Vertigo | Dora Hospital | Gülümseyin Buradasınız...
"Gülümseyin, buradasınız!"

[bt_section layout=”boxed” top_spaced=”topSemiSpaced” bottom_spaced=”bottomSmallSpaced” skin=”inherit” full_screen=”no” vertical_align=”inherit” divider=”no” back_image=”” back_color=”” back_video=”” video_settings=”” parallax=”” parallax_offset=”” animation=”” animation_back=”” animation_impress=”” el_id=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][bt_row][bt_column width=”1/1″ align=”center” vertical_align=”inherit” border=”no_border” cell_padding=”default” animation=”no_animation” text_indent=”no_text_indent” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” inner_background_color=”” background_image=”” el_class=”” el_style=””][bt_text]

Vertigo (Baş Dönmesi)

[/bt_text][/bt_column][/bt_row][bt_row][bt_column width=”1/2″ align=”center” vertical_align=”inherit” border=”no_border” cell_padding=”default” animation=”no_animation” text_indent=”no_text_indent” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” inner_background_color=”” background_image=”” el_class=”” el_style=””][bt_image image=”15472″ caption_text=”” size=”” shape=”square” url=”” target=”_self” hover_type=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_image][/bt_column][bt_column width=”1/2″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Vertigo görüldüğü kişide denge bozukluğu başta olmak üzere pek çok olumsuz duruma yol açabilen bir tür baş dönmesi olarak açıklanabilir. İsmi itibariyle çok fazla bilinen bir hastalık olmasa da ülkemizde 100 kişi içerisinde 3 kişide görülen bir hastalıktır.

Hastalığın incelenmesi nörologlar ile kulak burun boğaz klinikleridir. Ciddi bir hastalık olduğu için uzman doktor tarafından incelenerek tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Şiddetli baş dönmesi ile hasta kendisiyle birlikte çevresinin de döndüğünü hisseder.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][/bt_column][/bt_row][bt_row][bt_column width=”2/3″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Vertigo Nedir?

Baş dönmesi anlamına gelse de aslında kendi başına bir hastalığı açıklamaz. Bu şiddetli baş dönmelerinin altında başka hastalıklar da yatıyor olabilir. Baş dönmelerine sebep olabilecek hastalıklar şunlardır:

Sinir sistemi hastalıkları
Orta, iç, dış kulak hastalıkları
Kalp ve damar hastalıkları
Metabolizmada oluşan hastalıklar

[/bt_text][/bt_column][bt_column width=”1/3″ align=”center” vertical_align=”inherit” border=”no_border” cell_padding=”default” animation=”no_animation” text_indent=”no_text_indent” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” inner_background_color=”” background_image=”” el_class=”” el_style=””][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Vertigo Bilgi Formu

[/bt_text][bt_text]

Error: Contact form not found.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][/bt_column][/bt_row][bt_row][bt_column width=”1/1″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Tüm bu etkenler kişide Vertigo oluşumuna sebep olabilirler. Normal baş dönmesinden farklı olarak görülen kişilerde günlük hayatını idame ettirememe gibi etkileri olur. Hastanın baş dönmesi o kadar yüksek düzeylere çıkar ki çoğu hasta acile başvurarak tedavi sürecini bu şekilde başlatır. Şiddetli baş dönmelerine neyin sebep olduğunun öğrenilmesi için uzman doktor tarafından gerekli tetkikler yapılır.

Hastanın sinir sisteminde ya da kulak bölümlerinde herhangi bir hastalık varsa beyne gönderilen denge sinyalleri olumsuz anlamda etkilenerek hastalığın oluşumuna neden olmuş olabilir. Dengesizlik değil çevresiyle birlikte hareket halinde olma hissidir.

Vertigo Nedenleri

İnsan vücudunun yürürken, otururken ya da hareket halindeyken dengede durmasını sağlayan kısımlar vücudumuz için birlikte hareket ederler. Hastalığın oluşumu bu görevi yerine getiren bölümlerden birinde oluşan hasar sebebiyle meydana gelebilir. Vertigo görülme sebepleri kişiden kişiye farklılık gösterebilir.

En sık rastlanan sebeplerden biri iç kulak hastalıkları ile sinir sisteminde oluşan hastalıklardır. Kulaklarımızın iç kısımlarında kristal yapılar bulunur ve bu yapıların yerinden oynaması sebebiyle hastalık oluşabilir.

Kulaklarımızın iç kısmında bulunan bu kristaller mineral ile kalsiyumdan meydana gelir. Dışarıdan alınan bir darbe, yaşanılan bir kaza, kişinin yorgun olması ya da yoğun stres altında olması sebebiyle hastalık görülebilir. Kişinin sinir sisteminde oluşan hastalıklar da nedenlerden olabilir. Vertigo oluşumunda en öne çıkan nedenlerden biri olarak kişinin migren sahibi olmasıdır.
Vücudumuzun dengede durmasını sağlayan organlarımızdan herhangi birinde bir hasar meydana gelmesi en önemli sebeplerdendir. Özellikle beyin bölgesinde hasar oluşturabilecek belli başlı hastalıklar buna örnektir. MS hastalığı gibi örneklerde sıkça gözlemlenir. Beyni ya da beyincik bölgesinde oluşan damar tıkanmaları da sebeplerdendir. Bu gibi hastalıklarda kişinin semptomlarının başlangıcı genellikle şiddetli baş dönmeleri olur.

Sinir sisteminde oluşan hastalıkların sebep olduğu Vertigo kişide ciddi semptomlara yol açabilir. Yoğun ve geçmeyen baş ağrıları, uyuşma hissi ya da felç gibi sonuçlar meydana gelebilir. Hastalığın sebepleri hangi uzmanlık alanının incelemesi gerektiğini belirler.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_bb_raw_content raw_content=”PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7dGV4dC1hbGlnbjogY2VudGVyOyI+Cgk8YSBocmVmPSJodHRwczovL2JpdC5seS8zOENOcjczIj48ZGl2IHN0eWxlPSJ3aWR0aDogMTAwJTsgYmFja2dyb3VuZC1jb2xvcjogIzAwZTY3NjtwYWRkaW5nOiAxJTtjb2xvcjogd2hpdGU7Zm9udC13ZWlnaHQ6IGJvbGQ7Zm9udC1zaXplOiAxN3B4O2JvcmRlci1yYWRpdXM6IDEwcHg7Ij48aSBjbGFzcz0iZmEgZmEtd2hhdHNhcHAiIHN0eWxlPSJmb250LXNpemU6MzZweCI+PC9pPiBCaWxnaSBBbG1hayBtxLEgxLBzdGl5b3JzdW51ej8gV2hhdHNhcHAgSGF0dMSxbcSxeiBpw6dpbiBUxLFrbGF5xLFuxLF6PC9kaXY+PC9hPgo8L2Rpdj4=”][/bt_bb_raw_content][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Vertigo Belirtileri

İnsanlarda en çok görülen belirtilerden ilki şiddetli baş dönmeleridir. Bazı durumlarda baş dönmesi geçmediği ve şiddetli olduğu için hasta acile başvurur. Vertigo olan bir kişide daha farklı belirtiler de gözlemlenebilir.

Birçok insanda rastlanan semptomlardan biri de kulak çınlamasıdır. Bir kere değil sürekli ve rahatsız edici bir şekilde kendini gösterir. Kulak çınlaması ile beraber kulak bölgelerinde basınç hissedilebilir. Tüm bu semptomlar dolayısıyla kişi sesleri algılama ve duyma konusunda birtakım sıkıntılar yaşayabilir.

Bulantılar ve kusma görülen semptomlardan bir diğeridir. Klasik bir baş dönmesinden farklı olduğu için diğer semptomlar da şiddetli bir şekilde görülür. Kişinin göz bölgesinde istemsiz hareketler oluşabilir. Vertigo sebebiyle görüşte bozukluk ve nesneler ile insanları çift olarak görme gibi durumlar oluşabilir.

Hastalığı taşıyan kişi kendini normalden daha yorgun hisseder ve uyuma isteği ağır basar. Uykuda daha çok zaman geçirmeye ve uyusa da dinlememeye başlar. Hatırlamada problemler yaşanabilir ve bilinçte birtakım bulanıklıklar meydana gelebilir.

Tüm vücudu etkileyebilecek bir hastalık olduğu için kişinin vücudunda koordinasyon bozuklukları ortaya çıkabilir. Kollarda ve bacaklarda istemsiz hareketler ya da eskisine göre kuvvet kayıpları yaşanabilir. Her belirti tüm hastalarda gözlemlenmez. Bazı hastalarda yalnızca baş dönmesi şeklinde de görülebilir. Baş dönmesi haricinde denge kayıpları da yaşanıyorsa testler uygulanarak neden kaynaklandığı üzerine çalışılır.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_bb_raw_content raw_content=”PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7dGV4dC1hbGlnbjogY2VudGVyOyI+Cgk8YSBocmVmPSJodHRwczovL2JpdC5seS8zOENOcjczIj48ZGl2IHN0eWxlPSJ3aWR0aDogMTAwJTsgYmFja2dyb3VuZC1jb2xvcjogIzAwZTY3NjtwYWRkaW5nOiAxJTtjb2xvcjogd2hpdGU7Zm9udC13ZWlnaHQ6IGJvbGQ7Zm9udC1zaXplOiAxN3B4O2JvcmRlci1yYWRpdXM6IDEwcHg7Ij48aSBjbGFzcz0iZmEgZmEtd2hhdHNhcHAiIHN0eWxlPSJmb250LXNpemU6MzZweCI+PC9pPiBCaWxnaSBBbG1hayBtxLEgxLBzdGl5b3JzdW51ej8gV2hhdHNhcHAgSGF0dMSxbcSxeiBpw6dpbiBUxLFrbGF5xLFuxLF6PC9kaXY+PC9hPgo8L2Rpdj4=”][/bt_bb_raw_content][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Vertigo Tanı Yöntemleri

Şiddetli baş dönmesi sebebiyle uzman doktora gelen hastalar için öncelikle hikayesinin dinlenmesi ile süreç başlar. Baş dönmesi haricinde başka belirtiler gösteriyor mu, ilk ne zaman şiddetli baş dönmesi yaşandığı gibi sorular sorulur. Vertigo şüphesi olan hastanın hikayesi dinlendikten sonra doktor tarafından fiziki muayene gerçekleştirilir.

Baş dönmeleri her zaman hastalığa neden olamayacağı için hikayenin iyi bir şekilde dinlenmesi önemlidir. Hasta eğer başka bir rahatsızlığı ya da kullandığı ilaçlar varsa bunların bilgisi istenir. Baş dönmeleri en çok ne zaman yaşanıyor, hareket halindeyken sık yaşanıyor mu gibi sorular ile teşhis konulmaya çalışılır.

Bir kaza sonucu oluşan travmalar da hastalığa sebep olabileceği için yakın zamanda kaza geçirip geçirilmediği sorularak bilgileri alınır. Vertigo sinir sistemi kaynaklı ise daha ciddi sonuçlara sebep olabileceği için kişinin normalden daha yorgun hissediyor mu, bilinç kaybı ya da bulanıklığı yaşıyor mu, denge problemleri var mı gibi sorular sorulur.

Denge problemi olup olmadığının ölçülebilmesi için birtakım hareketler yaptırılabilir ya da gözlerinde olağandışı bir hareket olup olmadığını kontrol etmek için göz muayenesi yapılabilir. MRG, BT görüntüleme yöntemleri ile hasta detaylıca incelenerek sorunun kaynağına inmeye çalışılır. Çeşitli kan testleri ile tanı konulmaya çalışılarak hastanın tedavi sürecine başlanır. Her kişinin farklı sebeplerden kaynaklı semptomları olabilir ve bu sebeple kişisel muayene oldukça önemlidir.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_bb_raw_content raw_content=”PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7dGV4dC1hbGlnbjogY2VudGVyOyI+Cgk8YSBocmVmPSJodHRwczovL2JpdC5seS8zOENOcjczIj48ZGl2IHN0eWxlPSJ3aWR0aDogMTAwJTsgYmFja2dyb3VuZC1jb2xvcjogIzAwZTY3NjtwYWRkaW5nOiAxJTtjb2xvcjogd2hpdGU7Zm9udC13ZWlnaHQ6IGJvbGQ7Zm9udC1zaXplOiAxN3B4O2JvcmRlci1yYWRpdXM6IDEwcHg7Ij48aSBjbGFzcz0iZmEgZmEtd2hhdHNhcHAiIHN0eWxlPSJmb250LXNpemU6MzZweCI+PC9pPiBCaWxnaSBBbG1hayBtxLEgxLBzdGl5b3JzdW51ej8gV2hhdHNhcHAgSGF0dMSxbcSxeiBpw6dpbiBUxLFrbGF5xLFuxLF6PC9kaXY+PC9hPgo8L2Rpdj4=”][/bt_bb_raw_content][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Vertigo Tedavi Yöntemleri

Baş dönmeleri normal düzeyden daha şiddetli ve hayatınızı olumsuz etkileyecek biçimdeyse her insanın uzman bir doktora danışması gerekir. Vertigo tedavisi için kişide görülen semptomların şiddetine göre yöntemler uygulanır.

En sık kullanılan tedavi yöntemleri fizik tedavi uzmanları ile denge kayıplarının giderilmeye çalışılmasıdır. Şiddetli bulantı yaşayan hastalar için birtakım ilaçlar da kullanılabilir. Kulak bölgesindeki hasar sebebiyle oluşan hastalıklar genellikle ilaç tedavisi ile önlenir.

Cerrahi müdahale eğer sorun sinir sisteminde oluşan hasarlar sebebiyle oluşmuşsa uygulanır. Beyin bölgesinden kaynaklı sorunlar için doktorun uygun gördüğü cerrahi operasyonlar gerçekleşir. Uzman doktorlar tarafından önerilen ve tedaviye yardımcı olabilecek birtakım durumlar da vardır. Özellikle kişinin beslenmesine dikkat etmesi gerekir. Vertigo kendinizi olduğunuzdan daha yorgun hissettirdiği için sağlıklı beslenmek önemlidir.

Kişi su içmeyi alışkanlık haline getirmelidir. Tuz kullanımı semptomları daha kötü yapabileceğinden dolayı kullanımı azaltılmalıdır. Hareketlerde zorlanma durumları yaşandığı için kişi ağır işlerde çalışmamalıdır. Düzenli spor ile vücut sağlığını korumak önemlidir.

Şiddetli semptomlar görülmesine sebep olan bir hastalık olsa da düzenli tedavi ve sağlıklı beslenme ile etkisi azaltılabilecek bir durumdur. Uzman doktora danışılması kesinlikle şarttır. Uzman doktorun tavsiyesiyle bir diyetisyen ile anlaşılarak beslenme programı çıkarılabilir ve bu şekilde günlük hayat bir düzene sokulabilir. Hastalığın altında yatan nedene göre her durumun belirli bir tedavi yöntemi vardır.

Beyin Damar Hastalıkları, Nöroloji Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar, Myastenia Gravis, inme nedir, Demans

[/bt_text][/bt_column][/bt_row][/bt_section][bt_section layout=”boxed” top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” skin=”inherit” full_screen=”no” vertical_align=”inherit” divider=”no” back_image=”” back_color=”” back_video=”” video_settings=”” parallax=”” parallax_offset=”” animation=”” animation_back=”” animation_impress=”” el_id=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][bt_row][bt_column width=”1/1″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

[/bt_text][/bt_column][/bt_row][/bt_section]

Related Posts

Dora Hospital Randevu Formu

Önemli Bilgilendirme

"Dora Sağlık rehberinde bulunan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Acil bir durumda en yakın sağlık birimine müracaat ediniz."
Index