Anal Fissür (Makat Çatlağı) Belirtileri » Tedavi Yöntemleri 2024
"Gülümseyin, buradasınız!"

Anal fissür (makat çatlağı) genel açıdan incelendiğinde çeşitli sebeplere bağlı olarak gelişen makat ve çevresinde oluşan çatlaklar olarak ifade edilmektedir. Katı dışkılama esnasında oluşan zorlanma veya ıkınma nedeniyle ortaya çıkabilen bu durum beraberinde ağrıya ve sancılı kanamalara neden olmaktadır.

Kabızlık oluşumu nedeniyle oluşan makat çatlakları aynı zamanda kişinin sık şekilde ishale yakalanması ile birlikte aşırı derece temizlenmesinden de kaynaklanmaktadır. Ergenlik döneminde sık görülen vakaların yetişkin birey haline gelindiği vakitte de çok sık yaşandığı bilinmektedir. Makat bölgesinde oluşan çatlaklar küçük boyutlarda oluştuğu için çoğunlukla hafife alınan bir durum olarak karşılanmaktadır. Fakat ilerleyen evrelerinde cam parçası batıyormuş hissini yaratmaktadır. Bu yüzden hassas konulardan biri olarak ifade edilmektedir.

Anal fissür (makat çatlağı) oluştuğu zaman bireyin bu durumu her tuvalet yapması esnasında hissetmesi normal kabul edilmektedir. Oluşan sancıyla birlikte kanama yapmaya başlayan bu durum mutlaka en kısa süre zarfında tedavi ettirilmesi gerekmektedir. Özellikle tuvalet yapmaktan kaçınmaya başlayan kişilerde beraberinde kabızlık sorunu da geliştirmektedir. Bu yüzden her tuvalete gitme ihtiyacı duyulduğu anda makat kasları daha gergin tutulmaya başlanmaktadır. Kanama oluşmasıyla birlikte bireyin yaşadığı makat çatlağı daha da ilerleyerek anal bölgeye de yayılmış olabilir. Bu yüzden erken teşhis ile geç kalınmadan tedavi ettirilmesi gerekmektedir.

Aksi halde kanama ile birlikte gelişen ağrıyı kişinin her ortamda yaşaması mümkün olmaktadır. Böyle bir durumda da hastalanan kişi psikolojik açıdan da kendini oldukça kötü hissetmektedir. İlk dönem içinde alınabilecek en etkili yöntem kişiyi kabız edecek veya ishal edecek durumlardan kaçınması gerektiği olarak öne çıkmaktadır. Fakat ilerleyen bir boyuta ulaşmış halde ise mutlaka tedavisi yapılması gerekmektedir.

Anal Fissür (Makat Çatlağı) Nedir?

Anal fissür (makat çatlağı) kişinin tuvaletini yaparken zorlanması sonucunda oluşan çatlaklar şeklinde ifade edilmektedir. İshal ve kabızlık nedenleri ile gelişen makat çatlağı genel olarak dışkılama durumunda oluşan ağrı ve kanama ile tarif edilmektedir. Makat bölgesinde oluşan yırtılmalar nedeniyle ilerleyen evrelerinde durum daha da zor bir hale gelmektedir. Oluşan zedelenme ile birlikte bireyin tuvalet yapmaktan kaçınması veya uzun süre tuvalette vakit geçirmek zorunda kalması şeklinde durumlar ortaya çıkmaktadır. Tuvalet öncesinde ağrı hissi ile başlayan bu durum kişinin makat bölgesine bir şey batıyormuş hissini de yaratmaktadır. Bireye direkt olarak acı veren bu durum hafif veya basit bir problem olarak algılansa da oluşan hasarın anlaşılması ve tedavi edilesi adına en yakın sağlık kurumuna gidilmesi gerekmektedir.

Anal fissür (makat çatlağı) genel bakımdan makat bölgesinde ağrı ve şişlik oluşturan bir durum olmasından dolayı kişinin oturur pozisyonda bile iş yaparken zorlayıcı durumlar oluşturduğu bilinmektedir. Kişinin sosyal yaşam tarzını zorlayan bu durumla ilgili müdahale oluşan hasarın boyutuna bağlı değişkenlik göstermektedir. Örneğin; yeni oluşum göstermeye başlamış fissürler açısından ilk öneri kişinin kabız veya ishal olabilecek durumlardan kaçınması şeklinde bilinmektedir. Aynı şekilde ılık suda bekleme veya çatlağın oluştuğu makat bölgesine dış yüzeyden ağrıyı kesici krem uygulaması önerilmektedir. Fakat ilerleyen evrelerinde kanama yapmaya başladığı zaman cerrahi operasyon gerektirdiği bilinmektedir.

Anal Fissür (Makat Çatlağı) Belirtileri

Anal fissür (makat çatlağı) belirtileri genel bakımdan her yaştaki bireyde aynı şekilde görülen durumlar olarak bilinmektedir. Kişinin yaşadığı fissür evresine bağlı olarak değişken belirtiler hissedilmesi normal karşılanmaktadır. Bununla birlikte fissüre yönelik durumu yoğunlaştıran durumlarda çok önemli rol oynadığı bilinmektedir. Anal fissür belirtileri ise şu şekilde sıralanmaktadır.

  • Katı dışkı anında yırtılma hissi ve beraberinde cam parçası batma hissi yaşanması
  • Makat bölgesinde şişlik oluşturması
  • Makat bölgesinde sancı oluşturması
  • Tuvalet yapmaktan kaçınma hissi yaratması
  • Makat bölgesinde yırtılma oluşması nedeniyle kaşıntı da başlatması
  • Tahriş olması

Yukarıda belirtilen durumlar genel açıdan anal fissür oluşumlarına yönelik gözlenmiş durumlardan biri olarak bilinmektedir. Oluşan çatlağın tedavi edilmesi adına mutlaka tıbbi tedavi gerektiği bilinmektedir. Bu belirtiler benzer şekilde hemoroid, makat apsesi ve siğilleri bakımından da oluşumlarına yönelik bilinmesine rağmen ilk öne çıkan durum olarak anal fissür bilinmektedir.

Anal Fissür (Makat Çatlağı) Nedenleri

Anal fissür (makat çatlağı) nedenleri arasında ilk sırada yer alan nedenlerden biri kişinin sık bir şekilde kabızlık yaşamasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca sık sık ishal olması sonucu makat bölgesinde tahriş oluşturabilen temizleme nedeniyle de oluştuğu bilinmektedir. Geri kalan anal fissür oluşumunun nedenleri şu şekilde sıralanmaktadır.

  • Crohn hastalığı nedeniyle oluşması
  • Kabızlık
  • İshal
  • Doğum sonrası oluşması
  • Sürekli olarak katı gıda tüketilmesinden dolayı oluşması

Yukarıda belirtilen nedenler makat çatlağı oluşumlarına yönelik başlıca sebepler olarak bildirilmiştir. Bu nedenlerin beraberinde gelişen anal fissür rahatsızlığı bağırsak hastalıklarıyla da bağlantılı haldedir. Özellikle kişinin tuvalet ihtiyacı varken dışkılama süresini geçirmesinden kaynaklı dışkının bağırsaklarda beklemesi ve sertleşmesi sonucunda oluştuğu bilinen bir durum olarak nitelendirilmektedir. Bu yüzden makat çatlaklarının anal kısma yayılması da mümkün görülmektedir.

Anal Fissür (Makat Çatlağı) Tanı Yöntemleri

Anal fissür (makat çatlağı) tanı yöntemleri öncesinde ilk sıralamada uygulanılan durum hastanın hekim tarafından fiziki açıdan muayene edilmesi şeklinde öne çıkmaktadır. Muayene öncesi tıbbi açıdan oluşan belirtilerin dinlenmesi ve fiziki muayene kontrolünde hekim tarafından makat bölgesine yönelik bakılması tanı koyulması açısından kolaylık sağlamaktadır. Fakat hekim tarafından şüphe duyulan ekstra bir durum var olduğu zaman rektum ve kolon bölgesi incelemesi yapılmaktadır. Endoskopi yardımı sayesinde tam teşhis yapılması mümkün olmaktadır.

Net bir tanı konulması açısından dikkatli bir şekilde incelenmesi gereken makat çatlağı çoğu zaman hemoroid oluşumu ile karıştırılmaktadır. Bu yüzden detaylı inceleme yapılması gerekebilir. Makat çatlağı ile ilgili belirtilerin tamamı göz önünde bulundurulması çok önemli rol oynadığı için kişinin tıbbi geçmişi çok önemli bir tanı önceliği sayılmaktadır.

Anal Fissür (Makat Çatlağı) Tedavi Yöntemleri

Anal fissür (makat çatlağı) tedavi yöntemlerinde ilk olarak durumun teşhisi doğru yapılması gerekmektedir. Uzman bir hekim tarafından incelendiği zaman oluşan çatlak hemen fark edilecek durumdadır. Rahatsızlığın ilk evresinde ise bu durumu kontrol altına almak açısından hekim tarafından önerilen durumlar bulunmaktadır.

Önerilen yöntemlerin başında makat bölgesine sürülecek ilaç şeklinde krem ve ılık suya oturma yöntemleri olarak bilinmektedir. Oturma banyoları ve yumuşatıcı krem haricinde ise kişinin beslenme programı yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. İlaveten günlük sıvı tüketimi fazlalaştırılması gerekmektedir.
Anal fissür (makat çatlağı) belirli süre ilaç kullanımı, oturma banyoları ve düzenli beslenme sayesinde düzelebilen bir sorun olarak bilinmektedir. Fakat devam eden kabızlık ve ishal durumları nedeniyle ilerleyen fissür kronik bir hal alarak ağrı, sancı ve kanama yapmaktadır. Bu nedenle son halinde daha çok acı hissi oluşturduğu için cerrahi müdahale söz konusu olmaktadır.

Gün içinde yapılacak ameliyatı sayesinde ortalama 2 günlük hastane yatış şeklinde oluşan durum tedavi edilebilmektedir. Fakat bu duruma yönelik ilerlemekte olan anal fissür sorununuz varsa zamanında hastaneye gitmeniz önemli rol oynamaktadır. Çünkü hastalığın oluşturduğu süreci daha doğru yönteme şansına sahip olacağınız gibi cerrahi işleminiz açısından da kendinize kolaylık sağlama imkânı bulabilirsiniz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Dora Hospital Randevu Formu

Önemli Bilgilendirme

"Dora Sağlık rehberinde bulunan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Acil bir durumda en yakın sağlık birimine müracaat ediniz."
Index