Akalazya Nedir? » Belirtileri Ve Tedavileri 2024
"Gülümseyin, buradasınız!"

Akalazya hastalığı yemek borusu bir diğer ismiyle özofagus organının alt özofagus olarak tanımlanan kısmında meydana gelen işlevsizlik ile tanımlanan bir sindirim sistemi hastalığı olarak açıklanmaktadır.

Bu hastalıkta alt özofagus ya da yemek borusunun alt kısmındaki sfinkter normal durumlarda çalıştığı gibi çalışamamaktadır.

Bu durumun doğal sonucu olarak da mideye aktarılması gereken gıda ve besin maddeleri belli miktarlarda yemek borusu içinde tıkanıklık oluşturmaktadır. Bu hastalık temel olarak özofagusu yani yemek borusu organını etkileyen ve beraberinde tüm sindirim sistemine olumsuz etkiler yansıtabilen bir hastalık olma özellikleri de taşımaktadır. Genel olarak farklı belirtilerle ve sonuçlarla da birlikte devam edebilen bir hastalık da olabilmektedir.

Genel Tanıtım

Akalazya hastalığı direkt olarak mide ve özofagus organları arasında yer alan sfinkter kapısının normal olarak açılıp kapanmaması sonrası ortaya çıkan bir hastalık şeklinde ifade edilmektedir. Bu hastalığa bağlı olarak yemek borusu içinden geçen yemekler bu organ üzerinden mideye alınamamaktadır, bunun doğal sonucu olarak ise alınan bütün besin maddeleri özofagus içinde bir birikim oluşturmaktadır.

Normal  sağlıklı bireylerde yemek borusunun bir parçası olan sfinkter kapağı yutkunma eylemine bağlı olarak besinleri mideye aktarmak için açılmaktadır, bu rahatsızlığın meydana geldiği vakalarda ise yutkunma olmasına rağmen bu sfinkter açılma görevini yerine getirememektedir. Bu hastalığa neden olan çeşitli faktörler ve hastalığın ortaya çıkmasına zemin hazırlayabilecek sebepler farklılık gösterebilmektedir.

Akalazya hastalığı yaşayan kişilerde yutkunmaya bağlı olarak açılmayan sfinkter kapısı dolayısıyla kişilerde yutkunma zorluğu, yemeklerin yemek borusunda kalmasına bağlı olarak da tıkanma gibi problemler gözlenebilmektedir. Bu da göğüs bölgesinde duyulan ağrı ve rahatsızlık gibi hastalık belirtilerini ortaya çıkarabilmektedir. Bu hastalık toplumda görülme sıklığı bakımından genel anlamda daha ziyade orta yaşlı ve ileri yaşlı kişileri etkileyen bir hastalık olma özelliği de taşımaktadır.

Fakat bu özelliğine rağmen bazı durumlarda çok daha genç yaştaki insanlarda da bu temel sindirim sistemi rahatsızlığına rastlanabilmektedir. Temel olarak ise bu rahatsızlık görülme sıklığı ve çokluğu ile alakalı olarak çok sık görülen ya da toplumda çok büyük bir çoğunluğu etkileyen hastalıklar arasına da girmemektedir.

Akalazya Hastalığı Nedenleri

Akalazya hastalığı farklı vakalarda ve farklı kişiler de değişik nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilen ve yine farklı belirtilerle kendisini gösterebilen bir hastalık olarak da ifade edilmektedir. Özellikle beslenme durumunu etkileyen ve dolayısıyla sindirim sistemi ile alakalı sıkıntılar yaratan bu hastalığın meydana gelmesi için farklı etken ve sebeplerde bulunabilmektedir.

Temel olarak bilinen ve araştırılan vakalarda bu hastalığa neden olabilecek etkenlerin başında genetik yatkınlık ya da aile hastalık geçmişi gibi unsurlar ilk sıralarda sayılabilmektedir. Bunun dışında sindirim sistemi ile alakalı özellikle mideyi temel alan bazı hastalıklarda bu sağlık sorununun ortaya çıkmasına zemin hazırlayabilmektedir.

Akalazya hastalığı ortaya çıkmasına neden olabilen önemli sebeplerden bir tanesi ise Otoimmün sistemine bağlı olarak meydana gelmiş hastalıkların varlığı olarak açıklanmaktadır. Bu tür hastalıklara sahip olan bireylerde bu sindirim sistemi hastalığının görülme yüzdesi diğer bireylere göre daha fazla olabilmektedir. Bunun dışında yine tehlikeli bir hastalık olan özofagus kanseri belirtileri arasında yine bu hastalığın ortaya çıkabildiği uzmanlar tarafından sıklıkla altı çizilen bir konu başlığı olarak belirtilmektedir.

Bunun dışında bazı parazitler ve bu parazitlere bağlı olarak gelişen enfeksiyon ya da viral hastalıklar yine bu sindirim sistemi temelli hastalığın meydana gelmesine olanak tanıyan unsurlar arasında sayılmaktadır. Bu nedenle hastalığa zemin hazırlayan etkenler vaka guruplarında incelenmekte ve birbirleri ile karşılaştırmalar içine sokulabilmektedir.

Akalazya Hastalığı Belirtileri

Akalazya hastalığı kişilerin sindirim sistemlerini etkileyen aynı zamanda beraberinde farklı organ ve yapılara da etkisi olabilen bir hastalık olma özelliği de taşımaktadır. Hemen her hastalıkta olduğu gibi bu hastalığında kendine özel belirtileri ve semptomları bulunmaktadır.

Bunun dışında hastalığın görüldüğü bireylerde hastalığın şiddetine ve eskisine göre farklı belirtiler de ortaya çıkabilmektedir, belirtilerin şiddeti ve vakaları zorlama durumu ise hastalığın büyüklüğüne ve ortaya çıkardığı olumsuz etkilere göre farklılıklar gösterebilmektedir. Bu hastalıkta görülen ve hastalığı karakterize eden en önemli belirti ise kişilerde meydana gelen yutamama hissi yutma zorluğu gibi semptomlar olarak açıklanmaktadır. Bunun dışında hastalığı yaşayan kişiler belli zaman aralıklarında farklı semptom ve hastalık etkilerine de maruz kalabilmektedirler.

Akalazya hastalığı ve bu hastalığı tanımlayan tanı ve teşhis aşamalarında da çok önemli bir nokta olan hastalıkla birlikte meydana gelen belirtiler olmaktadır. Uzman doktorlar belirtilerin ışığında yaptıkları muayene ve tetkiklerle bu sindirim sistemi kaynaklı olan hastalığa tanı ve teşhis verebilmektedirler.

Bu bağlamda bu hastalıkla karakterize edilen ve hastalığa bağlı olarak ortaya çıkabilen bazı belirtiler ise şu şekilde sıralanabilirler;

  • Yutma ve yutkunma zorluğu
  • Göğüs bölgesinde ağrı ve huzursuzluk hissi
  • Kusma veya kusma dışında yaşanan öğürme
  • Devam eden öksürük
  • Kilo artışının durması ve kilo kaybı yaşanması
  • Midede yanma ve ağrı hissi
  • Göğüs bölgesinde yanmaya benzer hisler
  • Yemek yemeye paralel olarak oluşan ağrı

Akalazya Hastalığı Tanı Yöntemleri

Akalazya hastalığı tanı ve teşhis aşamaları hastanelerin Gastroenteroloji bölümlerinde uzman Gastroenteroloji hekimleri tarafından yapılmaktadır. Bu bağlamda özellikle hastalıkla birlikte tanımlanan belirtilerden bir ya da birkaçını gören kişiler bu kliniklere başvurmaktadırlar. Devam eden süreçte ise uzman doktorlar yaptıkları gözlemler, muayene ve tıbbi test olanakları ile hastalığın  temel tanısını koyabilmektedir.

Bu bağlamda özellikle farklı hastalıkların belirtileri ile de benzerlik gösterebilen bazı belirtilere sahip olan bu hastalık tanısı konulurken farklı sindirim sistemi hastalıklarının kişilerde olup olmadığına da bakılmaktadır. Bu süreçten sonra rahatsızlığa bağlı olarak gelişen belirtiler ve semptomlar ise uzmanların teşhis koyma aşamalarında dikkate aldıkları oldukça önem taşıyan konu başlıkları arasında yer almaktadır.

Akalazya hastalığı teşhis ve tanı aşamalarında uzman doktorlar fiziksel gözlem, muayene ve belirtilerin analizi gibi işlemler dışında farklı tıbbi tetkiklerden de yaralanabilmektedir. Hastalığa teşhis koyabilmek için kullanılan önemli teşhis tekniklerinden bir tanesi ise Özofagus Manometresi olarak isimlendirilen tıbbi teknik olmaktadır.

Bu işlem haricinde yine gerektiği durumlarda uzman hekimler Endoskopi ve benzeri tetkik ve işlemlerle de bu hastalığa net ve geçerli bir şekilde tanı ve teşhis koyma yollarına da gidebilmektedirler. Farklı hastalıklara bağlı olarak gelişebilen hastalık durumlarında ise yine test ve diğer görüntüleme yöntemleri de uzmanlar tarafından tercih edilebilmektedir. Bu sayede öncelikle hastalığa doğru teşhis koymak amaçlanmakta ve beraberinde ise hızlı bir şekilde tedavi aşamalarına geçilebilmektedir.

Akalazya Hastalığı Tedavi Yöntemleri

Akalazya hastalığı tedavi seçenekleri ise yine farklı hastalık türlerinde olduğu gibi değişik etken ve sebeplere bağlı olarak değişiklikler gösterebilmektedir. Bu bağlamda özellikle tedavinin en önemli amaçlarından bir tanesi ise hastalıkla birlikte meydana gelen olumsuz etki ve kişilerin yaşadıkları zarar gibi durumların önlenmesi ya da en aza indirilmesi gibi konu başlıkları olabilmektedir.

Bu rahatsızlığın tedavisinde sıklıkla başvurulan ve genel olarak olumlu sonuçlar alınabilen yöntemlerden bir tanesi ise pnömonik dilatasyon olarak da isimlendirilen balon işlemi olmaktadır. Bu yöntem dışında yine kullanılan farklı bir tedavi seçeneği ise özet perkutan özofagus miyotomisi işlemi olmaktadır. Tedavi için kullanılan farklı cerrahi yöntemler dışında genel olarak ilaç tedavi seçenekleri de doktorlar tarafından tercih edilen yöntemler arasına girebilmektedir.

Grip Aşısı, Gıda Zehirlenmesi, Ferritin, E Vitamini, Düşük Tansiyon

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Previous PostNext Post

Dora Hospital Randevu Formu

Önemli Bilgilendirme

"Dora Sağlık rehberinde bulunan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Acil bir durumda en yakın sağlık birimine müracaat ediniz."
Index