

Aşil tendiniti, topuğunuzun arka kısmına bacak kaslarının yapıştığı kirişte denen, liflerinde çok kullanmaya, travmaya veya basınca bağlı gelişen enflamasyondur. Orta yaş grubu haftada 1 2 defa halı saha veya tenis oynayanlarda, koşu ritimlerini ani artıran koşucularda veya topuğun arka kısmından ayakkabı vurmasında oluşabilir.
Hafif başlar giderek artar, yokuş tırmanırken veya spor sonrası şiddetlenir.
Topuğun arka kısmında, kızarma, gerginlik, hassasiyet, özellikle sabahları sertlik hissedilir, hareketlenince biraz hafifler.
Yürüyüşü aksatacak derecede veya ağrı şiddetliyse bir uzmana görünmelidir. Kopmuş olma ihtimali bile mevcuttur. Aşil tendiniti erkeklerde fazladır. Soğuk havalarda daha fazla olur. Sedef hastaları veya tansiyon hastalarında daha çok görülür. Tendonu zayıflatıp kopmasına yol açabilir.
Dora Sağlık Bilgi Formu
Aşil tendinitini önlemek için ne yapabilirim?
Spor yapılacaksa ısınmadan başlamamalı,aktiviteler yavaş yavaş artırılmalıdır.Tendona aşırı yük veren dağ koşusu gibi aktivitelerden uzak durulmalı,eğer spor esnasında ağrı hissedilirse durup dinlenilmeli,ayakkbı seçiminde çok dikkatli olunmalı,aşil tendonunu güzel tamponize eden ve ark destekli ayakkabılar tercih edilmeli,asla sıkmamalıdır.
Her sabah bacak kasları ve aşil tendona germe egzersizleri için zaman ayırmalı,hele rekabetli bir spor sonrasında mutlaka yapılmalıdır.Atlama,koşma,zıplama gibi aktiviteler gibi yerçekimine karşı yapılan sporlar yerine yüzme,bisiklet gibi aşil tendona daha az yük veren aktiviteler tercih edilmelidir.
Aşil tendiniti tedavisinde neler var?
Öncelikle doktorunuz grafiler,usg,mr gibi görüntüleme yöntemleriyle aşil tendinitini ,topuk ağrısı yapan diğer sebeplerden ayırmalı, kesin tanıya gidilmelidir.
Tedavisinde nonsteroidler enflamasyonu ve ağrıyı geçirici ilaçlar yanında fizik tedavi, germe egzersizleri, soğuk uygulama, istirahat, topuk yükseltici ortezler kullanılır. Aylarca fizik tedavi, ilaçlar ve ortezler sonrası hala düzelmedi veya tendon koptuysa cerrahi tedavi düşünülür.