bir bozukluğunun olmasına bağlıdır. İşlevsel sorunlarda bağırsağın görünümü normaldir. Asıl sorun bağırsak hareketleriyle ilgilidir. Yapısal bağırsak hastalıkları ise bağırsağın çeşitli bölümlerinde olağan dışı bozulmalarla karakterizedir. Divertikülit, kolit, hemoroit, anal fissür, gibi hastalıklar bağırsak yapısındaki bozulmalardan kaynaklanır.

Bağırsakları hareketlerini etkileyen durumlar:

  • Bağırsak hareketlerini, bağırsak bölgesindeki kas ve sinir hasarları, beslenme alışkanlıkları, hareketsizlik ve yaş olumsuz etkileyebilir.
  • Örneğin sırt bölgesindeki sinirler ve kaslar devam eden bir hastalık veya tedavi nedeniyle hasar görürse, dışkıya çıkarken zorlanabilirsiniz.
  • Ayrıca bol miktarda taze meyve ve sebze ile lif oranı yüksek bir beslenme, dışkının hem kolaylıkla çıkarılabilir yumuşaklıkta hem de düzenli olmasına yardımcı olur. Bağırsakların düzgün çalışması için vücutta belirli bir miktarda sıvı da olmalıdır. Yeterli sıvı olmaması susuz kalmaya ve kabızlığa neden olabilir. Bu nedenle her gün yaklaşık 6-8 bardak su içmek önemlidir.
  • Düzenli egzersiz yapmak, bağırsakların düzgün çalışmasına yardımcı olur. Günlük yürüyüş yapamasanız da asansör yerine merdivenleri kullanabilir veya otobüsten bir veya iki durak erken inebilirsiniz.
  • Yaşlandıkça, diğer birçok vücut fonksiyonu gibi bağırsakların çalışma şekli de değişir. Bağırsak sorunlarına yaşlılarda daha sık rastlanır.
  • Bunların dışında, İnflamatuar bağırsak hastalığı, basur (hemoroid) ve enfeksiyonlar bağırsak hareketlerini etkileyebilir. Doğru tedavi ile doktorunuz genellikle bu durumların kontrol altına alınmasına yardımcı olabilir.

Normal Bağırsak Alışkanlığı Nedir?

Çoğumuz normal bağırsak hareketinin her gün tuvalete çıkmak olduğunu düşünürüz. Oysa bağırsak hareketinin sıklığı kişiden kişiye değişir. Bazı insanlar için günde birkaç kez dışkılamak normal iken, bazıları için normal olan haftada birkaç kez dışkılamaktır.

Aşağıdaki durumlarda genellikle bağırsak alışkanlığınızı normal olarak düşünebilirsiniz:

  • Eğer bağırsak hareketleriniz düzenli ise günde bir ya da haftada bir kaç kez, önemli olan düzenli olması
  • Devam eden kabızlık veya ishal semptomunuz yoksa
  • Zorlamadan veya müshil kullanmadan dışkılayabiliyorsanız

Bağırsak Bozukluklarının Yaygın Belirtileri Nelerdir?

Bağırsak bozukluğu belirtileri bozukluğun türüne ve kişiden kişiye değişebilir.

Ancak bazı semptomlar, hemen hemen tüm bağırsak bozukluğu türlerinde yaygın olarak görülür:

  • Karında rahatsızlık veya ağrı
  • Gaz ve karın şişkinliği
  • Mide bulantısı
  • İshal
  • Kabızlık
  • Kusma

Doktora Ne Zaman Gitmeliyim?

Bağırsak rahatsızlığınız olduğundan şüpheleniyorsanız, doktorunuzdan randevu alın. Belirtilerinizin nedenini teşhis etmeye yardımcı olabilir ve bir tedavi planı önerebilirler.
Dışkınızda kan fark ederseniz ve aynı zamanda ateşiniz de varsa en yakın acil servise başvurun..

Bağırsak Bozuklukları İçin Hangi Doktora Gitmeliyim?

Bağırsak sorunları günlük yaşamı ciddi olarak etkileyen sıkıntılı bir durumdur. Bu nedenle ihmal edilmemeli ve en yakın zamanda doktor kontrolünden geçirilmelidir. Bağırsaklar sindirim sisteminin önemli bir parçası olduğundan başvurulması gereken bölüm Gastroenteroloji bölümüdür. Gastroenteroloji bölümü olmaması halinde iç hastalıkları bölümüne başvurmalısınız. 50 yaş üzerindeyseniz herhangi bir şikayetiniz olmasa da kolon kanseri tarama testlerini yaptırmalı ve sonuçlarını takip etmelisiniz.

Bazı yaygın bağırsak bozuklukları

  • IBS, İrritabl Barsak Sendromu; hem ince hem de kalın bağırsakları etkiler. Günlük yaşama müdahale eden sorunlara neden olabilir. Araştırmacılara göre, dünya nüfusunun yüzde 11’ini etkiemektedir.
  • Crohn hastalığı, bir tür inflamatuar bağırsak hastalığıdır. Aynı zamanda vücudun kendi sağlıklı dokularına saldırdığı bir bağışıklık tepkisidir.. Bağırsaklar, ağız ve anüsdeki dokulara zarar verebilir.
  • Çölyak hastalığı, glutenin tetiklediği bağışıklık sistemi hastalığıdır. Gluten, buğday, çavdar ve arpa dahil olmak üzere belirli tahıllarda bulunan bir protein türüdür. Çölyak hastalığında gluten içeren gıdalar yendiğinde, bağışıklık sistemi ince bağırsağın iç zarına saldırarak yanıt verir.
  • Bağırsak tıkanıklığı, bağırsaklarınız tıkandığında oluşur. Sindirim sisteminin yiyecekleri işlemesini veya dışkıyı düzgün bir şekilde geçirmesini engelleyebilir.
  • Diğer tıbbi problemler de bu bağırsak bozukluklarına benzer semptomlara yol açabilir. Örneğin ülserler, enfeksiyonlar ve bağırsak kanseri benzer semptomlara neden olabilir. İhtiyacınız olan tedaviyi almanın anahtarı doğru teşhistir.

Bağırsak Bozuklukları Nasıl Teşhis Edilir?

Bağırsak bozukluğu şikayetleri ile gittiğinizde doktorunuz belirtilerinizin nedenini teşhis etme için çeşitli testler isteyebilirler.

IBS’yi teşhis etmek veya ekarte etmek için, bir dizi kriteri kullanarak semptomlarınızı değerlendirebilir. Size aşağıdaki soruları sorar ve en az ikisi ile birlikte karın ağrısı yaşıyorsanız,

IBS teşhisi koyabilirler:

  • Bağırsak hareketlerinizin sıklığında değişiklik var mı varsa nasıl?
  • Dışkınızın kıvamında değişiklikler var mı varsa nasıl?
  • Dışkılama sonrasında düzelen şikayetleriniz var mı varsa neler?

Doktorunuz Crohn hastalığı veya bağırsak tıkanıklığı olup olmadığını tespit etmek için görüntüleme testleri isteyebilir. Örneğin, sindirim sisteminizi incelemek için bilgisayarlı tomografi (BT) taramaları, manyetik rezonans görüntüleme (MRI) veya endoskopi isteyebilirler. Ayrıca kan testleri de isteyebilirler.

Çölyak hastalığı şüphesi varsa kan testleri ve ince bağırsağınızın biyopsisini isteyebilir. Biyopsi almak için üst endoskopi yapılır ve ince bağırsağınızdan bir doku örneği alınır ve analiz için bir laboratuvara gönderilir.

Doktorunuz ayrıca belirtilerinize neden olabilecek diğer durumları kontrol etmek için testler isteyebilir. Örneğin, enfeksiyon belirtilerini kontrol etmek için kan testleri veya dışkı örneği alabilirler.

Bağırsak Bozuklukları Nasıl Tedavi Edilir?

Bağırsak bozukluklarının tedavi planı teşhise bağlıdır. Doktorunuz yaşam tarzı değişiklikleri, ilaçlar, ameliyat veya diğer tedavilerden birini veya bir kombinasyonunu önerebilir.

Yaşam tarzı değişiklikleri

Doktorunuz, beslenmenizdeki değişiklikler de dahil olmak üzere bağırsak bozukluklarının tedavisine yardımcı olmak için yaşam tarzı değişiklikleri önerebilir.

Çölyak hastalığı için katı bir glutensiz diyet uygulamanız gerekecektir. Semptomlardan kaçınmak ve komplikasyon riskinizi azaltmak için arpa, çavdar veya buğday içeren herhangi bir şeyi, yemekten kaçınmalısınız.

IBS veya Crohn hastalığınız varsa, yiyecek seçimlerinizi ve semptomlarınızı takip etmeniz ve bir günlüğe kaydetmeniz gerekebilir.

Doktorunuz ayrıca diyetinizdeki lif miktarını artırmanız veya azaltmanız için sizi teşvik edebilir. Lif, bağırsaklarınızı sağlıklı tutmak için önemlidir. Ancak sık sık ishalden muzdaripseniz, bağırsak hareketleriniz normale dönene kadar lifi kesmeniz gerekebilir. Öte yandan, kabızlığı gidermek ve önlemek için ise lifi arttırmanız gerekebilir. Doktorunuz ayrıca egzersiz, uyku veya stres yönetimi alışkanlıklarınızda değişiklik önerebilir.

İlaçlar

Bağırsak sorunları, teşhise göre ishal önleyici, dışkı yumuşatıcılar veya müshil, depresyon ilaçları, ağrı kesiciler, immünoterapi ilaçları, kortikosteroidler veya antibiyotiklerle tedavi edilebilir.

Ameliyat

Doktorunuz, Crohn hastalığı veya bağırsak tıkanıklığının tedavisine yardımcı olmak için ameliyat önerebilir.

Crohn hastalığında yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaçlarla tedavi sağlanamamışsa hastalıklı veya hasarlı dokuyu çıkarmak için ameliyat önerilebilir.

Şiddetli bir bağırsak tıkanıklığı geliştirirseniz, bunu çıkarmak veya gidermek için de ameliyat gerekebilir.

Bir bağırsak bozukluğu teşhisi konulursa, kısa ve uzun vadeli görünümünüz, durumunuza ve vücudunuzun tedaviye ne kadar iyi yanıt verdiğine bağlı olacaktır.

Çoğu durumda, doktorunuzun önerdiği tedavi planını izleyerek semptomları kontrol edebilir ve komplikasyon riskinizi azaltabilirsiniz. Belirtileriniz düzelmezse veya zamanla kötüleşirse, doktorunuza başvurun. Tedavi stratejinizi ayarlamaları gerekebilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Related Posts

Dora Hospital Randevu Formu

Önemli Bilgilendirme

"Dora Sağlık rehberinde bulunan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Acil bir durumda en yakın sağlık birimine müracaat ediniz."
Index