Apandisit Belirtileri Nelerdir? » Tedavi Yöntemleri 2024
"Gülümseyin, buradasınız!"

Apandisit vücutta var olan ince bir keseden ibarettir. Ortalama olarak 9cm uzunluğu olan apandisit genel olarak tıp dilinde apendiks olarak tanımlanmaktadır. Sindirim sisteminin parçası olarak bilinen apandisit kör çıkışlı olup aynı zamanda kalın bağırsağa bağlı olan bir kese olarak tarif edilmektedir.

Çocuklarda daha büyük olduğu bilinen kesenin büyümeye başlaması ile birlikte kısaldığı bilinmektedir. Bu nedenle ortalama büyüklüğü 9cm ile 30 cm arasında değişiklik göstermektedir. Apandisit görevi genel açıdan bireyin hastalık dönemlerinde sığınak görevi gören alan olarak bilinmektedir. Sindirim florası yapabilmesi sayesinde hastalıklara karşı koruma kalkanı oluşturduğu da bilinen yönlerindendir. Apandisit rahatsızlığına yönelik apendiks alımı yaşandığı zaman bireye herhangi bir zararı henüz tespit edilmemiştir. Aynı zamanda faydalı olduğu kısımda her insanda değişken bir rol oynayabilmektedir.

Apandisit genel anlamda bağışıklık sistemine önemli katkı sağlayan organ niteliğinde olduğu bilinmektedir. Fakat işlevi genel açıdan tam olarak bilinmemektedir. Apandisit ile ilgili rahatsızlık oluştuğu zaman alınmasında da sakınca görülmemektedir. Çünkü kişiye faydası veya zararı saptanmış bir özelliği tam olarak bulunmamaktadır. Genel tabiri ise apendiks oluşması sonrasında ortaya çıkan apandisit durumu olarak bilinmektedir.

Apandisit rahatsızlığına yönelik pek çok durum öne çıkmasına rağmen tam olarak hangi durumun sebep olduğu da bilinmemektedir. İnce bağırsak ile kalın bağırsağın birleşme dokusu olarak tarif edilen apandisit rahatsızlığı dokunun iltihaplanması sonucu ani gelişen bir durum olarak bilinmektedir. Bu nedenle apandisit ile ilgili sorunun acilen çözülmesi tıbbi açıdan çok önemli rol oynamaktadır. Aksi halde ciddi ve hayati tehlike oluşturabilecek boyutta olduğu bilinmektedir.

Apandisit Nedir?

Apandisit ince ve kalın bağırsağın birleşme noktasından doku şeklinde olan bir kesenin iltihaplanması hali olarak tarif edilmektedir. Ortalama 30 ile 9 cm arasında değişkenlik gösteren apendiks çocuklarda daha uzun olmasına rağmen yetişkin bireylerde daha kısa boydadır.

Oluşan duruma yönelik hangi sorunun yol açtığı henüz bilinmemektedir. Gövdenin sağ alt tarafında yer alan apendiks iltihaplandığı vakit kişiye sıkıntı oluşturmaya başlamaktadır. Ani şekilde gelişen bu durum genel açıdan erken teşhis edilmesi gereken önemli bir konu olarak bilinmektedir. Tıbbi açıdan acil bir durum olarak nitelendirilen apandisit hızla ameliyat işlemini öne çıkarmaktadır.

Apandisit genel bakımdan yetişkin bireylerde oluşabilen bir durum olarak bilinmektedir. 2 yaş altı çocuklarda görülmeyen durumun izahı tam olarak yapılamamaktadır. Çünkü apendiks boyu bebeklerde yeni gelişmeye başlamış bir organ yapısı olarak nitelendirilmektedir.

Çocukluk çağında ise apendiks boyu oldukça uzun yapıdadır. Vücuttaki işlevi tam olarak bilinmemesine rağmen bağışıklık sistemine yönelik katkı sağladığı düşünülen apendiksin hastalık zamanında önemli bir kalkan görevi gördüğü düşünülmektedir. Fakat kör çıkışlı kesenin iltihaplanmasıyla birlikte alınması gerektiği durum esnasında kişiye verdiği bir zarar gözlemlenmemektedir. Bu yüzden işlevi ve yararı hakkında net bir tabir bulunmamaktadır.

Apandisit Nedenleri

Apandisit nedenleri arasında bazı hastalıkların öne çıkmasına rağmen oluşum nedeni tam olarak bilinmemektedir. Fakat bu rahatsızlığı tetikleyebilecek durumlar bulunduğu bilinmektedir. Ayrıca apandisit oluşumu bazı hastalık türleri ile benzer belirtiler göstermektedir. Bu yüzden doğru teşhis açısından mutlaka hekim tarafından muayene edilmesi gereken acil bir durum olarak yorumlanmaktadır.

Apandisit rahatsızlığına herhangi bir üst solunum yolu enfeksiyonu veya alakasız şekilde gelişen kabızlık sorunu da yol açabilmektedir. Bağırsak duvarında yer alan lenf düğümünün şişmesi nedeniyle apendiks girişi kapanmaya başlamaktadır. Bu nedenle oluşan apandisit sorununa yönelik kör çıkışlı bir kese şeklinde tarif yapılmaktadır. Bu kesenin iltihaplanması durumu halinde karın bölgesinde şişlik oluşmaya başlamaktadır. Apandisit oluşumu ile birbirine benzeyen hastalık çeşitleri ise şu şekilde sıralanmaktadır.

  • Pelvik enfeksiyon türü
  • Mesane rahatsızlıkları
  • Kabızlık
  • İdrar enfeksiyonları
  • Gastroenterit sorunu
  • Crohn hastalığı
  • Huzursuz bağırsak sendromu
  • Pelvik inflamatuar hastalık (Kadınlarda görülen benzer bir durum olarak değerlendirilmektedir.)
  • Adet döneminde oluşan şişlik ve ağrı hali
  • Ektopik gebelik oluşması

Apandisit rahatsızlığına yönelik yukarıda belirtilen hastalıklar oluşan iltihap halinde benzer durumlar yaşatmaktadır. Şişlik, ağrı veya gaz sancısı şeklinde gelişen belirtiler apandisit rahatsızlığında da aynı şekilde gözlemlendiği için bu hastalıkların listesi apandisit sorununda belirtilmektedir.

Apandisit Belirtileri

Apandisit belirtileri bazı hastalık türleri ile aynı belirtileri gösterebilen bir rahatsızlık türü olarak bilinmektedir. Bu nedenle karıştırılmaması ve doğru teşhis edilebilmesi açısından pelvik inceleme ve laparoskopi yapılması gerekmektedir. Rahatsızlığın oluşması halinde ortaya çıkan belirtiler şu şekilde sıralanmaktadır.

  • Gödenin sağ alt tarafındaki karın bölgesinde aniden başlayan ağrı veya sancı oluşturması
  • Mide bulantısı ile birlikte gelişen kusma hali
  • İştah kaybı oluşturması
  • Kabızlık ya da tam tersi ishal yapması
  • Karında gözlemlenen belirgin bir şişlik hali oluşturması

Apandisit ile ilgili semptomlar genel açıdan bazı hastalık türlerinde de görülmesi bakımından inceleme gerektiren bir durum olarak bilinmektedir. Özellikle kadınların Ektopik gebelik esnasında veya adet dönemlerinde oluşan benzer sancı hali kısmi şekilde karıştırılmaktadır. Bu yüzden laparoskopik inceleme yapılması doğru teşhis açısından önemli rol oynamaktadır. Belirtilerin dikkate alınması halinde acil şekilde tıbbi müdahale gerektiren bir durum olarak bilinmektedir. Bu yüzden hiçbir şekilde beklemeden en yakın sağlık kuruluşuna gitmeniz önerilmektedir.

Apandisit Tanı Yöntemleri

Apandisit tanı yöntemleri genel olarak çocuklar ve yetişkin bireyler olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Çocuklarda fiziki muayene ile teşhis edilebilen durum yetişkin bireylerde bazı incelemeler gerektirmektedir. Ultrason, BT, laparoskopik inceleme yapılması sonrasında doğru tanı yapılabilmektedir. Oluşan şikayetleri baz alarak gerekli tanı yöntemleri hekim kararı sonucu uygulanmaktadır. Fakat aciliyet gerektiren veya çok belli edici durumlarda uzman bir hekim oluşan sorunu hızlı bir şekilde anlayabilmektedir. Oluşan rahatsızlığın anlaşılma sonrasında hızlı bir tıbbi tedavi başlatılmaktadır.

Apandisit Tedavi Yöntemleri

Apandisit tedavi yöntemlerinde öne çıkan iki durumdan ilki cerrahi operasyon ile oluşan kese iltihabının çıkarılması olarak bilinmektedir. Bununla birlikte apendiks çıkarılması açısından açık cerrahi yöntemlerden biri uygulanabilmektedir. Bu işlemler laparoskopik ve ameliyat şeklinde bilinmektedir. Hızlı iyileşme açısından kapalı cerrahi yöntemler önemli role sahiptir. Bu yüzden açık ameliyatlar çok fazla tercih edilmemektedir.

Apendisit çıkarılmasında karın içine laparoskopik alet olarak bilinen kameralı cihaz yerleştirilmektedir. Böylece ameliyatı yapan cerrah tarafından oluşan durum net bir şekilde görüntülenebilmektedir. Cerrahi işlemin uygulanıp apendiksin çıkarılması ardından iç kesime emilebilen dikiş atılmaktadır. Ortalama 10 gün içinde iyileşmeye başlayan kişinin yaşadığı ağrı ve şişkinlik hali doğrudan yok olmaktadır. Açık ameliyat şeklinde ise karın kısmının sağ tarafından büyük bir kesik açılmaktadır.

Karın içine ulaşan cerrah apendiksi çıkartma sonrasında emilemeyen dikiş atılmaktadır. Emilemeyen dikiş atılması sebebiyle ameliyatı yapılan kişinin bir sonraki cerrahi müdahalesinde dikişleri alındığı bilinmektedir. Genel bakımdan her iki ameliyat türünde de aynı işlem yapıldığı bilinmektedir. Fakat cerrahi işlemin mümkün olmadığı durumlarda ise damar yolu açılarak kişiye antibiyotik ilaç verilmektedir. Hekim tarafından risk gözeten durumların oluşması halinde rahatsızlığı yaşayan kişinin takip edilmesi önemli rol oynamaktadır.

Çocuklarda uygulanılan tedavi yöntemi ise açık ameliyat ya da laparoskopik yöntem olarak bilinmektedir. Erken teşhis edilen durumlarda daha hızlı çözülebilen bir konu olarak bilinmesine rağmen gecikme yaşanmış kişilerde uygulanan tedavi yöntemi daha uzun sürmektedir.

Diyafram Bozuklukları, Gaz – Dışkı Tutamama (Anal İnkontinens), hemoroid (basur), İltihabi Bağırsak Hastalıkları (Crohn Hastalığı Ve Ülseratif Kolit), Kalın bağırsak kanseri

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Related Posts

Dora Hospital Randevu Formu

Önemli Bilgilendirme

"Dora Sağlık rehberinde bulunan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Acil bir durumda en yakın sağlık birimine müracaat ediniz."
Index