Anoreksiya Nervoza Nedir? » Belirtileri Nelerdir? 2024
"Gülümseyin, buradasınız!"

Anoreksiya Nervoza temel olarak yeme bozukluğuna bağlı olarak ortaya çıkan aşırı kilo kaybı ile tanımlanabilen hem beslenme bozukluğu hem de psikolojik kökenli bir hastalık olarak tanımlanmaktadır. Bu hastalığın en önemli etkisi ise kişilerin hızlı ve aşırı derecede kaybettikleri kiloları olmaktadır.

Bu bağlamda hastalığın ilerleyen boyutlarında yaşanan hızlı ve dengesiz kilo kayıplarına bağlı olarak insanlar hayati tehlikeleri olabilecek ölçülerde olumsuz sorun ve sonuçlarla karşı karşıya gelebilmektedirler. Bu hastalık psikolojik temelli hastalıklar arasında kabul edilmekte ve özellikle toplum içinde belli bir yaş aralığındaki genç kızlarda çok daha fazla görülebilmektedir. Anoreksiya rahatsızlığı beraberinde getirdiği farklı psikolojik etkiler ile de bireyler açısından ciddi sağlık sorunları oluşturabilmektedir.

Genel Tanıtım

Anoreksiya Nervoza rahatsızlığı  kişilerin kilo durumlarını kontrol edememeleri sonucuyla meydana gelen farklı semptomları ve farklı etkileri de olabilen bir rahatsızlıktır. Bununla beraber psikolojik temeli olan bu hastalıkta insanlar kilo almaktan ve temel olarak vücut şekillerinin bozulmasından büyük ölçülerde endişe ve kaygılar endişeler duyabilmektedirler.

Bu endişelerin sonucu olarak ise kişiler yemek yememe, yedikleri yemekleri çıkarma yöntemleri gibi son derece sağlıksız olan yöntemleri de tercih edebilmektedirler. Bu hastalıkta temel olarak en büyük sorunlardan biri ise kişilerin kilo ile olan takıntıları olmaktadır, bu bağlamda vücudun normal şekli ile kilo ile bağlantısını kuran bireyler vücut şekillerini belirli bir oranda tutmak için yemek yememe davranışları sergileyebilmektedirler.

Anoreksiya Nervoza rahatsızlığını yaşayan kişiler yemek yeme oranlarını, yedikleri toplam miktarları ve yemek yeme sıklıklarını minimum seviyelere kadar çekebilmektedirler. Vücudun temel işleyiş ve hareketlerine devam edebilmesi için ihtiyaç duyduğu enerji kaynakları yemek yemenin azalmasıyla birlikte minimum noktalara kadar çekilmektedir.

Bu da vücudun normal insanlara göre çok daha güçsüz, bağışıklık sisteminin ise son derece yetersiz hallere ve şekillere girebilmesine neden olmaktadır. Hastalar arasında özellikle ergenlik yaşındaki kız bireylerde daha ciddi etkileri olabilen bu hastalıkta insanlar yemek yememek ile birlikte yedikleri az miktardaki yemekleri de kusma yolunu tercih edebilmektedirler. Beraberinde kronik bir hal alabilen bu yeme bozuklukları ise hastalığın seviyesini yükseltebilmektedir.

Anoreksiya Nervoza Nedenleri

Anoreksiya Nervoza hastalığına temel olarak neden teşkil eden ya da bu hastalığın ortaya çıkmasına etken olan unsurlar ise net olarak ortaya konulamamaktadır. Bu bağlamda yapılan araştırmalar sonucunda uzmanların vardığı bir takım noktalar ve bulunan bazı sebeplerde bulunmaktadır.

Özellikle bu hastalığın oluşması için psikolojik faktörler, çevresel ve toplumsal nedenler ve aynı zamanda biyolojik ve fiziksel etmenlerin bir araya gelmesi ve bu birlikteliğin hastalığa neden olabilecek etkinlikleri ortaya çıkarması gerçeği üzerinde de durulmaktadır.  Yine bu hastalığın risk grupları arasındaki farklılık göstergelerine bakılarak ise hastalığın bazı genetik ya da kalıtsal faktörlere bağlı olarak da ortaya çıkıp, kişileri etkisi altına alabildiği görüşü de kabul görmektedir.

Anoreksiya Nervoza hastalığı genel olarak kişilerin çok katı, hatta tam anlamıyla sağlıksız diyet şekillerini uyguladıkları ve beraberinde yeme ve içme eylemlerini son derece sınırladıkları bir hastalık olarak da ifade edilmektedir. Hastalığa sahip ya da bu hastalığı taşıyan kişilerin beraberinde farklı psikolojik sorunları ya da fiziksel problemleri de yaşayabilme olasılıkları son derece yüksek olabilmektedir.

Özellikle kontrol altına alınamayan Anoreksiya rahatsızlıklarında kişiler ilerleyen zamanlarda hastalığın vücut organ ve doku üzerinde yarattığı etkilere bağlı olarak ciddi manada hayati tehlikelerle karşı karşıya gelebilmektedirler. Bu yüzden bu hastalığa sahip bireylerin özellikle çevresi ve ailelerinin olaya müdahil olmaları ve en hızlı ve etkin şekilde uzman sağlık kurumlarına başvurmaları önem arz eden konuların başlarında yer almaktadır.

Belirtiler

Anoreksiya Nervoza rahatsızlığının çoğu belirtisi hastalıkla karakterize edilmiş ve hastalığa bağlı olarak gelişen fiziksel ve psikolojik etmenler olarak açıklanabilmektedir. Özellikle yemek yememeye ve gerekli olan gıda takviyelerini almamaya dayalı olarak gelişen bu hastalıkta, hastalar hızlı kilo kayıpları yaşamakta aynı zamanda bedenen ve fiziksel olarak da güç ve kuvvet gibi kayıplar yaşayabilmektedirler.

Bu durumun sonucu olarak ise kişilerde gözlemlenebilen en önemli belirti ise aşırı derecede zayıf olmaları, beraberinde vücut dirençlerinin son derece düşük olması gibi konular olabilmektedir. Bunun yanında hastalığa bağlı olarak gelişebilen farklı sağlık sorunlarının ortaya çıkardığı kimi hastalık semptom ve belirtileri de bireylerde farklı olarak meydana gelebilmektedir.

Anoreksiya Nervoza hastalığının belirtileri  temel olarak fiziksel belirtiler ve psikolojik belirtiler olarak da farklı sınıflandırmalar arasına tabi tutulabilmektedir.

Bu hastalığa sahip olan birçok kişide gözlemlenebilen ortak fiziksel belirtilerin bir kısmı ise şunlardır;

  • Aşırı  ve dengesiz kilo kayıpları
  • Kan değerlerinin düzensizleşmesi
  • Sürekli  kusmak ve kusmaya bağlı yaşanan sorunlar
  • Baş dönmesi sorunları
  • Bayılmalar yaşanması
  • Düşük tansiyon
  • Kalp atışlarının dengesizleşmesi
  • Eklem bölgelerinde, el ve ayaklarda meydana gelen şişmeler
  • Uykusuzluk problemleri
  • Aşırı yorgunluk ve halsizlik halleri

Psikolojik temelli hastalığın fiziksel belirtilerin yanında hastalarda gözlemlenebilen ve sürekli devam eden çok fazla psikolojik belirti ve semptomlar da var olabilmektedir.

Anoreksiya Nervoza Tanı Yöntemleri

Anoreksiya Nervoza rahatsızlığının tanı koyma ve teşhis işlemleri ise farklı teknik ve yöntemlerin uygulandığı yine aynı zamanda farklı uzmanlık ve tıp alanlarının da işin içine girdiği bir işlemler bütün olabilmektedir. Hem fiziksel hem de psikolojik etkenlere bağlı olarak ortaya çıkabilen bir hastalık olan Anoreksiya hastalığının tanısı konulurken hem fiziksel muayene, bulgu izleme ve testler yapılmaktadır hem de beraberinde psikolojik gözlem ve psikolojik muayene işlemleri de devreye sokulmaktadır. Yapılan bütün bu teknik ve tanı işlemlerin ardından ise genel belirtilerinde gözlendiği hastalara Anoreksiya tanısı uzman doktorlar tarafından konulabilmektedir.

Anoreksiya Nervoza rahatsızlığına ile ilgili yapılan tanı koyma işlemlerinde kişilere ait farklı sağlık bulguları da kontrol edilmektedir. Yapılan fiziksel muayenelerde özellikle hastanın hastalığa bağlı olarak vücudunda meydana gelen hayati tehlikelere sebebiyet verebilecek durumların tespit edilmesi önemli bir konu başlığı olarak yer almaktadır. Bunun dışında hastanın kan değerleri, kilo değerleri, genel kemik ve eklem yapıları ve benzer vücut göstergelerine bakılmaktadır.

Bunun yanında psikolojik olarak uygulanan farklı testler ve tanı yöntemleri de hastalığın tam olarak teşhis edilmesi açısından büyük önem taşıyabilmektedir. Bu sayede öncelikle fiziksel etkiler en aza indirilmeye çalışılırken aynı zamanda psikolojik olarak da hastalar kontrol altına alınmaya çalışılmaktadır.

Anoreksiya Nervoza Tedavi Yöntemleri

Anoreksiya Nervoza rahatsızlığının tedavisi için de aynı tanı işlemlerinde olduğu gibi farklı tıp alanları ve sağlık personelleri işin içine girebilmektedir. Bu bağlamda hastalığın öncelikle kişilerde meydana getirmiş olduğu fiziksel olumsuzlukların ve rahatsızlıkların ortadan kaldırılması amacıyla uygulanan tedavi yöntemleri öncelik kazanmaktadır. Bunun yanında hastalığın fiziksel tedavisi ile psikolojik tedavisi de bir arada yürütülmekte ve bu sayede kişinin hem psikolojik hem de fiziksel olarak hastalığın olumsuz etkilerini aynı anda üzerinden atabilmesi sağlanmaya çalışılmaktadır.

Bu bağlamda hastalığın tedavisinde hem konunun uzmanı olan doktorlar hem de özellikle beslenme durumları ile alakalı olarak uzman diyetisyenler de etkin olarak rol oynayabilmektedir. Tedavi aşamalarında hastanın tedavi olmayı istemesi ve tedavi prosedürlerine uyması ise tedavinin başarısı için en önemli etkenlerin başlarında yer almaktadır.

Grip Aşısı, Gıda Zehirlenmesi, Ferritin, E Vitamini, Düşük Tansiyon

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Previous PostNext Post

Dora Hospital Randevu Formu

Önemli Bilgilendirme

"Dora Sağlık rehberinde bulunan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Acil bir durumda en yakın sağlık birimine müracaat ediniz."
Index