Alzheimer Hangi Bölüm Bakar, Alzheimer Için Hangi Bölüme Gidilir? » 2024
"Gülümseyin, buradasınız!"

Alzheimer Hangi Bölüm Bakar, Alzheimer için Hangi Bölüme Gidilir?

Alzheimer Hangi Bölüm Bakar, alzheimer için hangi bölüme gidilir sorularının yanıtları için içeriğimizi inceleyebilirsiniz. Alzheimer için Hangi Bölüme Gidilir sorusunun yanıtı makalemizde yer almaktadır.

Alzheimer söz konusu olduğunda, uygun bakım ve tedaviyi almak için doktor seçimi çok önemlidir. Tıp alanı o kadar çok uzmanlık alanına ayrıldı ki, doğru uzmanı bulmak ve doğru bakımı sağlamak göz korkutucu bir iş olabilir.

Alzheimer hastalığı, beynin küçülmesine (atrofi) ve beyin hücrelerinin ölmesine neden olan ve geri dönüşü olmayan bir nörolojik bozukluktur. Kişinin bağımsız olarak kendi işini görme yeteneğini etkileyen düşünme, davranışsal ve sosyal becerilerde sürekli bir düşüş anlamına gelir.

Dünya çapında demanslı yaklaşık 50 milyon insanın %60 ila %70’inin Alzheimer hastası olduğu tahmin edilmektedir.

Dora Sağlık Bilgi Formu

Error: Contact form not found.

Alzheimer Belirtileri

Alzheimer erken dönemde, son olayları veya konuşmaları hatırlamakta zorlanma ve unutma ile belirti gösterir. Hastalık ilerledikçe, kişide ciddi hafıza bozukluğu  ve günlük işlerini yerine getirememe görülür. Başlarda bir şeyleri hatırlamakta ve düşüncelerini organize etmekte zorlandığını kendisi fark edebilir. İlerledikçe belirtilerilerin kötüleştiğini yakınlarının fark etmesi daha olasdır.

Alzheimer Ve Hafıza

Hafıza kaybı zaman zaman yaşanabilen olağan bir durumdur ve herkeste görülebilir. Alzheimer hastalığında ise hafıza kaybı geçici değildir, gittikçe kötüleşir.

Aşağıdaki hafıza sorunları alzheimer hastalığına işaret eder:

  • Konuşmaları ve soruları defalarca tekrarlamak
  • Konuşmaları, randevuları veya etkinlikleri unutma ve daha sonra hatırlamamak
  • Eşyaları rutin olarak yanlış yere ve genellikle alakasız yerlere koymak
  • Tanıdık yerlerde kaybolmak
  • Nihayetinde aile üyelerinin ve günlük eşyaların adlarını unutmak
  • Nesneleri tanımlama, düşüncelerini ifade etmek veya sohbetlere katılmak için doğru kelimeleri bulmakta sorun yaşamak

Alzheimer ve Akıl Yürütme

Alzheimer, özellikle saylar gibi soyut kavramlara konsantre olmayı zorlaştırır.

Örneğin sayıları tanıyamayabilir, rakamlarla başa çıkmayabilir. Bu durumun para hesabı yapamamak, faturaları zamanında ödeyememek gibi sonuçları olabilir.

Alzheimer Ve Karar Verme

Alzheimer, günlük yaşamına uygun kararlar verme yeteneğinde düşüşe neden olur. Sosyal  yaşamında karakterine uygun olmayan seçimler yapabilir, havaya uygun olmayan kıyafetler giyebilir. Pişen yemeğin altını kapatmama, beklenmedik sürüş hataları gibi günlük sorunlara doğru yanıt vermekte zorlanabilir.

Alzheimer Ve Rutin

Sıralı adımlar içeren yemek pişirme, sevdiği bir oyunu oynama gibi rutin şeyleri yapmak hastalık ilerledikçe bir mücadele haline gelir. Bu durum Alzheimer ilerledikçe giyinme ve banyo yapma gibi temel şeyleri nasıl yapacağını unutma haline dönüşür.

Alzheimer Ve Davranış Değişiklikleri

Alzheimer ile birlikte beyinde meydana gelen değişiklikler ruh hali ve davranışları etkileyebilir.

  • Depresyon
  • Sosyal geri çekilme, içe kapanma
  • Kayıtsızlık
  • Sinirlilik, saldırganlık
  • Uyku alışkanlıklarında değişiklikler
  • Amaçsız dolaşma
  • Ketleme-Ketlenme (Dürtüsel ve otomatik tepkileri kontrol edememe, dikkat ve akıl yürütmeye dayalı tepkiler geliştirememe)
  • Bir şeyin çalındığına inanmak gibi sanrılar, başkalrına güvenmeme

Alzheimer hastalığında korunan beceriler

Alzheimer hastalığında belirtiler ne kadar kötüleşse de bir beceri uzun süre korunur. Kitap okumak veya dinlemek, hikaye anlatmak, anılarını anlatmak, şarkı söylemek, dans etmek, el işi yapmak gibi.

Alzheimer İçin Doktora Ne Zaman Gidilmelidir?

Alzheimer hastalığının temel belirtisi olan hafıza ve düşünme becerisi sorunları  başka sağlık durumlarının belirtisi ya da sonucu da olabilir. Hafızanız ve düşünme becerilerinizle ilgili kaygılarınız varsa kapsamlı bir değerlendirme için en kısa zamanda doktora görünmelisiniz.

Örneğin alzheimer ve depresyon ortak belirtiler gösteren ve aynı anda da görülebilen iki ayrı durumdur. Hafıza, konsantrasyon, düşünme becerisi sorunları, sosyal geri çekilme, sevilen ve severek yapılan şeylere ilgi kaybı, çok fazla ya da çok az uyumak gibi belirtiler her ikisinde de görülür. Bu ikisi arasındaki farkı ortaya koymak ve doğru teşhis kolay olmayabilir. Bu nedenle  birden iki ayrı uzman  görüşü almak faydalı olacaktır.

Kendini ya da yakınınızda erken uyarı işaretlerini fark ettiğiniz anda doktora gitmeniz önerilir.

Alzheimer belirtileri gösterdiğini düşündüğünüz bir yakınınız varsa, endişeleriniz hakkında konuşun ve uygun bir dille birlikte bir doktora gitmeyi önerin. Kişinin kendisinde alzheimer olabileceğini kabullenmesi zor olabilir.

Alzheimer İçin Hangi Doktora Gidilir?

Bazı insanlar sorunları fark ettiklerinde doktora gitmeye isteksiz olabilirler. Tedavisi olmayan bir hastalık için teşhis koymanın bir anlamı olmadığını düşünebilirler. Ya da bağımsızlıklarını kaybetmekten, kendilerine bakamamaktan korkarlar ve bununla yüzleşmek istemezler.

Günümüzde Alzheimer hastalığının tedavisi yoktur, ancak erken teşhisin faydaları vardır.

Başlangıç ​​olarak, erken uyarı işaretlerini gördüğünüz anda aile hekiminize gidebilirsiniz. Aile hekiminiz teşhis sürecini başlatır, gerektiğinde sizi uzmana sevk eder ve ilerleyen süreçte alzheimer ve diğer tıbbi durumların tedavisini koordine eder.

Alzheimer hastalığının teşhisi bir dışlama teşhisidir. Yani öncelikle hafıza sorunlarına neden olabilecek diğer durumların elenmesi gerekir. Aile Hekiminiz kan tahlili ile B12 vitamini, troid, kolesterol vb durumunuzu, felç, beyin tümörü belirtilerini değerlendirebilir. 

Diğer koşulları elemek Alzheimer’ın yüzde 90 oranla doğru teşhis edilmesini sağlar.

Aile hekiminiz Alzheimer’da şüphelenmesi durumunda teşhis ve tedavi için nöroloji ya da geriatri uzmanına yönlendirecektir.

Alzheimer ilerlediğinde kişinin kendisinden ziyade yakınları ve çevresini etkileyen bir hastalıktır. Başlangıcından son evresine kadar hasta takibi birden fazla doktor ve sağlık personeli ile birlikte çalışmayı gerektirir. 

Farklı programlar ve hizmetler, Alzheimer hastalığı olan kişileri ve bakıcılarını desteklemeye yardımcı olabilir.

Alzheimer Uzmanları

Alzheimer, geri dönüşü olmayan bir beyin hastalığıdır. Yavaş yavaş ilerler ve kişinin zihnini ve günlük yaşamı sürdürme becerisini yavaş yavaş yok eder.  

Alzheimer teşhisi, fizik muayene, testler, davranış değişikliklerinin takibi ve hafıza bozukluklarının değerlendirilmesi ile teşhis edilir. Alzheimer teşhis ve tedavi edebilen, takibini yapabilen bir çok doktor ve sağlık uzmanı vardır. Hastalığın ilerlemiş halinde özel bir alzheimer merkezinde bakımının yapılmasını gerektirebilir. 

Aile hekiminin sizi yönlendirebileceği doktorlar

Alzheimer Tedavisinde Geriatri

Geriatristler, yaşlı yetişkinlerle çalışan doktorlardır. Yakınınızın genel sağlığını gözden geçirebilir ve belirtilerin ciddi bir soruna işaret edip etmediğini bilirler.

Alzheimer Tedavisinde Geriatrik Psikiyatri

Geriatrik psikiyatristler, yaşlı yetişkinlerin zihinsel ve duygusal sorunları konusunda uzmanlaşmıştır. Hafıza ve düşünme problemlerini değerlendirebilirler.

Alzheimer Tedavisinde Geropsikolog

Geropsikologlar, yaşlıların ve ailelerinin ruh sağlığı ihtiyaçları konusunda uzmanlaşmıştır. Alzheimer hastası kişinin bakımıyla ilgili olarak size ve diğer profesyonellere değerlendirme yapabilir, müdahale edebilir ve danışabilirler.

Alzheimer Tedavisinde Nörolog

Nörologlar, beyin ve merkezi sinir sistemi anormalliklerine odaklanan doktorlardır. Derinlemesine nörolojik muayene yapabilirler. Nörologlar, tanı  için CT ve kafa MR taramaları gibi beyin taramalarını kullanırlar.

Alzheimer Tedavisinde Nöropsikolog

Nöropsikologlar genellikle, nöropsikolojik testler olarak adlandırılan testlerin yanı sıra hafıza ve düşünme testleri yaparlar. Kişinin belirli bozukluklarını ve ne kadar şiddetli olduklarını belirlemeye yardımcı olabilirler. Nöropsikologlar ayrıca tanı koymaya yardımcı olmak için test sonuçlarını CT ve MR taramaları gibi nörolojik testlerin sonuçlarıyla karşılaştırarak birlikte değerlendirebilirler.

Alzheimer Tedavisinde Alzheimer Merkezleri ve Bakımevleri

Alzheimer merkezleri, alzheimer hastası kişinin günlük bakımı ve tedavisini yürütebilir, yaşam kalitelerini artıracak planlamalar yapabililirler.

Alzheimer Merkezi veya Alzheimer Bakımevi Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

  • Hangi sigorta türlerini kabul ediyorsunuz?
  • Alzheimer hastalrına ne tür hizmetler sunuyorsunuz?
  • Ne kadar zamandır alzheimer hastaları ile ilgileniyorsunuz?
  • Hangi doktorlarla ve sağlık uzmanları ile birlikte çalışıyorsunuz?
  • Özel nitelikli doktor ve hemşireniz var mı? (Davranış bozuklukları, uyku anormallikleri)
  • Personel alzheimer ve bunama konusunda eğitimli mi değilse nasıl eğitiliyor?

Neticede  merkez ya da bakımevi güvenebileceğiniz biri veya bir yer olmalıdır. Bazı merkezler, birden fazla doktor ve uzmandan oluşan bir ekiple çalışır ve tedavi sürecinde başka bir hastane ya da doktora gitmenize gerek kalmaz.

Alzheimer hastalığı için kimi arayacağınız ya da nere başvuracağınızdan emin değilseniz, çevrenize sorabilir, alzheimer konusunda çalışan dernek ve vakıf gibi sivil toplum örgütlerine, evde sağlık merkezlerine danışabilirsiniz.

Alzheimer Hastalığında Erken Teşhisin Önemi

Hafıza kaybı ve olası bunama başlangıcını kabullenmek zor olabilir. Bazı insanlar hafıza sorunlarını saklamaya çalışırlar ve bazı aile üyeleri veya arkadaşlar, bazen bu bozulmaya ne kadar uyum sağladıklarının farkında olmadan kişinin hafıza kaybını telafi eder.

Ne kadar zor olsa da, hızlı bir teşhis almak önemlidir. Alzheimer hastalığında erken teşhis şunları yapabilmenizi sağlar:

  • Bir an önce tedaviye başlamak semptomları yönetmenizi sağlar
  • Kendinizi ve sevdiklerinizi hastalık hakkında eğitebilirsiniz
  • Gelecekteki bakım tercihlerinizi kendiniz belirleyebilirsiniz
  • Bakım tesislerini veya evde bakım seçeneklerini kendiniz belirleyebilirsiniz
  • Mali veya yasal konuları halledebilirsiniz

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Related Posts

Dora Hospital Randevu Formu

Önemli Bilgilendirme

"Dora Sağlık rehberinde bulunan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Acil bir durumda en yakın sağlık birimine müracaat ediniz."
Index