Bağırsak Hastalıklarına Hangi Bölüm Bakar? » 2024
"Gülümseyin, buradasınız!"

[bt_section layout=”boxed” top_spaced=”topExtraSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” skin=”inherit” full_screen=”no” vertical_align=”inherit” divider=”no” back_image=”” back_color=”” back_video=”” video_settings=”” parallax=”” parallax_offset=”” animation=”” animation_back=”” animation_impress=”” el_id=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][bt_row][bt_column width=”1/1″ align=”center” vertical_align=”inherit” border=”no_border” cell_padding=”default” animation=”no_animation” text_indent=”no_text_indent” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” inner_background_color=”” background_image=”” el_class=”” el_style=””][bt_text]

Bağırsak Hastalıkları Hangi Bölüm Bakar?

[/bt_text][/bt_column][/bt_row][/bt_section][bt_section layout=”boxed” top_spaced=”topSemiSpaced” bottom_spaced=”bottomSmallSpaced” skin=”inherit” full_screen=”no” vertical_align=”inherit” divider=”no” back_image=”” back_color=”” back_video=”” video_settings=”” parallax=”” parallax_offset=”” animation=”” animation_back=”” animation_impress=”” el_id=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][bt_row][bt_column width=”1/2″ align=”center” vertical_align=”inherit” border=”no_border” cell_padding=”default” animation=”no_animation” text_indent=”no_text_indent” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” inner_background_color=”” background_image=”” el_class=”” el_style=””][bt_image image=”14405″ caption_text=”Bağırsak Hastalıkları” size=”” shape=”square” url=”” target=”_self” hover_type=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_image][/bt_column][bt_column width=”1/2″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Bağırsak hastalıklarına bakan bölümler; Genel cerrahi ve gastroenteroloji poliklinikleridir.

  • Bağırsaklarında herhangi bir hastalık olduğunu düşünen ve bağırsak hastalıklarının belirtileriyle karşılaşan kişiler, ilk olarak genel cerrahi bölümünden randevu almalı ve uzman kontrolünden geçmelidir.
  • Genel cerrahi uzmanlarının yapacakları muayeneler sonucunda bağırsaklarda herhangi bir problemle karşılaşılırsa, hastalar gastroenteroloji bölümlerine sevk edilecektir.
  • Bağırsak hastalıklarının türü ve evreleri tespit edildikten sonra, hastalık için tedavi süreci başlatılacaktır.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][/bt_column][/bt_row][/bt_section][bt_section layout=”boxed” top_spaced=”not-spaced” bottom_spaced=”not-spaced” skin=”inherit” full_screen=”no” vertical_align=”inherit” divider=”no” back_image=”” back_color=”” back_video=”” video_settings=”” parallax=”” parallax_offset=”” animation=”” animation_back=”” animation_impress=”” el_id=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][bt_row][bt_column width=”2/3″][bt_text]

Bağırsak Hastalıkları Nasıl Teşhis Edilir?

Bağırsak hastalıklarının muayenesi, hastaların şikayetlerine göre değişmektedir.

Bağırsaklarda meydana gelen belirtiler, uzmanlar tarafından detaylıca incelenmekte ve hastaların sağlık geçmişi analiz edilmektedir. Bağırsak şikayetiyle uzmana başvuran hastalar, ilk olarak elle muayene edilecektir.

Karın bölgesine baskı uygulanması, makat ve çevresinin muayene edilmesi sonucunda, bağırsak şikayetlerinin iç ya da dış sebeplerden ötürü oluştuğu hakkında kanaate varılacaktır.

Uzmanların ilk teşhisinin ardından, olası ihtimaller değerlendirilir ve hastalığın tespiti için gerekli testler uygulanır. Kan testi, ultrason, MR ve kolonoskopik muayenelerin ardından, bağırsak hastalıkları hakkında kesin bilgiye varılacaktır.

Kolonoskopik muayene esnasında, hastaların makat bölgesinden içeri kamera yerleştirilmektedir.

Bağırsakların tamamını gezecek düzeydeki bu kamera sayesinde, bağırsakların iç kısmında bulunan tüm hastalık ve problemler görüntülenebilir.

Bağırsak içinde polipler gelişmişse, kolonoskopi esnasında tüm polipler yakılacaktır.

Kolonoskopi uygulaması esnasında, hastalara lokal anestezi ya da sakinleştirici verilmektedir.

[/bt_text][/bt_column][bt_column width=”1/3″ align=”center” vertical_align=”inherit” border=”no_border” cell_padding=”default” animation=”no_animation” text_indent=”no_text_indent” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” inner_background_color=”” background_image=”” el_class=”” el_style=””][bt_text]

Bağırsak Hastalıkları Bilgi Formu

[/bt_text][bt_text]

Error: Contact form not found.

[/bt_text][/bt_column][/bt_row][/bt_section][bt_section layout=”boxed” top_spaced=”topExtraSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” skin=”inherit” full_screen=”no” vertical_align=”inherit” divider=”no” back_image=”” back_color=”” back_video=”” video_settings=”” parallax=”” parallax_offset=”” animation=”” animation_back=”” animation_impress=”” el_id=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][bt_row][bt_column width=”1/1″][bt_text]

Bağırsak Hastalıklarının Türleri Nelerdir?

Bağırsak hastalığı çeşitleri ve bu hastalıkların özellikleri, aşağıda detaylı şekilde ele alınmıştır:

  • Bağırsak Apsesi: Bağırsakların iç kısmında gelişen bağırsak apsesi, kolitler ya da tüberküloz ve entomoeba gibi enbfeksiyonlara bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Acilen müdahale edilmesi gereken bağırsak hastalıklarından bir tanesidir. Kan testi, elle muayene, MR, ultrasonografi ve karın grafi gibi testler sonucunda, bağırsak apsesi olup olmadığı anlaşılmaktadır.
  • Bağırsak Fistülü: Anal bölgede ve kalın bağırsağın son kısmında meydana gelen fistül, bağırsakta meydana gelen iltihabi hastalıklar, sürekli ilaç kullanımı ve dışkılama bozukluklarına bağlı olarak gelişmektedir. Bağırsak fistülünün tedavisi için iltihabı önleyen ilaçlar kullanılmaktadır.
  • Anüs Rektum Ülseri: Kalın bağırsak ve anüsün bitim yerlerinde görülen anüs rektum ülseri, dışkılama bozuklukları, sürekli ilaç kullanımı ve bağırsaklarda gelişen iltihaplar sebebiyle ortaya çıkmaktadır. Bağırsak ülserinin teşhis edilmesi için elle muayene ve endoskopik muayeneler kullanılmaktadır.
  • Çölyak Hastalığı: Bağırsaklarda meydana gelen emilim bozukluğu sebebiyle, kişiler çölyak hastası olmaktadır. Çocukluk dönemlerinde ve 30-40 yaşlarından sonra ortaya çıkan çölyak hastalığı, kişilerin glütensiz beslenmesini zorunlu kılmaktadır. Glüten içerikli besinleri tüketen kişiler, 2 saat içerisinde ishal, şişkinlik, karın ağrısı ve halsizlik gibi sorunlarla karşılaşmaktadır. Bahsi geçen belirtilerle karşılaşan kişiler, derhal uzmana başvurmalıdır.
  • Kabızlık: Hazımsızlık olarak da bilinen kabızlık problemi, dışkının normalden daha kuru ve sert olmasına yol açmaktadır. Hazımsızlık sorunu yaşayan hastalar, haftada 2-3 defa tuvalete gitmektedir. Bağırsak hareketlerinin yavaşlaması ve sürekli kuru besinlerin tüketimiyle ortaya çıkan kabızlık sorunu, kronik olarak devam ettiğinde farklı hastalıklara yol açmaktadır.
  • İshal: Sulu ve tazyikli dışkılamaya sebep olan bağırsak hastalığıdır. Bulaşıcı olarak ortaya çıkabilen ishal problemi, beslenme şekli sebebiyle de görülmektedir. Hormon bozuklukları, bağırsak parazitleri, gıdaların bağırsakta emilim problemi ve gıdaların sindirilememesi gibi sorunlarla ortaya çıkan ishal, kronik ya da akut şekilde tekrarlanabilir. İshal sorununun kaynağını anlamak için dışkı testi alınmaktadır.
  • Hemoroit: Her iki kişiden birinde görülen hemoroit, halk arasında basur olarak adlandırılmaktadır. Bağırsağın çok kasılması ve dışkılama sırasında bölgenin zorlanması sonucu, makatın iç kısmında polipler gelişmektedir. Bölgenin kanamasına ve zorlanmasına sebep olan hemoroit, ilk evrede ayakta tedavi edilmektedir. Hemoroidin ilerlemesi durumunda, kişiler ameliyata alınmak zorundadır.
  • Kolon Kanseri: Kalın bağırsağın bitimi ve anüsün başlangıcında gelişen zararlı hücreler, çoğalarak kolon kanserine dönüşmektedir. Bağırsağın sağ ve sol bölümlerinde ortaya çıkan kolon kanseri, ultrason ve kolonoskopi sonucunda teşhis edilir. Erken evrede teşhis edilen kolon kanseri, kemoterapi ve ameliyat sonucu kontrol altına alınmaktadır. İleri evrede teşhis edilen kolon kanserinde, bağırsağın bir bölümü kesilmekte ve kalan bölüm dışarı çıkarılmaktadır. Kolon kanserinin eren evrede teşhis edilmesi, hayati, öneme sahiptir.

Bağırsak Hastalıklarının Tedavisi Ameliyat Mıdır?

Bağırsak sorunlarının tedavi sürecinde, hastalığın tanısına göre planlama yapılmaktadır. Bağırsaklarda gelişen hastalıklar, birbirinden farklı nedenlere bağlı olmakta ve her hastalık için farklı tedavi yöntemleri kullanılmaktadır. İleri evre bağırsak hastalıkları için tek çözüm ameliyat uygulamasıdır. Başlangıç seviyesindeki bağırsak problemlerinin tedavisinde, antibiyotik ve benzeri ilaçlar kullanılabilir. Hastalıklar için yeterli test ve inceleme yapıldıktan sonra, uzmanların belirleyeceği tedavi yöntemleri uygulanacaktır. Bağırsak hastalıklarının tedavisi için ilk hedef, oluşan belirtilerin ortadan kalkmasıdır. İshal ve kabızlık gibi sorunlar, beslenme şekline yönelik tedavilerle kontrol altına alınmaktadır. Kanser, polip, ülser ve buna bağlı oluşan derin hastalıklar, ilk evrede ameliyatsız tedaviye tabi tutulmaktadır. Tedavi sonrası yanıt alınamadığında, hastalara cerrahi müdahale uygulanır.

Hemoroit Nedir, Nasıl Anlaşılır?

Hemoroit oluşumu, bağırsakla makatın birleşim yerinde meydana gelmektedir. Makat ve çevresinde gelişen varis benzeri şişlikler, kişilerin günlük yaşamını etkilemektedir. Dışkılama esnasında acı ve kanamaya sebep olan hemoroit problemi, hastaların günlük hayattaki hareketlerini ve oturuşlarını kısıtlamaktadır. Yetişkinlerin büyük bir kısmında ortaya çıkan hemoroit sorunu, ilk evrede ayakta tedavi edilmektedir. Basurun ilerlemesi ve günlük hayatın zorlaşması durumunda, dikişsiz ameliyatlarla basur kontrol altına alınmaktadır.

Hemoroit oluşumunun belirtileri, çoğu hastada görülmese de genel olarak ortaya çıkan bulular şunlardır:

  • Makat ve çevresinde oluşan şişlikler,
  • Anüs ve çevresinin şiddetli şekilde kaşınması ve acıması,
  • Anüs çevresinde ortaya çıkan yumru şeklinde bezeler,
  • Otururken ve tuvaleti yaparken ortaya çıkan ağrılar,
  • Dışkılama esnasında makatta kanama oluşması,
  • Dışkıda çizgi şeklinde kan görülmesi.

Yaşam tarzında değişiklik yapılması, beslenme düzeninin oluşturulması ve uzmanların uygulayacağı tedavi sürecine dikkat edilmesi durumunda, hemoroit problemi ortadan kalkacaktır.

Anal Fissür Nedir, Özellikleri ve Belirtileri Nelerdir?

Fissür oluşumu, hemoroitle oldukça benzeyen belirtilerle kendisini göstermektedir. Hamilelikte, doğum esnasında ya da kabızlık sebebiyle bağırsakların çok kasılması sonucunda, makat ve çevresinde çatlamalar meydana gelmektedir. Tıpkı hemoroit gibi oturmayı ve hareket etmeyi zorlaştıran fissür, hastaların yaşam biçimini düzenlemesiyle birlikte ortadan kalkacaktır. Tuvalette çok fazla beklenmesi, bizlerin yukarı kırılarak oturulması, sürekli kabızlık yaşanması, tuvalette makatın çok kasılması, doğum esnasında fazla ıkınma, obezite, sigara ve alkol kullanımı gibi etkenlerin yanında, düzensiz beslenme sonucunda da hastalarda fissür görülmektedir. Makat çevresinde gelişen şişlikler, ağrılar ve kanamalar, fissürün başlıca belirtileri arasında yer almaktadır.

Kolon Kanseri Nedir, Nasıl Gelişir?

Bağırsak kanseri olarak da bilinen kolon kanseri, her 20 kişiden birinde ortaya çıkmaktadır. Kalın bağırsağın bitimi ve anüsün başlangıcı olan yerde gelişen kolon kanseri, genetik faktörlere ya da yaşam tarzına bağlı olarak gelişebilir. Bağırsak içinde meydana gelen poliplerin, zararlı hücrelerle çoğalması durumunda kanser oluşumu gözlemlenmektedir. Poliplerin zaman içerisinde tümöre dönüşmesi, hastaların yaşamını tehlikeye sokacaktır. Bağırsaklarda doluluk hissi, dışkılamada zorlanma, dışkılama esnasında ağrı ve kanama görülmesi, kolon kanserinin başlıca belirtileri arasındadır. Sol bağırsakta gelişen kolon kanseri sebebiyle, dışkının yapısı incelmektedir.

Basur, Bacak Ağrısı, Diz Protezi Ameliyatı, Meme Küçültme

[/bt_text][/bt_column][/bt_row][/bt_section][bt_section layout=”boxed” top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” skin=”inherit” full_screen=”no” vertical_align=”inherit” divider=”no” back_image=”” back_color=”” back_video=”” video_settings=”” parallax=”” parallax_offset=”” animation=”” animation_back=”” animation_impress=”” el_id=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][bt_row][bt_column width=”1/1″][bt_text]

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

[/bt_text][/bt_column][/bt_row][/bt_section]

Dora Hospital Randevu Formu

Önemli Bilgilendirme

"Dora Sağlık rehberinde bulunan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Acil bir durumda en yakın sağlık birimine müracaat ediniz."
Index