Adet Sancısına Ne İyi Gelir? » Neden Olur? 2024
"Gülümseyin, buradasınız!"

Adet sancısı ergenliğe girmesi ile birlikte adet görmeye başlayan her kadında ortaya çıkmaktadır. Bu bazen kişilerin çekemeyecek kadar fazla olmasına neden olmaktadır. Bu gibi durumlarda ise genellikle hastanelere başvurularak ağrı kesiciler veya serum gibi rahatlatıcı tedaviler alınmaktadır.

Adet Sancısı Neden Olur?

Adet sancısı adet görmeye başlayan her kadında olan bir durum olmaktadır. Bunun sebebi ise rahimde bulunan kas dokularının kasılmaya başlaması ile olmaktadır. Kasılmaların yanı sıra prostaglandin adı verilen hormon da sancıların daha yüksek seviyelerde ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Sağlıklı her kadında adet döneminin ilk başlarında ağrı çekmek oldukça normal karşılanmaktadır. Ancak sancıların şiddetinin her geçen dakika artması, aşırı kanama, kusma ve aşırı sancı gibi belirtiler ortaya çıkması durumunda ise mutlaka hastaneye gidilmesi gerekmektedir. Çünkü altında birçok farklı neden yatabilmektedir.

Adet Sancısı Belirtileri Nelerdir?

Adet sancısı genellikle regl olmadan bir gün önce veya regl’nin başlaması ile birlikte hemen ortaya çıkmaktadır. Regl öncesinde ve sonrasında ise ortaya çıkan belirtiler şunlardan oluşmaktadır;

  • Alt karın bölgesinde yani kasıklarda yoğun ve sistematik bir şekilde gelen sancılar.
  • Regl öncesine görülen sancılar genellikle başlamasına 24 saat kala oldukça yüksek seviyelere çıkmaktadır. Daha sonraki
  • 2-3 gün içerisinde ise yok denecek kadar az seviyeye inmektedir.
  • Kişinin regl öncesi ve regl olması ile birlikte sürekli bir ağrı ve ağırlık hissi yaşamaktadır. Bu ağrılar ise genellikle iç bacaklar ya da kasık bölgelerinde ortaya çıkmaktadır.
  • Bel ve bacaklarda uyuşukluk verecek bir ağrı hissetme.

Bu semptomlara ek olarak ise bazı kadınlarda ek belirtiler de ortaya çıkabilmektedir. Bu belirtiler ise şunlardan oluşmaktadır;

  • Sancı ile birlikte mide bulantısının ortaya çıkması,
  • Dışkılamanın normalin aksine yumuşak olması,
  • Şiddetli baş ağrıları,
  • Şiddetli baş dönmeleri.

Kimler Daha Şiddetli Adet Görme Riski Altındadır?

Adet sancısı genellikle adet dönemlerinde nelerin yenildiğine veya adet döneminin başlamadan önceki dönemde sağlığa ne kadar dikkat edildiği şekline göre farklı düzeylerde ortaya çıkabilmektedir. Tabi ki bu durum her kadında aynı olmayabilmektedir.

Menstruasyon döneminde yanı regl döneminde kişilerin sancıları ve krampları daha şiddetli görme risklerinin nedenleri şunlar olabilmektedir;

  • Sigara veya alkol gibi zararlı ürünlerin tüketimi fazla olan kişiler,
  • Ergenliğe beklenilenin aksine erken yaşta adım atanlar. Yani 11 yaş ve daha erken girme.
  • Aile bireyleri içerisinde regl sancısını fazla yaşayanların olması.
  • Adet döneminin fazla kanamasının olması.
  • 30 yaşından küçük olan bireyler.

Bu gibi nedenlerin yanı sıra diğer farklı ortaya çıkabilecek hastalıklara bağlı olarak da ağrının oldukça şiddetli görülmesine neden olabilmektedir. Bu yüzden de regl döneminde belirtilerin oldukça aşırı olması durumunda mutlaka doktora başvurulması önerilmektedir.

Adet Sancısı Nedeniyle Ne Zaman Doktora Görünmeli?

Adet sancılarının ortaya çıkması ile birlikte birçok kişide baş dönmesi, mide bulantısı, ağır ağrılar ve uyuşukluk gibi problemler ortaya çıkabilmektedir. Bu belirtiler ise her ay devam etmesi ve sürekli olarak şiddetini arttırması durumunda ise mutlaka hastaneye giderek gerekli olan testlerin yaptırılması gerekmektedir.

Ağrıların 25 yaşından sonra ortaya çıkması ve şiddetli ağrı ve kanamaların devam eden bir düzeyi bulunması durumunda ise hastaneye başvurularak doktorun önermiş olduğu testlerin yapılması gerekmektedir. Çünkü belli bir yaş sonrasında devam eden bu tarz belirtiler başka bir hastalığın habercisi olma ihtimali de olmaktadır.

Şiddetli Adet Sancılarında Hekim Hangi Testleri İsteyebilir?

Adet sancısı ortaya çıkmasından sonra hekime başvurulması ile birlikte tanının en doğru şekilde koyulması için öncelik olarak ultrason ile rahime, yumurtalıklara ve fallop tüplerine ses dalgaları ile detaylı bir şekilde bakılmaktadır.

Ultrason sonucunda hekimin net tanı koyması için BT taraması veya MR taraması gibi farklı görüntüleme teknikleri ile detaylı bilgi almak istemektedir. Görüntüleme tekniklerine ek olarak da hormon gibi sancıların oluşmasına etki eden nedenin bulunması için kan testi de isteyebilmektedir.

Rahim içerisinde herhangi bir kist veya farklı oluşumun ortaya çıkması durumunda ise bölgeden doku örneği alınarak patolojiye de gönderilebilmektedir. Genellikle kist gibi problemler ultrason veya diğer görüntüleme teknikleri ile rahatlıkla ortaya çıkabilmektedir.

Adet Sancısına Ne İyi Gelir?

Adet sancısı ortaya çıkması ile birlikte özelikle genç kızlarda “adet sancısına ne iyi gibi soruları ortaya çıkmaktadır. Adet sancılarının başlaması ile birlikte buna iyi gelecek birçok durum bulunmaktadır. Bunlardan en sık kullanılanı genellikle ilaçlar olmaktadır. Ancak bu ilaçların da doktor tarafından önerilmeden tüketilmesi oldukça riskli olmaktadır.

İlaç kullanımının yanı sıra takviyeler, alternatif tıp gibi durumlara da başvurulabilmektedir. Yaşam stilinin değiştirilmesi ve bunu yaparken doktorların danışmanlığı ile yapılması da ortaya çıkan sancıların azalmasına neden olmaktadır.

Adet Sancısı İçin Hangi İlaçlar Kullanılır?

Adet sancısı tedavisinde genellikle neyin neden olduğuna bağlı olarak tedavi geliştirilmektedir. Yani sancının ortaya çıkmasına neden olan bir neden mutlaka olması gerekmektedir.

Sancıların tedavisinde doğum kontrol hapları kullanılmaktadır. Bu genellikle fazla yumurtlamayı önleyen ve adet kramplarını azaltan hormonlar içermesinden dolayı tercih edilmektedir. Bunun yanı sıra kişinin durumuna göre rahim içi araçlar da önerilen tedavi yöntemler arasında bulunmaktadır.

Hormon ilaçları ise kişilerin vücudunda adet görmesi için yeterli olan hormonların istenilen seviyenin altında veya üstünde bulunması durumunda verilmektedir. Doktorların reçete yazması ile alınması gereken bu ilaçlar kesinlikle herhangi birinin tavsiyesi üzerine alınmaması gerekmektedir. Alınması durumunda ise istenmeyen sonuçlar ile karşı karşıya kalmak oldukça mümkün olabilmektedir.

Adet Sancısına İyi Gelen Yaşam Tarzı Değişiklikleri ve Evde Uygulanabilecek Tedaviler Nelerdir?

Adet sancısı doktora veya hastaneye başvurmadan da azaltmak mümkün olabilmektedir. Bunun için ev içerisinde uygulanabilecek tedaviler bulunmaktadır. Onlar ise şunlardan oluşur;

  • Sıcak su uygulaması: Sıcak suyun kasları rahatlatma, kişiyi daha sakin hissetmesi ve hafifletme etkileri bulunmasından dolayı kişilerin regl döneminin başlamasından hemen öncesinde ve reglinin başlamasından sonra duş almaları rahatlamaya büyük bir oranda yardımcı olmaktadır.
  • Düzenli bir şekilde egzersiz yapmak: Egzersiz ile birlikte vücutta salgılanan hormonlar kişilerin adet dönemlerini rahat bir şekilde atlatmalarına yardımcı olmaktadır. Bunun sebebi ise kasların uzaması ve böylelikle de adet kanaması ile birlikte kasların esnek olmasından dolayı fazla gerilmesinin önüne geçmesi olmaktadır.
  • Vücudu strese sokacak durumlardan kaçınma: Adet dönemlerinde hem psikolojik olarak hem de bedensel olarak kişi ne kadar kendini strese sokarsa o kadar ağrıların şiddetli olduğu gözlemlenmektedir. Bu yüzden de kişilerin bu dönemde meditasyon veya yoga gibi şeyler yaparak adet sancısı azalma görmesi mümkün olmaktadır.

Adet Sancılarını Azaltan Alternatif Tıp Yöntemleri Nelerdir?

Adet sancısı ile ortaya çıkan kramplarda kullanılan birçok alternatif tıp yöntemi bulunmaktadır. Ancak yaptırılmadan önce mutlaka doktora danışılması gerekmektedir.

  • Akupunktur: Bu işlem vücutta belli yerlere çok ince iğneler sokarak tedavi edilmesine yardımcı olan bir tedavidir. Adet dönemlerinde de rahatlamaya yardımcı olduğu görülmektedir.
  • Bitkisel ilaçlar: Kişinin rahatlamasına yardımcı olan rezene, çuha çiçeği yağı ve diğer rahatlatıcı yağlar sürülmesi ile birlikte hafifleme hissinin ortaya çıkmasından dolayı tercih edilen bir yöntem olmaktadır.

Frengi, Gebelik Zehirlenmesi, Gebelikte Ayrıntılı Ultrason, Gebelikte Tanısal Testler, Gebelikte Tarama

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Related Posts

Dora Hospital Randevu Formu

Önemli Bilgilendirme

"Dora Sağlık rehberinde bulunan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Acil bir durumda en yakın sağlık birimine müracaat ediniz."
Index