Boyun Fıtığı | Dora Hospital | Gülümseyin Buradasınız...
"Gülümseyin, buradasınız!"

[bt_section layout=”boxed” top_spaced=”topSemiSpaced” bottom_spaced=”bottomSmallSpaced” skin=”inherit” full_screen=”no” vertical_align=”inherit” divider=”no” back_image=”” back_color=”” back_video=”” video_settings=”” parallax=”” parallax_offset=”” animation=”” animation_back=”” animation_impress=”” el_id=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][bt_row][bt_column width=”1/1″ align=”center” vertical_align=”inherit” border=”no_border” cell_padding=”default” animation=”no_animation” text_indent=”no_text_indent” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” inner_background_color=”” background_image=”” el_class=”” el_style=””][bt_text]

Boyun Fıtığı

[/bt_text][/bt_column][/bt_row][bt_row][bt_column width=”1/2″ align=”center” vertical_align=”inherit” border=”no_border” cell_padding=”default” animation=”no_animation” text_indent=”no_text_indent” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” inner_background_color=”” background_image=”” el_class=”” el_style=””][bt_image image=”15669″ caption_text=”” size=”” shape=”square” url=”” target=”_self” hover_type=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_image][/bt_column][bt_column width=”1/2″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Boyun fıtığı boyun bölgemizde bulunan ve omuriliğe bağlı disklerimizin birtakım sebeplere dayanarak hasar alması, bulunduğu bölgeden kayması veya yırtılma durumlarının oluşması sonucunda disklerin omurilik bölgesine ve burada bulunan sinirlere doğru baskı uygulamasıdır.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][/bt_column][/bt_row][bt_row][bt_column width=”2/3″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Boyun Fıtığı Nedir?

Omurgamız toplam 33 kemikten meydana gelir ve hareketlerimizi ve duruşumuzu belirler. Diskler ile birbirine bağlanan omurlar hareket halinde ya da dik duruyorken bu disklerden destek alır. Disklerin hasar görmesi ya da yerinden kayması durumu yaşanırsa boyun fıtığı gibi hastalıklar meydana gelir. Boyun fıtığı yazıp araştırarak siz de hastalık hakkında çeşitli bilgiler elde edebilirsiniz.

Boyun bölgesinde oluşan fıtıklar her insanda farklı sebeplere dayanabilir. Yaşlılık ya da meydana gelen kazalar gibi etmenler hastalığa yol açabilir. Koruyucu görev gören disklerin kayması söz konusu olduğunda etrafındaki boşluklara doğru yer değiştirirler ve bu da o bölgede fıtık oluşumuna neden olur.

Boyun bölgemizde bulunan 7 kemik birbirine disklerle bağlıdır ve hareketlerimizi bu diskler sayesinde gerçekleştirebiliriz. Diskler koruyucudur ve kıkırdak bir dokuya sahiptir. Bir darbe alındığında diskler yastık gibi davranarak sizi darbelerin etkilerinden korurlar.

Hareketlerimizi diskler sayesinde yaparız. Örneğin boynumuzun sağa sola oynatılması bu diskler sayesinde olur. Disklerin dış kısmı kıkırdak yapıda ve serttir. İç kısım merkezinde ise jöle gibi yoğun sıvı halde bulunan bir yapı vardır. Disklerde bir problem olduğunda günlük hayatımızı etkileyecek problemler ortaya çıkabilir.

[/bt_text][/bt_column][bt_column width=”1/3″ align=”center” vertical_align=”inherit” border=”no_border” cell_padding=”default” animation=”no_animation” text_indent=”no_text_indent” highlight=”no_highlight” background_color=”” opacity=”” inner_background_color=”” background_image=”” el_class=”” el_style=””][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Boyun Fıtığı Bilgi Formu

[/bt_text][bt_text]

Error: Contact form not found.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][/bt_column][/bt_row][bt_row][bt_column width=”1/1″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Boyun Fıtığı Nedenleri

Boyun fıtığı kişiden kişiye değişen sebeplerden kaynaklanabilir. Genellikle 20 ile 40 yaş arasındaki kişilerde görülen bir hastalıktır. Semptom gösteren hastaların ortak özellikleri çok fazla hareket ediyor oluşlarıdır. Boyun fıtığı iş dolayısıyla ağır yükleri kaldırmak zorunda kalan kişilerde çok rastlanır.

Uzun süren hareketlerin tekrarı ile oluşabileceği gibi ani ve ters hareketlerin bir anda oluşu sebebiyle de ortaya çıkabilir. Kişi ağır bir eşyayı itmeye çalışırken boyun omurlarını zorlaması sebebiyle oluşabilecek yırtılmalar da fıtık oluşumuna neden olabilir.

En çok görülen nedenlerden biri de ofis ortamında çalışan kişiler için ya da ders çalışan kişiler için uzun süreler boyunca bilgisayar başında ya da masa başında aynı duruşla oturmaya devam etmek bir süre sonra boyun fıtığı oluşumuna sebep olabilir.

Kullandığımız elektronik cihazların devamlı kullanılması fıtığa yol açabilir. Cep telefonunuzu sürekli kullanıyorsanız ve konuşurken cep telefonunuzu omzunuz ve boynunuzun arasına sıkıştırıyorsanız bir süre sonra bu duruş boyun fıtığı oluşumuna neden olabilir.

Masa başında otururken dik değil de başınızı ve boynunuzu eğerek uzun süre ekrana bakıyorsanız boyun fıtığınız olabilir. Oturduğunuz yerde cep telefonunuza ya da tablete göz hizanızda değil de daha aşağıda tutarak bakıyorsanız ileride fıtık oluşumu olabilir. En uygun kullanım göz hizanızda tutmak ve eğilmeden oturmaktır. Bazı durumlarda genetik faktörler de boyun fıtığı oluşumuna neden olabilir.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_bb_raw_content raw_content=”PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7dGV4dC1hbGlnbjogY2VudGVyOyI+Cgk8YSBocmVmPSJodHRwczovL2JpdC5seS8zOENOcjczIj48ZGl2IHN0eWxlPSJ3aWR0aDogMTAwJTsgYmFja2dyb3VuZC1jb2xvcjogIzAwZTY3NjtwYWRkaW5nOiAxJTtjb2xvcjogd2hpdGU7Zm9udC13ZWlnaHQ6IGJvbGQ7Zm9udC1zaXplOiAxN3B4O2JvcmRlci1yYWRpdXM6IDEwcHg7Ij48aSBjbGFzcz0iZmEgZmEtd2hhdHNhcHAiIHN0eWxlPSJmb250LXNpemU6MzZweCI+PC9pPiBCaWxnaSBBbG1hayBtxLEgxLBzdGl5b3JzdW51ej8gV2hhdHNhcHAgSGF0dMSxbcSxeiBpw6dpbiBUxLFrbGF5xLFuxLF6PC9kaXY+PC9hPgo8L2Rpdj4=”][/bt_bb_raw_content][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Boyun Fıtığı Belirtileri

İlk olarak görülmeye başlayan semptomlar her kişide boyun bölgesinde oluşan ağrı olarak ortaya çıkar. Boynunuzda oluşan ağrılar her zaman fıtık olduğu anlamını taşımayacağı için eğer ağrılar çok şiddetliyse uzman bir doktora görünmenizde fayda vardır. Boyun fıtığı kişi kendini bir nedenle çok fazla zorladıysa ya da taşıyabileceğin fazla ağırlık kaldırdıysa oluşur.

Hastalık sonucunda oluşan ağrı kişinin yalnızca boyun bölgesiyle sınırlı kalmaz. Sırt bölgesi, omuzlar ile kürek kemikleri, parmak uçlarından hastanın kafasının arka kısmına kadar geniş bir ağrı hissi oluşur. Şiddetli ağrılar boyun bölgesindeki hasar nedeniyle özellikle ellere ve parmaklara yayılabilir. Parmaklarda uyuşukluk olarak da kendini gösterebilir.

Fıtık ağrısı başladığında genellikle uzun saatler geçmez ve vücudun diğer bölgelerine de yansır. Kişi gövdesinin üst kısmındaki ağrı sebebiyle rahat hareket edemez. El bölgesine inen uyuşukluk hissi sebebiyle ellerini tam anlamıyla kullanamayabilir.

Uyuşukluk sebebiyle ellerinde duyularının kaybolması sık rastlanan bir semptomdur. Uyuşukluk ile beraber karıncalanma da görülebilir. Elektrik çarpması hissi gibi semptomlar ortaya çıkabilir. El parmaklarının uyuşukluğuna ek olarak kol kısımlarında güçsüzleşme görülür.

Bir durum için oluşturulan refleksler düzgün çalışmayabilir ya da yavaş kalabilir. Kol kaslarının güçsüzleşmesi sebebiyle incelme de gözlemlenebilir. Bazı hastalarda boyun fıtığı bacak bölgesini de etkiler. Ayak bölgesinde oluşan uyuşmalar da kişilerde gözlemlenmiştir.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_bb_raw_content raw_content=”PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7dGV4dC1hbGlnbjogY2VudGVyOyI+Cgk8YSBocmVmPSJodHRwczovL2JpdC5seS8zOENOcjczIj48ZGl2IHN0eWxlPSJ3aWR0aDogMTAwJTsgYmFja2dyb3VuZC1jb2xvcjogIzAwZTY3NjtwYWRkaW5nOiAxJTtjb2xvcjogd2hpdGU7Zm9udC13ZWlnaHQ6IGJvbGQ7Zm9udC1zaXplOiAxN3B4O2JvcmRlci1yYWRpdXM6IDEwcHg7Ij48aSBjbGFzcz0iZmEgZmEtd2hhdHNhcHAiIHN0eWxlPSJmb250LXNpemU6MzZweCI+PC9pPiBCaWxnaSBBbG1hayBtxLEgxLBzdGl5b3JzdW51ej8gV2hhdHNhcHAgSGF0dMSxbcSxeiBpw6dpbiBUxLFrbGF5xLFuxLF6PC9kaXY+PC9hPgo8L2Rpdj4=”][/bt_bb_raw_content][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Boyun Fıtığı Tanı Yöntemleri

Uzman hekime danışan hastanın ilk önce hikayesi dinlenir ve ağrı oluşan bölgelerin saptanmasına çalışılır. Ağrının şiddetini ve cinsini ölçen doktor diğer belirtilerin oluşup oluşmadığını kontrol eder. Ellerde ve parmaklarda uyuşma var mı, kişi bir nesneyi tutarken kuvvetsiz hissediyor mu, zamansız ve istemsiz oluşan bir refleks var mı gibi çeşitli gözlemler yapar. Boyun fıtığı görüntüleme teknolojisi ile daha net anlaşılır.

MR, BT gibi görüntüleme yöntemleri ile kişinin boyun bölgesinin üç boyutlu ve detaylı görüntüsüne ulaşılır. Burada disklerde herhangi bir hasar ya da kayma var mı tespit edilir. Hasar oluşumu varsa omurgadaki yıpranma kontrol edilir. Omurga bölgesindeki yıpranmalar genelde oluşan kemik çıkıntıları şeklinde olur.

Görüntüleme yöntemleri direkt olarak bize fıtığın görüntüsünü vermez eğer hasar oluşumu varsa bunu gösterir. MR görüntüleme yöntemi eğer boyun fıtığı varsa bu oluşumun omuriliğimize nasıl bir baskı yaptığı açık bir şekilde gözlemlenebilir.

Röntgen filmleri ile de desteklenen görüntüleme sistemleri omurga yapınızda herhangi bir kayma ya da hasar meydana geldiyse bunun gözlemlenmesini sağlar. Tüm bu muayeneden sonra eğer fıtık oluşumuna dair bir bulgu görünemiyorsa hastaya dinlenmesi tavsiye edilir. İlaç kullanımı ya da fiziksel hareketler ve egzersizler ile ağrı giderilmeye çalışılır. Fıtık omurda bulunan sinirler üzerinde herhangi bir olumsuz etki yapmamışsa bu şekilde egzersiz yöntemleri önerilir.

[/bt_text][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_bb_raw_content raw_content=”PGRpdiBzdHlsZT0id2lkdGg6IDEwMCU7dGV4dC1hbGlnbjogY2VudGVyOyI+Cgk8YSBocmVmPSJodHRwczovL2JpdC5seS8zOENOcjczIj48ZGl2IHN0eWxlPSJ3aWR0aDogMTAwJTsgYmFja2dyb3VuZC1jb2xvcjogIzAwZTY3NjtwYWRkaW5nOiAxJTtjb2xvcjogd2hpdGU7Zm9udC13ZWlnaHQ6IGJvbGQ7Zm9udC1zaXplOiAxN3B4O2JvcmRlci1yYWRpdXM6IDEwcHg7Ij48aSBjbGFzcz0iZmEgZmEtd2hhdHNhcHAiIHN0eWxlPSJmb250LXNpemU6MzZweCI+PC9pPiBCaWxnaSBBbG1hayBtxLEgxLBzdGl5b3JzdW51ej8gV2hhdHNhcHAgSGF0dMSxbcSxeiBpw6dpbiBUxLFrbGF5xLFuxLF6PC9kaXY+PC9hPgo8L2Rpdj4=”][/bt_bb_raw_content][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Boyun Fıtığı Tedavi Yöntemleri

Boyun fıtığı olan hasta öncelikle günlük hayatında nasıl durması, oturması ya da davranması gerektiği konusunda uzman doktor tarafından bilgilendirilir. Masa başı bir işte çalışıyorsa doğru oturma yöntemi ve nasıl egzersizler yapması gerektiği anlatılır. Boyun fıtığı kişinin ağrısının ve diğer belirtilerinin ne derece görüldüğüne bağlı olarak değişebilir.

Eğer omurilik sinirlerine zarar veren bir fıtık değilse ilaçla tedavi ve düzenli egzersiz önerilir. Ağrı kesici kullanımı hastanın ağrılarını geçirebilir. Eğer ağrılar şiddetliyse doktorun tavsiyesiyle hasta boyunluk kullanabilir.

Boyunluk her hasta için 3 gün süre boyunca tavsiye edilir. Çünkü fazla kullanımı boyun kasları için zayıflatıcı olabilir. Fizik tedavi yöntemleri de hastanın tedavi edilebilmesi için en sık kullanılan yöntemlerdir. Boyun bölgesi için itme ve germe egzersizleri düzenli olarak yaptırılır. Tüm bu egzersiz ve ilaç kullanımları uzman doktorun bilgisi dahilinde olur.

Hastanın ağrıları omurilik bölgesini oldukça olumsuz şekilde rahatsız ediyorsa kortizon enjekte edilerek ağrıların önüne geçilebilir. Enjeksiyon hastanın direkt olarak fıtık bulunan bölgesine uygulanır.

Yaşam şartlarını olumsuz etkileyecek şekilde semptom gösteren hastalar için cerrahi operasyon yapılır. Boyun fıtığı olan hastanın ameliyat sırasında kayma oluşan diskin omur boşluğuna taşan kısmı oradan çıkarılır. Ağrıların şiddeti azalmıyorsa ve iyileşme göstermiyorsa doktorlar bu tedavi yöntemini uygular. Ameliyat hastaya anestezi uygulanarak yapılır ve hasta üzerinde herhangi bir tehlikesi bulunmayan güvenli operasyonlardır.

Beyin Damar Hastalıkları, Nöroloji Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar, Boyun Fıtığına Hangi Bölüm Bakar?

[/bt_text][/bt_column][/bt_row][/bt_section][bt_section layout=”boxed” top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” skin=”inherit” full_screen=”no” vertical_align=”inherit” divider=”no” back_image=”” back_color=”” back_video=”” video_settings=”” parallax=”” parallax_offset=”” animation=”” animation_back=”” animation_impress=”” el_id=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][bt_row][bt_column width=”1/1″][bt_hr top_spaced=”topSmallSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][bt_text]

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

[/bt_text][/bt_column][/bt_row][/bt_section]

Related Posts

Dora Hospital Randevu Formu

Önemli Bilgilendirme

"Dora Sağlık rehberinde bulunan içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Acil bir durumda en yakın sağlık birimine müracaat ediniz."
Index